Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Vůně čerstvě upečeného chleba, který jste si připravili vlastníma rukama – jakmile tohle zažijete poprvé, už nebudete chtít jinak. Návrat k tradicím v podobě kváskového pečiva započal už před několika lety a řady nadšených pekařů a pekařek se stále rozšiřují.
Já sama mám kamarádku, která chleba kupuje maximálně párkrát do roka, jinak jej po celou pětičlennou rodinu peče jedině sama (stejně jako housky a další pečivo): práce s těstem je pro ni maximální relax. A mám i kamarádku, která sice stěží zvládne jednoduchý banánový chlebíček a buřtguláš pro ni je už slušná výzva, ale kváskový chleba dělá tak dokonalý, že byste na něj šli stát do fronty. A právě od ní jsem si na dnešek vyprosila recept!
Doba přípravy: 25 minut + kynutí atd.
Doba tepelné úpravy: 45 minut
Ingredience rozkvas:
50 g dobře živeného žitného kvásku (pokud jej nemáte, poptejte se u vás v okolí nebo mrkněte na kváskovou mapu).
300 ml vlažné vody
200 g žitné mouky
Ingredience na těsto:
300–350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
kmín nebo chlebové koření
rýžová mouka na podsypávání
Den předem si připravte tzv. rozkvas. V míse smíchejte kvásek se žitnou moukou a 200 ml vlažné vody a vymíchejte hladkou kašičku.
Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě odpočinout do rána.
Po zhruba 10–12 hodinách kašička změní konzistenci na hutnější těstíčko a hlavně nabude na objemu – a lehce nakysle voní kváskem: tak jak máme u chleba rádi. Přidejte zbylé suroviny (pšeničnou mouku, 100 ml vody, sůl a kmín) a uhněťte hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut.
To opět přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout další asi 3 hodiny, v lednici kynutí trvá asi 8 hodin – ideální, pokud jdete do práce.
Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník podle typu vaší ošatky, podle potřeby podsypávejte rýžovou moukou: je lehčí než pšeničná nebo žitná a v chuti chleba je velmi příjemná. Na závěr jej rýžovou moukou ještě pořádně poprašte, přendejte do ošatky a tam nechte ještě asi 1,5 hodiny kynout, dokud nemá ten správný tvar.
Troubu roztopte na 250 °C (pokud tolik neumí, tak maximum, co vám dovolí). Na dno dejte rendlík s vodou, aby v troubě bylo dostatečně vlhko.
Těsto překlopte na plech, podle nálady a odvahy :-) jej v této fázi můžete i naříznout klasickou žiletkou. Vložte do roztopené trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 200 °C a pečte ještě asi 40 minut dozlatova.