HOUSKOVÉ KNEDLÍKY BEZ KYNUTÍ 5x JINAK. ZNÁTE VŠECHNY MOŽNOSTI?

LISTOVÉ KREMEŠE: VĚTRNÍKY NA PLECH, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ
3.3.2025
ŠKVARKOVÉ DALAMÁNKY PLNĚNÉ KYSANÝM ZELÍM
6.3.2025

Česká kuchyně by bez knedlíků, knedlíčků a noků byla polovičatá, o tom asi není pochyb. Knedlíky sice nejsou výhradně české, ale mnoho českých jídel si bez nich lze představit jen velmi těžko.

V útrobách našeho blogu jsem vypátrala šest různých druhů knedlíků, při jejich výrobě je nějaké té housky (nebo klidně rohlíku či toastového chleba) potřeba, tak se na ně pojďme společně podívat – jeden z nich je dokonce klasický italský recept, ten najdete v galerii pod článkem.

Deklasovat houskové knedlíky jen na všem známou přílohu by zkrátka byla věčná škoda, protože zkrátka není knedlík jako knedlík! A vybírat můžete z čistě přílohových i těch, které si užijete jako hlavní chod.

Máslem maštěné, v páře vařené, jako obláček nadýchané... Takové jsou karlovarské knedlíky, při jejichž výrobě nepotřebujete ani lžíci mouky, aby držely tvar, vystačíte si s pečivem a bílkovým sněhem. Karlovarské knedlíky byly vždy považovány za jemné, tedy lepší a trochu nóbl knedlíček, tak si je užijte jako přílohu třeba k masu na houbách nebo klidně svíčkové. Skvělé ale jsou i jen tak. :-)

Znáte tu scénu z filmu Pelíšky, v níž Jindřiška čte ze slovníku definici noku jako koulí či šišek, po celém svém povrchu lehce oslizlých a uvnitř kyprých a vláčných? Ačkoliv ve filmu byla řeč o vídeňských bramborových nocích, tyhle houskové knedlíky se slaninou (nebo vlastně tedy spíš noky! :-)) vařené v podobě velkých koulí jsou přesně tak vláčné a kypré, jako být mají. Ochutnáte?

Zcela nepřílohové jsou klasické špekové knedlíky, které se tradičně podávají s dozlatova osmahnutou cibulkou a klidně i kysaným zelím. Jejich příprava i výsledná textura je úplně jiná, než je tomu u předešlých receptů, které přece jen nějakého společného jmenovatele mají, i samy o sobě jsou ale plnohodnotné a pořádně syté hlavní jídlo.

Máte z motání knedlíku do folie či ubrousku nebo dokonce z tvarování těsta do koulí či noků obavy? Mát to velmi jednoduché řešení, které budete mít určitě vždycky po ruce: jmenuje se totiž hrnek. Těsto na hrnečkové knedlíky připravíte klasicky v míse, ten správný tvar dostanou díky vaření v hrnku. Jednodušší už to prostě být nemůže.

Jaro už se nám dívá do oken a s ním se do kuchyně dostávají také sezonní zelené suroviny. Z kraje jara jsou to hlavně kopřivy a podobné rostlinky, teplé jarní sluníčko ale přímo vybízí i k zakoupení čerstvého špenátu. Ať už jako zelenou parádu použijete cokoliv, tyhle zelené knedlíčky budou ozdobou každého stolu, klidně i místo velikonoční nádivky.

K vaření knedlíků by se vám mohlo hodit

Knedlíky mohou mít spoustu podob...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *