Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pravidla pro výběr rostlinného oleje do kuchyně jsou jednoznačná - záleží na účelu použití, ale především pokaždé zvolte kvalitu.
Nelze se rozhodnout jinak. Při vysokých hodnotách nevhodně použitého rozpáleného oleje dochází k tzv. přepálení, které je pro náš organizmus devastující. Smažení nepatří právě ke zdravé přípravě jídla, takže tyto pochoutky zařaďte do svého jídelníčku jen občas a vždy se ohlížejte na správnou volbu a úpravu jídla. Při nákupu oleje se řiďte jednoduchým dělením:
Podle způsobu výroby se oleje dělí na rafinované a nerafinované:
CO PŘEDSTAVUJE KOUŘOVÝ BOD
Kouřovým bodem rozumíme teplotu, při níž se olej začíná přepalovat. Pro smažení jsou vhodné oleje, jejichž kouřový bod je od 190 °C do 270 °C. Pro studenou kuchyni volíme oleje s kouřovým bodem pod touto hranicí a začínající na 100 °C. Podívejme se na nejčastější způsob užití: