Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Protože jsem od léta nasušila kdeco, napadlo mě, že si udělám pot-pourri. Docela jednoduchou směs, založenou na vůni levandule. Mám ji nesmírně ráda, protože mi prodlužuje vzpomínky na letní zahradu.
V oblasti aroma terapie nejsem nijak zběhlá, tak jsem šla obyčejnou cestou. Ve výsledku vše dopadlo dobře. Vytvořila jsem příjemné přírodní aroma, které momentálně zraje v dobře uzavřené dóze. Směs květů, bylin a koření totiž musí být asi 5 týdnů stranou v šeru, aby správně proběhla fermentace.
Použít můžete prakticky všechny nasušené květy a bylinky. Proces správného sušení jsem popsala zde, ale nyní už se musíte spoléhat pouze na to, co jste si na sklonku léta nasbírali. Vítaným přírůstkem mohou být v tuto dobu ještě muškáty. Kvetou statečně až do zámrazu, a jejich aromatické složky jsou ve vonných směsích ceněné. Většina květů po usušení své aroma ztrácí. V pot-pourri však mají svou estetickou funkci. Vůni jim snadno dodáte několika kapkami vybraného esenciálního oleje, který seženete např. v obchodech Manufaktura, Horoskop, Botanicus apod. Vůni pot-pourri si tak podobným způsobem osvěžíte i po delší době.
K naporcování jednotlivých ingrediencí jsem použila kalibrované odměrky na vaření. Ne, že byste je nyní bezpodmínečně potřebovali, ale k pečení si je určitě pořiďte, je to neocenitelný pomocník. Momentálně vám s nimi snáze ukáži jednotlivé poměry bylinek. Připravte si:
Z pomerančů sloupněte kůru, nakrájejte ji na uzoučké proužky nebo z části vykrájejte drobné kvítky pomocí tvořítka na cukroví. Je to takové to nejmenší, kterým vykrajujete prostředky do lineckého cukroví. Kůru dejte sušit a mezitím skládejte do větší misky všechny ostatní ingredience. Růže rozeberte na jednotlivé plátky, 3-4 poupata si ponechte vcelku. Půl šálku levandulových květů můžete nechat na stoncích, druhou půlku šálku naplňte vydrolenými kvítky. Květ hortenzie rozstříhejte na malé skupinky květů, tyčinky skořice rozlomte v půli (místo skořice lze použít i hvězdičky badyánu, jsou velice dekorativní) a pomocí hmoždíře rozdrťte 2 plné lžíce voňavého hřebíčku. Nakonec přidejte drobné kvítky pelargonie.
Pot-pourri znamená bylinkovou všehochuť. Když máte vše pohromadě (společně i s voňavou pomerančovou kůrou), směs pořádně promíchejte. Už teď se vám z toho zatočí hlava. Rozhodně to není nic pro alergiky. Máte-li vše správně usušeno, květy se nedrolí a krásně drží svůj tvar. Nostalgická barevnost původně pestrých rostlin se po nasušení sjednotí do pudrových tónů a výsledek získá svůj nezaměnitelný půvab.
Nyní přijde na řadu proces fermentace. Pot-pourri vložte do nádoby, která má pevně přiléhající víčko. Ideální je například tato, která má zabarvené sklo a ochrání rostlinky proti světlu. Fotila jsem v transparentním skle, abyste na všechno viděli; ale nádobu pak nechte v šeru. Než ji zavíčkujete, kápněte dovnitř 8 kapek levandulového oleje a uložte ji asi na 4-5 týdnů někam do klidu. Sklenicí občas zatřeste, aby se vůně usadila ve všech pórech rostlinek. Po této době vysypte část směsi do pěkné misky a umístěte ji na místo, kde budete vnímat jemnou kořeněnou vůni pot-pourri. Až směs vyčichne, oživte ji opět několika kapičkami levandulového oleje.
Ještě slovo k 100% levandulovému esenciálnímu oleji:
Přeji klidný, zdravý a voňavý víkend!