Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pokud si myslíte, že pikantní hořčice je něco zásadně nezdravého, mýlíte se. Vyrobte si ji doma zcela bez konzervantů a přidejte k masopustnímu masovému menu.
Hořčičné semínko je v současné době řazeno k superpotravinám. Hořčice setá patří k významným medonosným rostlinám a pěstuje se téměř po celém světe. Bylina pochází z oblasti Středomoří a její léčivé schopnosti byly známy již ve středověku. Semena bílé i černé hořčice dokážou rychle zregenerovat přesycený organizmus, lisuje se z nich olej, vyrábělo se z nich mýdlo. Dnes víme, že hořčice je zcela bezlepková a tak se ze semen získává mouka významně napomáhající při přípravě bezlepkových pokrmů.
V našich domácnostech se hořčičné semínko objeví nejčastěji při nakládání okurek a čalamád, ale můžete se pokusit i o přípravu domácí hořčice, k níž budete potřebovat bílé semínko zachovávající si delší dobu ostrost, a černé semínko, z něhož silice vyprchají poměrně rychle, ale pálivé je ještě více. K výrobě pochoutkové hrubozrnné hořčice se využívají obě, aby hořčice byla ve výsledku řádně pikantní, podobně jako tradiční dijonská hořčice připravující se z hořčičné mouky.
Domácí hrubozrnnou hořčici využívám při přípravě mletých mas (např. viz domácí hamburgery) i jako výtečnou přílohu k ovarům, pečeným bůčkům apod. Nic naplat, právě vrcholí masopust, takže si dopřejte něco z těchto pochoutek. Čekají-li vás podobné hody, naplňte domácí hořčicí pestrou zavařovací sklenici a vezměte ji s sebou na návštěvu, určitě dobře pochodíte!
Příprava: 45 minut + 12-13 dní odležení * Získáte: cca 400 ml hořčice
(podle Michaela Kocha)
1. Do misky dejte obě hořčičná semínka.
2. Do kastrolku vložte nasekanou cibuli a česnek, zalijte vodou a přidejte koření, ocet, sůl a med. Vše přiveďte k varu a nechte 5 minut vařit. Vypněte, nechte mírně zchladnout a tekutinu slijte přes sítko do misky s hořčičnými semínky.
3. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 2-3 dny bobtnat v chladu.
4. Hořčičnou směs nahrubo rozmixujte (použila jsem tyčový mixér). Naplňte vypařenou suchou sklenici, nebo několik menších tak, aby je hořčice zaplnila. Dobře uzavřete a ponechte v chladničce asi týden uzrát. Můžete konzumovat i dříve.
Hořčičná semínka jsou dekorativní, krásně vypadají i v konečné úpravě hořčice. Dejte pozor, abyste je nerozmixovali na hladkou kaši. Zůstane jim jemná křupkavost a pikantní budou dost. O to se postarají tmavá semínka, která mají ostřejší chuť než bílá. Semínka nakupuji v BIO kvalitě, nejraději u firmy Sonnentor. V bylinkovém ráji v Čejkovicích můžete strávit při nákupu příjemné odpoledne.
Hořčičná semínka je třeba nechat v klidu nabobtnat. Uvařený bylinkový lák zceďte do kastrolku se semínky a ponechte v chladu 2-3 dny pod pokličkou. Teprve pak vznikne hořčice rozmixováním. V kuchyni s oblibou využívám silikonové pokličky různých průměrů. Jsou nezničitelné, mám je řadu let. Hodí se na misky, kastrůlky a hrnce s rovnými okraji. V okamžiku, kdy se poklička doslova přicucne, můžete nádobu zkusmo zdvihnout jen za pokličkový úchyt. Nevnikne-li pod ni vzduch, těsní perfektně. Na e-shopu pokličky naleznete v barevných sadách po 6 a 3 ks.
Tyhle sklenice patří na policích k mým oblíbencům. Koupíte je v sadách po 4 ks, ale brzy vám zbude s bídou jedna. Alespoň já je vždycky rozdám i s nějakým lákavým obsahem. Hořčice je víceméně pánskou záležitostí, ale určitě s ní nepohrdne ani kuchařka, která ráda pracuje s mletým masem. K jeho dochucení je hořčice vynikající.