Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Když se napijete hořké kávy hned poté, co vám na jazyku dozní sladká chuť cukrové pusinky, ocitnete se v sedmém nebi! Sněhové pečivo je za chviličku hotové a ještě využijete bílky, které často zbývají při vaření a pečení.
V letních měsících se nabízí vyšlehat bílky s cukrem a spojit je se sezonním ovocem. Miluji dezert Pavlova, lehounký jako pírko a hříšně dobrý. Teď, v duchu podzimní inspirace, peču malé a sladké jednohubky, tvářící se jako žampiony.
Potřebuji k tomu pouze tři bílky, moučkový cukr a ruční šlehač. Hotový sníh vložím do sáčku s hladkou trubicí (mám ráda silikonové sáčky, které jsou praktické na údržbu) a nastříkám ho na připravený plech. Pak už se pusinky o sebe postarají samy. Upečou se – spíše jen usuší – za 1 ½ hodinky, a já zatím mohu jít dělat něco jiného. Když pečivo vychladne, nazdobím ho čokoládou a slepím dohromady. To jde velice rychle. Je skvělé, že ať uděláte hlavičky jakkoli šišaté a nožky křivé, jakmile se spojí do jednoho celku, oživnou a dostanou téměř věrohodný tvar. Na misce je nechávám naaranžované kloboučky i nožkami nahoru, aby jim bylo vidět „pod sukně“.
SNĚHOVÉ ŽAMPIONY
podle Mary Berry
Příprava: 30 minut + 40 minut slepování * Sušení: 1 ½ hodiny * Vytvoříte: 25 ks žampionů
1. Troubu předehřejte na 120 °C. Připravte si velký plech a vyložte ho pečicím papírem.
2. V míse ušlehejte elektrickým šlehačem pevný sníh z bílků.
3. Pak po lžících přidávejte cukr a důkladně ho zašlehejte. Výsledný sníh musí být hladký, lesklý a tuhý, že se dá krájet.
4. Sníh přesuňte do cukrářského sáčku a hladkou trubicí s větším otvorem nastříkejte na plech malé kopečky o průměru asi 4 cm. Nedávejte je příliš těsně vedle sebe, pusinky nabudou. Vytvořte asi 25 ks a na okraj plechu ještě nastříkejte zhruba 3 cm vysoké nožičky.
5. Plech vložte do trouby a tvary sušte 1 ½ hodiny. Po vypnutí nechejte plech ještě 45 minut v troubě. Pak jej vyjměte a dejte vychladnout. Teprve pak pusinky jemně odlepte od papíru.
6. Po vychladnutí, kdy se pusinky zpevní, vezměte ostrý špičatý nůž a zespodu hlavičky vyškrábněte uprostřed důlek pro nožičku. Rozehřátou čokoládou natřete spodek kloboučku včetně důlku a lehce tam vmáčkněte nožičku. Žampiony odkládejte na mřížku, kde se dobře udrží a nepřeklopí se. Čokoláda tak může ztuhnout. Nakonec houbičky poprašte kakaem a naaranžujte na talíř.
Doporučuji použít hořkou čokoládu, aby vyvážila sladkost sněhového těsta. Při rozehřátí ji ponechejte poměrně hustou, aby z kloboučků nestékala.
Nastříkané pusinky se v troubě nadýchnou a zvětší. Vytvoří se tak krásné kulaté kloboučky. Nožky nastříkejte do výšky zhruba 3 cm. Směrem vzhůru by se měly zužovat. Na drobnější pečivo využijte další zdobičky, které rádi užíváte.
Slepování jde rychle. Houbičky odložte na mřížku nohou vzhůru, aby setrvaly v této poloze, dokud čokoláda neztuhne. Nakonec poprašte hlavičky kakaem a žampiony uložte v jedné vrstvě do dobře uzavíratelné plechové krabice. Ovšem za předpokladu, že vám hned nezmizí pod rukama.