Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Filipojakubská noc se u nás slaví 30. dubna a u neodmyslitelně k ní patří i oheň a pálení čarodějnic. Recept na košíčky s netopýry jsme vám připravili na oslavu Halloweena, ale myslíme si, že dobře poslouží i na naše čarodějnice.
Halloweenský svátek oplývá mnoha symboly. K nejznámějším patří vydlabané dýně, symboly duchů, čarodějnic i jejich miláčků - černých koček. Lebky, pavouci a sítě, to vše se objevuje na zákuscích a realisticky zdobených sladkostech. Až na dýně jsou tyto symboly použitelné i pro naše čarodějnice. Jednoduše naplněné košíčky z křehkého těsta i vykrájené perníčky si můžete napéct dopředu a pak je spojit a dozdobit.
Příprava: 1,5 hodiny * Získáte: asi 45 ks košíčků
Křehké těsto na košíčky
1. Kostičky másla vložte do robotu, přidejte ostatní ingredience a nakonec prosátou mouku. Zapněte přístroj na nízké otáčky a vytvořte něco jako drobenku. Jakmile se spojí v těsto, ihned ho vyndejte, smáčkněte do koule a zabalte do fólie. V chladničce ho nechte vychladit minimálně 2 hodiny, chcete-li, pak do druhého dne.
2. Z těsta vyválejte placku vysokou asi 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka asi o 5 mm větší než je průměr košíčků. Každé kolečko vložte do máslem vymaštěného košíčku. Upravte okraje a vidličkou propíchejte dno. Pečte v horké troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi 8-10 minut.
Netopýrci
Chcete-li si ušetřit práci, napečte je z třetiny křehkého těsta. Můžete je ale také napéct z perníku:
Čokoládový krém
Na dozdobení
Čokoládu nalámejte do smetany a zahřejte. Čokoládu dobře rozmíchejte metličkou a před bodem varu vypněte. Nechte vychladit. Potom čokoládu přidejte k mascarpone a krátce vyšlehejte.
Dokončení - Košíčky naplňte krémem pomocí sáčku s ozdobnou hubicí, do každé hromádky zapíchněte netopýrka a krém dozdobte perličkami.
Máslem vymazané formičky naplňte kolečky vykrájenými z křehkého těsta. Snažte se vytvarovat pěkné okraje. Těsto může být silné 4-5 mm, záleží na průměru košíčků. Perníkové těsto na netopýry vyválejte tenčí. Toto těsto obsahuje sodu a v troubě se krásně nafoukne.
A je napečeno. Teď už jen naplňte košíčky a vše zkompletujte. K práci s krémem používám nejraději jednorázové sáčky, které nemusím nijak udržovat. Hotové košíčky dejte vychladit, a těšte se, jak se díky krému nádherně rozleží.