Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Máte na košíku s ovocem pár banánů, jejichž slupky už začínají místy hnědnout a nikdo se k nim nehlásí? je nejvyšší čas z nich upéct něco dobrého. Čokoládovo-banánový chlebíček s ořechy si zamilujete na první ochutnání.
Dokonce tak, že dost možná příště koupíte záměrně o dva banány víc, aby vám na pečení dalšího nějaké přezrály s jistotou. Přezrálost je základní podmínka úspěchu: musí být měkký tak, aby šel rozmačkat vidličkou, pevnější banány dobrou službu neudělají, ty snězte raději začerstva.
Příprava: 20 minut
Množství: do 1 formy na biskupský chlebíček
1. Troubu zapněte na 180 °C. V jedné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli, kakao, koření, jemně nasekanou čokoládu (nebo čokoládové chipsy) a nahrubo nasekané ořechy (já jsem použila zbylé hranolky mandlí z vánočního pečení).
2. V druhé míse vyšlehejte celá vejce s oběma druhy cukru a postupně zašlehejte i rozmačkaný banán. Rozehřejte máslo.
3. Vmíchejte sypkou směs, máslo a olej a vše promíchejte. Pokud bude máslo teplé hodně, rozpustí čokoládu, takže pokud chcete křupavé kousky čokolády, nechte jej nejdřív zchladnout.
4. Těsto nalijte do vymazané formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 50 minut. Když do středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou, je hotovo.
Zimní nabídka ovoce je poměrně omezená a u nás doma jsme zvyklí jíst hlavně jablka, ale jestli něco naše děti milují, jsou to banány. A vzhledem k tomu, jak rychle dokáží přezrát, řeším věčnou otázku: co s přezrálými banány, které už jsou tak sladké, že nikomu nechutnají? Už před mnohými lety jsem objevila recept na klasický britský banana bread, banánový chlebíček.
Můžete je dělat s různými obměnami, skvělý je i bez kakaa a s extra porcí ořechů. Kakaa použijte více nebo méně, čokoláda může a nemusí chybět. Pokud nemáte hned 3–4 banány, můžete jeden či dva vyměnit za bílý jogurt, resp. zakysanou smetanu, případně za 120 ml jablečného pyré.
Jako formu na chlebíček jsem zvolila tenhle krásný srnčí hřbet ze série MARISSA od české značky domácích potřeb Orion. Kromě chlebíčku máme v nabídce i formu na dort a formy na bábovky a já osobně na ně nedám dopustit. Jsou vyrobeny z litého hliníku, krásnou bronzovou barvu získaly nástřikem se dvěma vrstvami nepřilnavého povrchu PFLUON a jsou ozdobou každé kuchyně. Před několika lety jsem od mamky dostala pod stromeček formu na bábovku s opravdu krásným twist tvarem a nemohu si ji vynachválit.
Výrobce doporučuje před použitím klasicky vymazat a vysypat, já ji ale vždy jen vymažu a ještě se mi nestalo, že bych ji nevyklopila. Jedinou nevýhodou je, že nepatří do myčky, což ale nepřilnavé povrchy nepatří obecně. Tím, že se dobře vyklepává, však formu obvykle stačí jen vytřít.
Krásné formy ze série Marissa
Co ještě upéct ve formě na biskupský chlebíček?