Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Léto je období kynutých ovocných koláčů s drobenkou – milují je všichni. Jenže co péct teď, když je do sezóny přezrálých meruněk ještě daleko? Ten samý koláč, jen s tvarohem, mákem a povidly. Zkrátka od všeho kousek.
Přiznávám, že původně jsem měla v plánu nachystat pro vás klasické koláče, protože na ně mám opravdu báječný recept. Jenže pak jsem si vzpomněla na tenhle úžasný koláč, který pekávala moje tchyně, a na to, jak je – na rozdíl od těch koláčů – jednoduché jej připravit. Žádné zdlouhavé kynutí, žádné koulení stejně velkých bochánků, plnění a zdobení každého jednotlivého koláčku. Na tuhle spoustu práce nemá na jaře, kdy počasí láká k procházkám a práci na zahradě, nikdo čas, kdežto jednoduchý koláč s náplněmi přesně podle aktuálních představ strávníků, který je hotový do 20 minut, ten zvládne opravdu každý.
Příprava: 60 minut
Získáte: koláč o ø 26–28 cm
Na náplně
Na drobenku
1. Všechny ingredience na těsto dejte do mísy a vymíchejte hladké těsto. Je to velmi jednoduché a zvládnete to i vařečkou, hotové těsto je lepkavé a měkké. Jakkoliv miluji svého robota, na tohle těsto jej ani já nepoužívám. Mísu překryjte čistou utěrkou a dejte na chvíli na teplé místo kynout.
2. Mezitím si připravte náplně. Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, můžete přidat i 1 žloutek nebo lžíci mletých mandlí. Povidla promíchejte s troškou skořice a ideálně i se špetkou mletého nového koření. Mletý mák v rendlíku zalijte mlékem, oslaďte, přidejte trošku mletého hřebíčku a pár minut povařte, podle potřeby přilijte mléko navíc – náplň nesmí být moc hustá.
3. Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si drobenku: do mísy dejte měkké máslo, cukr a hrubou mouku a prsty vypracujte na drobivou směs.
4. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a na dno rozprostřete lehce nakynuté těsto – stačí mu 30 minut. Na něj lžicí naneste střídavě všechny náplně. Ty můžete různě odměnit, použijte klidně hrušková povidla, k máku pár rozmrazených švestek, k tvarohu pár kompotovaných meruněk. Nakonec lehce posypte drobenkou.
5. Pečte asi 30 minut dozlatova.
Hotový koláč nechte lehce vychladnout a můžete ihned podávat. Z vlastní zkušenosti ale doporučuji koláče upéct raději rovnou dva nebo jej udělat rovnou na plech – na ten je potřeba těsto z 300 g mouky, vejce bude stačit stále jen jedno.
Která koláčová forma je podle vás nej?
Je libo nějaký jiný koláč s drobenkou?