CHYSTÁME VELIKONOČNÍ STŮL S KRASLIČKAMI

OBLEČENÉ KUŘE SE ŠPENÁTOVÝMI KNEDLÍKY
26.3.2020
Jak si velikonočně vyzdobit domov
31.3.2020

Nejvýznamnější jarní svátky jsou přede dveřmi, a tak spolu s nimi vpusťte do svých domovů svěží barvy i  špetku rozpustilosti.

Od nepaměti se lidé scházejí u stolu, aby zajedli a zapili radosti i smutky, a posílili se vzájemnou pospolitostí. Pojďme si připravit velikonoční svátky s připomínkou tradičních jídel a dekoracemi symbolizujícími nový život. Věřme tomu, že letošní pomlázka bude mít tu čarovnou moc pomlazení do dobrých časů.

Symbolika těchto několika velikonočních dní ukládala hospodyním připravit postupně pokrmy, z nichž ty posvěcené přicházely na bohatý nedělní stůl na Boží hod velikonoční. Pokud jste na tradice pozapomněli, tady je to nejdůležitější, co by se mělo na vašem stole objevit:

velikonoční svátky a tradice

  • ŠKAREDÁ STŘEDA (také sazometná) startovala svátky pořádným gruntem a vymetením veškeré špíny z domu. V tento den může jídlo vypadat trochu nevzhledně. Pekly se různé placky, které se podávaly potrhané.
  • O ZELENÉM ČTVRTKU se mají podávat a jíst výhradně zelená jídla, nebo řekněme i zeleninová, a konzumoval se med. Pekly se jidáše - obřadní pečivo z kynutého těsta mazané medem. Kdo je snědl, zajistil si dobré zdraví. Při večerní mši naposledy zazní zvony a „odlétají do Říma" až do Bílé soboty. Po tuto dobu se všude ozývaly řehtačky.
  • Na VELKÝ PÁTEK vrcholil půst a věřilo se v magickou sílu země, která v tento den na malou chvilku otvírala a zpřístupňovala své poklady. Kdo přísný půst nevydržel, mohl si připravit rybu, a kdo byl chudý, upekl si ji z brambor v keramické formě stejného tvaru.
  • Na BÍLOU SOBOTU končil dlouhý půst, domácnosti se vesele uklízely - a bílilo se, aby bylo všude čisto. V tento den se pekly mazance a velikonoční beránci, pletly se pomlázky z vrbového proutí a děvčata zdobila vajíčka na koledu.
  • Nedělním BOŽÍM HODEM svátky vrcholí slavnostně prostřeným stolem, na němž se objeví všechny posvěcené dobroty - buchty, mazance, velikonoční nádivka, jehněčí maso nebo náhradou sladký upečený beránek.
  • Veselé VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ patří velkému hodování, pomlázce a vejcím ve všech podobách. Kdo tento den nesní vajíčko, nebude se těšit pevnému zdraví. Děvčata rozdávala malovaná vejce, přičemž ta červená patřila lásce a vyznání.

JAK VYTVOŘIT KRASLIČKY S KRAJKAMI

Malovaná vejce jsou symbolem života. Každoročně se vracíme k této hezké tradici a zdobíme jimi své příbytky. Protože - co kdyby se objevili koledníci? Připravte si:

  • vyfouknutá vejce
  • akrylové barvy a štětec
  • zbytky stužek a úzkých bavlněných krajek
  • širokou krajku s motivky vhodnými na vystřihnutí
  • textilní ozdoby, růžičky apod.
  • nůžky
  • lepidlo zn. Tenyl

Skořápky vajec odmastěte jarovou vodou a nechte vyschnout. Pak je natřete sytými akrylovými barvami. Na dokonale zaschlý povrch nalepte motivky vystřižené z krajky, kousky stužek, prýmků a pod. Místa spojů zakryjte růžičkami a drobnými textilními ozdobami, do otvoru ve skořápce můžete vlepit poutko na pověšení.

Keramické nádobí v barvě Natural Latté nebo Natural Ivory naleznete na našem e-shopu.

Zaječí pár keramických figurek možná nalezne domov i na vašem stole. Postavit je můžete mezi květináče na parapet, dozdobit jimi terasu i dětský pokoj. Společně s další jarní výzdobou se postarají o dobrou náladu a pohodu.

Keramické zajíce prodáváme v sadě, výška figurek je 23 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.