JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE

TVAROHOVÁ KLASIKA: BUDAPEŠŤSKÁ POMAZÁNKA
25.3.2025
KŘEHKÁ BÁBOVKA Z VAJEČNÉHO LIKÉRU
31.3.2025

K jarní kuchyni patří bylinky. Nebojte se je přidat přímo do těsta. Křupavé houstičky pak báječně chutnají i samotné. Skvěle si budou rozumět jen s máslem nebo jednoduchou tvarohovou pomazánkou s pažitkou. Ty nejjednodušší chutě totiž bývají mnohdy ty nejlepší. Až se zakousnete do vlažné křupavé žemle, už budete myslet na to, že chcete sníst další.

Bylinky můžete pěstovat i v sebemenším bytě. Úplně jim stačí květináč na parapetu nebo truhlík na balkoně. Vytvořit z nich můžete dokonce malou zahrádku, která se stane příjemnou dekorací. Jakmile se naučíte vařit s čerstvými bylinkami, už se jich nevzdáte. Čerstvé bylinky propůjčují pokrmům chuť, vůni a pomáhají upevnit naše zdraví.

JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE

BYLINKOVÉ ŽEMLE

Doba přípravy: 30 minut + kynutí
Doba pečení: 25 minut

Ingredience na 6 kousků

15 g droždí

½ lžičky cukru

180 ml vlažného mléka

300 g hladké mouky

1 lžička soli

1 lžička najemno nakrájené petrželky

1 lžička najemno nakrájené pažitky

¼ lžičky najemno nakrájeného tymiánu

Můžete navíc přidat ½ lžičky nakrájené bazalky nebo oregana

40 g změklého másla

Olej na potření

Sůl na posypání

 

JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE

Základem jsou čerstvé bylinky

Droždí rozdrobte do mističky a posypejte cukrem. Zalijte vlažným mlékem, přidejte ještě lžičku mouku a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

V míse promíchejte mouku se solí a nakrájenými bylinkami. Vlijte vzešlý kvásek, přidejte změklé máslo a zadělejte těsto. Ideální doba zadělávání je 10 minut. Lepek se pak krásně uvolní a těsto bude pěkně pružné, hladké a po upečení krásně nadýchané, vláčné a kypré. Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte hodinu kynout.

JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE

Nemusíte nic plést, stačí párkrát naříznout

Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta utvořte bochánek. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

Každou bulku potřete trochou oleje a nechte 15 minut kynout.

Nakynuté bochánky nahoře dvakrát nebo třikrát nařízněte nožem. Lehce posypejte solí.

JARNÍ BYLINKOVÉ ŽEMLE

Chlebník vám pomůže udržet pečivo déle čerstvé

Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C 25 – 30 minut dokud nejsou na povrchu zlaté a křupavé. Poté nechte vychladnout na mřížce. 

Chlebníky nabízíme z různých materiálů a s různými vzory

Tipy na domácí pečivo

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *