Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dobře zvolené vybavení kuchyně vám usnadní vaření. Z počátku si výhody zdánlivě nepodstatných kousků nádobí ani neuvědomíte.
S přibývajícími zkušenostmi jsme obvykle stále náročnější na výkonnost a praktičnost svých kuchyňských pomocníků. Ale při zařizování své první kuchyně myslíme spíš na design a líbivost spotřebičů i předmětů, jimiž se obklopujeme. Teprve praxe ukáže, co nám pod rukama chybí.
Čím méně toho o vaření víte, tím lepší výbavu si pořiďte. Zní to paradoxně, ale pokud máte nekvalitní nádobí, první krůčky na poli kulinářském vás pořádně otráví. Ještě se pamatuji, jak mi zkroucený plech v troubě sesouval cukroví k jedné straně, kde se spolehlivě pálilo, nebo jak jsem si zoufala nad připečenou palačinkou, která šla rovnou s bídnou pánví komplet do popelnice. Velice rychle zjistíte, že ač vás vaření baví, nechcete v kuchyni trávit veškerý čas. Ten vám pomohou zkrátit především elektrické přístroje, mlýnky, kráječe a trouba, ale třeba i tradiční hliněný pekáč, v němž se jídlo připraví pomalu a bezpečně, a vám umožní dělat v mezičase něco jiného.
Miska s otočným cedníkem i odstředivka, která se ovládá otočením, jsou v kuchyni absolutně nepostradatelnými pomocníky. Zdánlivě zanedbatelné náčiní vám umožní připravit skvělý salát, odstraní vodu z křehkých bylinek, špenátových listů apod. Zeleninu nejprve ponořte na 10 minut do ledové vody a pak hned protřepte v cedníku nebo odstřeďte odstředivkou. Například listy salátu zůstanou krásně oschlé a nenaředí chuť připraveného dresinku. A pokud chcete uložit zbytek do lednice, pak listy vložte do sáčku se zipem (určeným k uskladnění potravin). V chladu vydrží v čerstvém stavu až 3 dny.
MISKA S OTOČNÝM CEDNÍKEM, průměr 25 cm
V kuchyni nás nejvíc zajímá nejenom úspora času, ale také energií. Voda i elektřina patří k hodně diskutovaným problémům, protože účty se povážlivě zvedají. Potřebujete-li horkou vodu, vždy využijte nejprve rychlovarnou konvici a vodu doplňte do hrnce s chystanou rýží, těstovinami apod. Pořiďte si konvici s dobře čitelným měřidlem vody a uvařte vždy jen tolik, kolik potřebujete. Ideální jsou konvice se skleněným tělem, kdy máte vše pěkně pod kontrolou. Bonusem je pak měření teploty vody, které nezřídka potřebujete velice přesně, například při spaření čajů či jednotlivých druhů kávy. Využíváním konvice k získání teplé vody snížíte spotřebu elektrické energie až o 50 %.
RYCHLOVARNÁ KONVICE S NASTAVITELNOU TEPLOTOU, 1,8 l
Nevlastníte-li napařovací vložku s nožkami (bývá například součástí výbavy papiňáků), pořiďte si skládací nerezový pařáček, který pasuje do většiny hrnců. Existují napařováky z bambusu i ze silikonu a používají se i jako vložka do pánve wok. Nezřídka se jejich cena pohybuje až kolem tisíce korun. Přitom vaření i ohřívání knedlíků je bez této pomůcky problematické, o přípravě zeleniny v páře ani nemluvě. K bezpečné manipulaci slouží tyčka s držátkem, ale nezapomeňte, že pracujete s horkou párou!
SKLÁDACÍ NEREZOVÝ PAŘÁČEK, průměr 14 až 23 cm
Ke krájení je nezbytná sada kvalitních nožů, které jsou bezpečně usazeny v rukojetích. Odkládejte je nejlépe do dřevěného bloku, protože v pohyblivých zásuvkách si koledujete o malér. Různé nože jsou zřejmě nejpoužívanějšími předměty v kuchyni, ale mnohokrát jejich funkci nahradí i šikovné krouhače a struhadla, s nimiž dosáhneme dalších úspěchů. Vlastníte-li elektrický robot a máte-li ho stabilně na stolní desce, abyste ho nemuseli pokaždé vyndávat ze skříňky a sestavovat (to je skutečně nepraktické), pak vlastníte i celou řadu nejrůznějších nástavců, které sekají, krájejí a strouhají, podle potřeby. V opačném případě si pořiďte mechanickou sadu s nástavci pro ochranu prstů. Na kráječi lze regulovat i tloušťku krájených surovin a v tomto případě vám komplet nezabere mnoho prostoru.
UNIVERZÁLNÍ KRÁJEČ / STRUHADLO SHARP pro plátkování, strouhání a hranolkování
Využití tlakového hrnce zkrátí vaše vaření na minimum. V podstatě platí, že dobu potřebnou k přípravě jídla můžete směle vydělit třemi. Jídlo uvaříte za pouhou jednu třetinu času. Uspoříte nejen čas, ale také i spotřebovanou energii. Před započetím práce se však důkladně seznamte s obsluhou hrnce. Vždy dodržte povolené množství potravin i tekutin. Před nákupem si dobře rozvažte, zda v hrnci chcete vařit častěji, protože v opačném případě vám bude doma pouze překážet. Hrnec je však skvělým pomocníkem. Uvaříte v něm maso, které by se jinak dlouho vařilo, přičemž mu zachováte vůni i chuť. Před dalším zpracováním ho ponechte asi půlhodiny odpočinout, protože bylo vystaveno vysokému tlaku. K oblíbeným pokrmům z papiňáku patří ovarové koleno.
TLAKOVÝ HRNEC DRONE o objemu 5 l