Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lemon Curd, citronový krém, asi znáte spíše pod anglickým názvem. Je to tradiční pochoutka, která se používá k náplním do dortů, k pečení citronových pájů pod nadýchanou sněhovou čepicí nebo se jí samotná, jako alternativa džemu.
Od 19. století se domácí citronový krém podával v Anglii s malými koláčky k odpolednímu čaji. Ve Spojených státech se více zabydlel pod zapečenými sněhovými pusinkami. Pronikavá chuť citronů a jemnost krému je úchvatná ve spojení s našlehanou neslazenou smetanou. Zcela jistě zbystří všechny vaše smysly. Krém jsem poprvé ochutnala s vaflemi a se šlehačkou, a dokonale jsem mu propadla.
Citronový krém seženete i hotový, ale doporučuji vyzkoušet vlastní výrobu. Z receptu získám dvě necelé misky krému, zhruba tedy 400 ml. Krém sice podléhá zkáze (oproti kupovanému, kde k chuti musíte přijmout potřebné stabilizátory) a musíte ho v krátké době spotřebovat. Ale nebojte se, že zůstane v koutě lednice.
CITRONOVÝ KRÉM
Příprava: 35 minut * Získáte: 2 malé sklenice
1. Citrony vydrhněte kartáčkem pod horkou vodou. Dobře je osušte a ze dvou citronů nastrouhejte kůru. Kůra dodá krému výraznější chuť i aroma, ale chcete-li, můžete tento krok vynechat. Kůru přidávám a dokonce ji v krému nechávám. Ovšem strouhám velmi opatrně, jen po povrchu. Pokud vytrhnete i bílou část kůry, přidá krému výraznou hořkost.
2. Citrony rozkrojte a vymačkejte šťávu. Máte-li velké plody, na elektrickém odšťavňovači získáte až 100 ml šťávy. Zceďte ji přes umělé sítko.
3. Ušlehejte vejce s cukrem do husté pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a vše přesuňte do malé misky nad hrnek s vodou. Směs zahřívejte za stálého míchání dřevěnou lžící. Když se ingredience dokonale spojí, začněte přidávat po kostičkách máslo.
4. Další kostičku másla vložte vždy v okamžiku, kdy je základ hlaďoučký. Krém začne postupně houstnout. Voda nesmí vařit, jinak by se krém srazil.
5. Výsledkem je vláčný krém, který má konzistenci pudingu; celý proces trvá asi 10-15 minut. Pak vypněte plamen a krém nechte zchladnout. Ještě trochu zhoustne.
Nastrouhané kousky kůry jsou v krému nepatrně cítit, ráda je tam ponechávám (ani na fotografii je neuvidíte). Pokud vám to vadí, kůru nepoužívejte, nebo zvolte jiný postup a směs přeceďte. Nakonec krém vložte do dvou sklenic, dobře zavíčkujte a uložte do chladničky. Spotřebujte ho během týdne.
Pokud použijete tmavý cukr, krém bude zabarvený, ale ničemu to nevadí. K nastrouhání citronové kůry použijte velmi ostré struhadlo. Pozor, strouhejte pouze žlutou část kůry.
Krém je máslový, hladký a hustý. Z tohoto receptu jsem získala 2 necelé misky o objemu 275 ml; odhaduji tedy asi 400 ml krému.
Máte-li vaflovač, doporučuji ochutnat krém na ještě teplých a křupavých vaflích. Samozřejmě se lžící našlehané domácí smetany. Garantuji vám, že se citronový krém u vás usadí natrvalo. Zkuste ho také s jogurtem, s lívanci, v jemnějším provedení si ho připravte i z limetek. Dobrou chuť!
2 komentáře
Krém mi vůbec nezhoustl a po zchladnutí se oddělilo máslo od citronové šťávy. Nevím, co s tím.
Paní Ireno,
možností je asi víc, ale krém je normálně pevný, asi v konzistenci pudinku. V postupu je důležité:
– našlehat vejce s cukrem do husté pěny, tuhle fázi je třeba nepodcenit; šlehejte stále, dokud pěna nezpevní a nezesvětlá, teprve pak pokračujte s citronem
– když dáváte misku nad kastrolek s vodou, je třeba, aby se v žádném případě nedotýkal hladiny, a vodu nenechte prudce vřít
– vše začne houstnout v okamžiku, kdy začnete přidávat máslo; to musí být změklé, pokojové teploty, přičemž stále udržujte střední plamen.
Chce to trochu trpělivosti, máslo přidávejte postupně, po rozmíchání předchozí dávky, jinak by se krém srazil – to je právě ten okamžik, který se vám patrně přihodil. Nezbývá, než zkusit postup podruhé, určitě se vám to podaří. Držím palec.