HLAVA PLNÁ NÁPADŮ

CO SBALIT S SEBOU NA VÝLET?
17.5.2024
PEŘINY & POVLEČENÍ: JAK JE VYBRAT A UDRŽOVAT?
22.5.2024

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XIX

Domov bez rostlin je jako tělo bez duše. K jarnímu přesazování rostlin využijte květináče, které vám umožní spoustu netradičních řešení a interiér oživí vtipem a originalitou.

Sedím před novým květináčem a hned mám hlavu v oblacích. Tam někde se přece vznáší fantazie, že? Obecně platí, že do hlavy nikomu nevidíš, ale v tomto případě to neplatí. Můj nový květináč je hlava otevřená, s klidným svědomím mohu říct, že i hlava dutá do níž se ledacos vejde, až mi z toho jde hlava kolem, kolik nápadů se okamžitě vyrojí.

Nevelký dekorativní květináč Happy Face lze totiž využít mnoha způsoby. Vejdou se do něj pastelky a psací potřeby na dětský stůl, vmáčknete do něj misku s oříšky a samozřejmě je určen pro nekonečné přetváření účesů z přírodnin živých i sušených. Nejpěkněji mu budou slušet zelené rostliny s drobnými lístky zcela přirozeně si nacházející cestu k nepředvídatelným kreacím, jimiž vás budou překvapovat.

Nezbývá, než jít do toho po hlavě a rychle nashromáždit potřebný materiál. Podívejte se po domácích rostlinách, které potřebují rozsadit a teprve vám zamotají hlavu svým bujným vzrůstem, nebo dejte svému květináči přísný šnytlíkový střih, případně do něj naaranžujte pestré a romantické přírodniny. V každém případě vás tahle dekorace bude stále inspirovat a tak se nebojte, že se vám nápady časem vykouří z hlavy.

Důležité je hlavu neztratit a vždy vědět, kde vám hlava stojí. Jen tak vám bude dlouho dělat radost :o)

S HLAVOU V OBLACÍCH

DROBNÉ SUKULENTY VYTVOŘÍ SPOŘÁDANÝ VZHLED

Hlavou mi táhne, kolik možností vám vtipný květináč umožní. Přejete-li si zůstat u seriózního zeleného účesu, ideálně vám poslouží sukulentní rostliny. Nejenže je nemusíte často zalévat, ale rostou si samy hlava nehlava. Z rozrůstání malých netřesků si nedělejte hlavu, protože za čas budou potřebovat přesadit do zahrádky. Zatím si užívejte vtipného aranžmá doma. 

JAK NA TO: Samotný květináč nemá odtokový otvor, takže rostliny do něj umístěte nejlépe s plastovým květníkem a malou miskou vyhovující netypickému tvaru. V jejím případě jsem si pomohla ustřiženou částí z kelímku od jogurtu. Horní okraj plastového květináče jsem zakryla věnečkem vytvořeným z umělých rostlin. Vhodně dokončil celé aranžmá, stejně jako sušené rostliny a motýl představující pohyb vzhůru. 

Netřesky milují písčitou půdu (nerady leží ve volné zemině), dostatek slunečního svitu a nesnášejí přemokření. Než poputují na skalku, aranžmá vám bude dělat radost na balkoně.

HNÍZDO NA HLAVĚ

O ZÁBAVNÉ ARANŽMÁ SE POSTARAJÍ BUJNÉ ROSTLINY 

Břečťan k nim určitě patří. Jakmile zasadíte drobnou odnož, velice rychle vám rostlina ukáže, kam se jí chce růst. Protože hlavou zeď neprorazíš, buď jí dopřejete prostor a časem ji přesadíte, nebo ji spoutáte drátěnou oporou, aby dostala kýžený tvar. Nechávám na hlavě a prozatím rostlinu pravidelně zalévám a užívám si jejího divokého vzezření připomínající vrabčí hnízdo. Mohla jsem ale dopadnout hůř a pak naříkat, že má hlava je včelín, anebo bych mohla mít i brouka v hlavě.

MALÝ TIP: Pokud se vám rozcuchaná hlava nelíbí, vytvořte z pevnějšího drátu oko o průměru 12 - 14 cm a zapíchněte ho do vnitřního květináče (hlava bude mít jen o kolečko víc). Dlouhé výhonky do oka zapleťte a upevněte. Malé vodítko naleznete ZDE

POZOR, MÁM POD ČEPICÍ

NA ROMANTIKU JE NÁLADA VŽDYCKY

Máte-li rádi květinová aranžmá z nasušených rostlin, pak pilně sbíráte každý květ a stvol z darovaných kytic a rozkvetlých luk jako to dělám já. Mám na ně speciální širokou vázu, do níž po usušení bylin (ve vodě či na suchu) každý úlovek schovávám. Při aranžování se pokaždé hodí a uplatním celkem vše. Neváhejte do podobných kytic zaplést v menšině i rostliny umělé. Celek vypadá dobře.

JAK NA TO: Použijte malý kousek aranžovací hmoty Oasis a vytvarujte ho tak, aby dobře sedl asi do poloviny dekoračního květináče. Pak do ní zapíchejte nejprve robustní stonky sušených růží, případně umělých květů, pak ostatní rostliny až po nejjemnější. Celek zafixujte tak, že jej několikrát přestříkáte obyčejným lakem na vlasy.

Protože začínám mít hlavu vymetenou, ještě vám honem poradím, že prázdný květináč můžete v mezičase zaplnit voňavým pot-pourri (návod naleznete ZDE) a nechat si ho třeba na psacím stole. Pokud jste dočetli až sem, nepochybuji, že máte hlavu jak pátrací balon, a tak si jen při práci dejte pozor, abyste v rukách nedrželi hlavu jak střep. To byste pak do ní nezasadili vůbec nic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *