Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Milujete kremrole? Pak si představte – ne jednu, ale plnou mísu domácích; z máslového těsta, jen mírně sladkých a svůdných, že se srdce směje. Vždy jsem si myslela, že kremrolí se nikdy pořádně nenajím, protože vyrobit je nebude jen tak. Ale jen do té doby, než jsem je zkusila upéct. Věřte, že je to jednodušší, než si myslíte.
Jak bývá mým dobrým zvykem, ráda využívám hodné pomocníky, kteří mi usnadňují práci. Při přípravě kremrolí skvěle zabodovalo rádýlko se šesti kolečky, které mi těsto rozkrájelo na úhledné a pravidelné proužky.
TESTUJEME RÁDÝLKO SE ŠESTI KOLEČKY
Rádýlko oceníte při přípravě cukroví i nejrůznějších slaných pochoutek ze slaného těsta. Pracovala jsem s ním i při přípravě špenátových větrníčků. Nástavce můžete libovolně přidávat a ubírat podle potřeby. Pokud necháte na ose pouze dvě kolečka, a těsto proříznete pravoúhle, pak rychle vzniknou čtverce, které lze plnit tvarohem, ořechovou nádivkou, špenátem apod., podle přání. Díky přidanému nástavci vytvoříte dokonale symetrická kolečka. To ještě musím vyzkoušet.
CO BUDETE POTŘEBOVAT Nejprve vypracujte těsto podle receptu (najdete níže), který se v naší rodině těší oblibě, už roky. Těsto dobře vychlaďte. Na osu rádýlka nasaďte kolečka tak, jak vám vyhovují (v tomto případě jsem pracovala se čtyřmi) . Připravte si kovové trubičky, které je třeba napoprvé namazat máslem, aby šlo upečené těsto lehce sklepnout. Těsto je křehké, ale jde to úplně samo. Aby práce pěkně odsýpala, je třeba mít minimálně 20 ks trubiček.
BLESKOVÉ RÁDÝLKO Kolečka poskládejte na osu tak, aby vytvořila pravidelné rozestupy. Z vychlazeného těsta kousek odkrojte a zbytek nechte v chladničce, aby se v teple nezačalo roztékat (má hodně tuku). Vyválejte placku asi 3 mm vysokou. Nemusí být velká, proužky, které budete potřebovat na kremrolky by měly mít délku zhruba 22 cm. Pak jen rádýlko nechte proběhnout po těstě. Pokud si chcete rozdělit celý plát, musíte se trefit do posledního rozdělení. Daleko jednodušší je tento pásek vyjmout, natočit hned na trubičku a rádýlkem pokračovat na volném kraji těsta. Na to rychle přijdete.
NATOČENÍ PÁSKŮ Jednotlivé proužky naviňte na máslem namazané kovové trubičky. Takto dlouhé proužky vystačí na tři otočky. Pokud chcete klasické velké trubičky, měli byste mít otočky čtyři, takže si nakrájejte delší pásky. Těsto navíjejte od užšího konce trubičky, protože ho zde navrstvíte na sebe, aby se uzavřel otvor (na obr. vpravo dole). Vznikne úhledný, rovný kraj. Pracujte rychle, aby se těsto nezahřívalo. Trubičky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem a každou kremroli natřete kolem dokola rozšlehaným vajíčkem.
PLNĚNÍ SNĚHEM Podle receptu našlehejte sníh s cukrem; pracujte nad horkou vodní lázní, až je sníh dokonale tuhý. Používám ruční šlehač, takže je to chvilička. Sněhem naplňte cukrářský sáček s rovně řezanou a širokou hubicí (případně s hubicí s ostrými špičkami) a každou kremroli naplňte. Sníh nechte proběhnout otvorem až na druhou stranu. Kremrolky srovnejte na tác a nechte je v chladu mírně odležet. Sníh mezitím dokonale ztuhne a přestane lepit. Před podáváním kremrolky lehce poprašte cukrem s vanilkou.
MÁSLOVÉ KREMROLKY
Příprava: 15 minut + chlazení * Namotání a pečení: 1 hodina * Sníh a plnění: 45 min
Zhotovíte: cca 35-38 ks
Těsto
Sníh
Ještě
1. Suroviny na těsto dejte do robotu a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte rozležet v chladničce, nejlépe do druhého dne.
2. Těsto rozválejte na 3 mm plát a rádýlkem vytvořte proužky dlouhé 22 cm.
3. Proužky natočte na máslem namazané trubičky a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Povrch těsta potřete prošlehaným vajíčkem. Nepřetahujte na trubičku, kremrolky by se hůře sundavaly.
4. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 °C na 15-20 minut. Ještě teplé kremrolky jemným sklepnutím uvolněte z trubiček a nechte vychladnout.
5. Mezitím nad párou vyšlehejte elektrickým šlehačem bílky se solí. Když začne sníh tuhnout, po troškách zašlehejte cukr. Sníh musí být hladký, lesklý a dokonale pevný.
6. Naplňte cukrářský sáček a hubici vložte do kremrolky. Naplňte ji, až se sníh objeví v protějším otvoru.
Hotové kremrolky lehce pocukrujte a podávejte. Jsou nejlepší, když se trošku odleží; nenechte je však zvlhnout, těsto musí být stále křehké.
Pokud nebudete kremrolky podávat hned, vložte je nenaplněné do krabice, pevně uzavřete a dejte do chladničky. Můžete je naplnit za 2-3 dny. Není nad klasické cukrářské dobroty. Lehce s nimi přežijete sychravé podzimní počasí. Stačí přidat voňavý čaj a budete jako v ráji.
SEČTENO A PODTRŽENO
Pečení jsem si užila. K naprosté pohodě a urychlení práce přispělo právě rádýlko. Kremrolí nikdy nedělám jen pár, protože se po nich zapráší rychlostí blesku. Když jich máte zpracovat pořádnou dávku, každé urychlení práce je vítané. Rádýlko využiji na spoustu dalšího tvoření. Mám pocit, že tu časem vznikne seriál :o)
2 komentáře
Dobrý den paní Jano
zdravím Vás a přeji Vám krásné prožití Vánočních svátku , hlavně pohodu a klid. Udělala jsem si těsto na Vaše kremrole a povedly se , peču poprvé kremrole a sem moc ráda , že se povedly. M.F.
Krásné Vánoce, paní Miluše,
děkuji za přání a též vám přeji radostné svátky a do dalšího roku hodně zdravíčka a pohody!
Za kremrole jsem ráda, a na oplátku – chystám se po novém roce na meducínu z rýmovníků. Daří se jim výtečně, tak ať něco z toho vleze také do nás :o) Mějte se hezky.