DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA

BUCHTY PRO HONZU
BUCHTY PRO HONZU
19.10.2025

Vůně čerstvě upečeného chleba, který jste si připravili vlastníma rukama – jakmile tohle zažijete poprvé, už nebudete chtít jinak. Návrat k tradicím v podobě kváskového pečiva započal už před několika lety a řady nadšených pekařů a pekařek se stále rozšiřují. 

Já sama mám kamarádku, která chleba kupuje maximálně párkrát do roka, jinak jej po celou pětičlennou rodinu peče jedině sama (stejně jako housky a další pečivo): práce s těstem je pro ni maximální relax. A mám i kamarádku, která sice stěží zvládne jednoduchý banánový chlebíček a buřtguláš pro ni je už slušná výzva, ale kváskový chleba dělá tak dokonalý, že byste na něj šli stát do fronty. A právě od ní jsem si na dnešek vyprosila recept! 

Domácí kváskový chleba

KVÁSKOVÝ CHLEBA

Ingredience na 1 bochník:

Doba přípravy: 25 minut + kynutí atd.
Doba tepelné úpravy: 45 minut

Ingredience rozkvas:

50 g dobře živeného žitného kvásku (pokud jej nemáte, poptejte se u vás v okolí nebo mrkněte na kváskovou mapu).

300 ml vlažné vody

200 g žitné mouky

Ingredience na těsto:

300–350 g pšeničné chlebové mouky

2 lžičky soli

kmín nebo chlebové koření

rýžová mouka na podsypávání

 

Domácí kváskový chleba

Vlastní kvásek si hýčkejte a nezapomeňte mu dát jméno

Postup přípravy: 

Den předem si připravte tzv. rozkvas. V míse smíchejte kvásek se žitnou moukou a 200 ml vlažné vody a vymíchejte hladkou kašičku.

Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě odpočinout do rána.

Po zhruba 10–12 hodinách kašička změní konzistenci na hutnější těstíčko a hlavně nabude na objemu – a lehce nakysle voní kváskem: tak jak máme u chleba rádi. Přidejte zbylé suroviny (pšeničnou mouku, 100 ml vody, sůl a kmín) a uhněťte hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut.

To opět přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout další asi 3 hodiny, v lednici kynutí trvá asi 8 hodin – ideální, pokud jdete do práce.

Domácí kváskový chleba

Ošatka zajistí krásný tvar chleba

Těsto znovu prohněťte a vytvarujte bochník podle typu vaší ošatky, podle potřeby podsypávejte rýžovou moukou: je lehčí než pšeničná nebo žitná a v chuti chleba je velmi příjemná. Na závěr jej rýžovou moukou ještě pořádně poprašte, přendejte do ošatky a tam nechte ještě asi 1,5 hodiny kynout, dokud nemá ten správný tvar.

Troubu roztopte na 250 °C (pokud tolik neumí, tak maximum, co vám dovolí). Na dno dejte rendlík s vodou, aby v troubě bylo dostatečně vlhko.

Těsto překlopte na plech, podle nálady a odvahy :-) jej v této fázi můžete i naříznout klasickou žiletkou. Vložte do roztopené trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 200 °C a pečte ještě asi 40 minut dozlatova.

Domácí kváskový chleba

Chléb v troubě potřebuje vlhko

Bez ošatky by to nebylo ono

Další recepty na domácí chleba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *