Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Chcete krásně nazdobený dort, ale ještě jste to nikdy nedělali nebo na to prostě nemáte vlohy? Nezoufejte, není třeba hned volat cukrářce. Je spousta způsobů, jak mít krásný dort i bez cukrářského talentu.
Na sociálních sítích se člověk může kochat tolika nádhernými dorty, jakmile to ale začne zkoušet doma, výsledek je někdy... řekněme neodpovídající vynaloženému úsilí. :-) A věřte mi, vím o tom svoje. Zkoušela jsem tolik úžasných technik, stálo mě to v surovinách tolik peněz, a stejně to mnohdy bylo prostě jen dobré k jídlu. Za normálních okolností to tolik nevadí, dorty se ostatně pečou, aby se jedly a ne, aby se na ně koukalo. Jistě se ale všichni shodneme, že když je hezky ozdobený, umí to udělat radost. Já jsem z těch, kdo pečou dorty velmi dobré, ale dál než ke krémovým růžím jsem se nikdy neprobojovala. Za to jsem si ale osvojila řadu maskovacích technik a ty neosvědčenější z nich vám tu teď sepíšu, třeba se budou někdy hodit.
V éře módních nahých dortů není třeba se stresovat tím, že neumíte korpus dokonale potáhnout fondánem, stejně totiž chutná málokomu a s pravým marcipánem je práce ještě náročnější. Nahé dorty jsou dokonalé ve své původní kráse, jako třeba tenhle perníkový dort s malinovou smetanou. Jediné, co potřebujete umět, je prokrojit (dostatečně vysoký) korpus na několikrát a dokonale rovně, s čímž si poradí krájecí struna.
Starý dobrý trik sypání brambor petrželkou funguje i u dortů a jiných zákusků, jen místo petrželky sáhněte po mátě, meduňce, aloisii nebo podobné bylince. Pro inspiraci si prohlédněte tenhle velikonoční dortík se sedmikráskami a čokoládovými vajíčky. Kromě bylinek můžete sáhnout po živých květech. Již brzy začnou venku rašit nádherné violky, pak přijdou sedmikrásky atd. Úžasně vypadají i velké květy z květinářství, tam ale pozor, bývají stříkané lecčíms, aby vydržely déle čerstvé, a dort ovoněný pesticidy určitě nechcete. Vždy proto volte jen květy určené k potravinářským účelům.
Udělat dobrý a hezký cheesecake není nic těžkého. Pokud máte dobrý recept, jako je třeba na tenhle nepečený cheesecake s vinným želé, je úspěch víceméně zaručen a u nepečené verze se ani ti nejnešikovnější nepopálí o troubu. :-) Připravit želé je taky jednodušší, než si nezkušený může představovat, a chutná v podstatě vždycky a všem.
Neumíte to s cukrářskou zdobičkou, ale chcete krásně nazdobený dort? Sáhněte po ovoci. Čerstvé obvykle vypadá lépe než kompotované (čest výjimkám), v poslední době je velmi moderní také ovoce lyofilizované, které zejména v zimních měsících udělá i chuťovou extraparádu – lyo maliny jsou třeba na první fotce s nahým perníkovým dortem. Hezky vyskládané ovoce vypadá perfektně prostě vždycky, ať už se pustíte do dětského dortu ve tvaru motýla nebo jen decentního dozdobení. A aby ovoce bylo stále lesklé? Potřete jej štětečkem namočeným v teplé želatině, já miluju svoji želatinu ve spreji z cukrářského obchodu.
Stejně spolehlivé jako ovoce jsou i parádičky jako oříšky, a to včetně těch v čokoládě. Na inspiraci mrkněte třeba na článek s receptem na dort s jablečným krémem a oříšky, já jsem s tehdy tříletou dcerou zdobila perníkový dort sušenkami, trubičkami atd. z velkého pytle rozličných minisušenek. Ona i oslavenec byli nadšení a dort vypadal taky skvěle.
Co by žádnému domácímu cukráři nemělo chybět
Další nápady na hezky nazdobené dorty