Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
K jarní kuchyni patří bylinky. Nebojte se je přidat přímo do těsta. Křupavé houstičky pak báječně chutnají i samotné. Skvěle si budou rozumět jen s máslem nebo jednoduchou tvarohovou pomazánkou s pažitkou. Ty nejjednodušší chutě totiž bývají mnohdy ty nejlepší. Až se zakousnete do vlažné křupavé žemle, už budete myslet na to, že chcete sníst další.
Bylinky můžete pěstovat i v sebemenším bytě. Úplně jim stačí květináč na parapetu nebo truhlík na balkoně. Vytvořit z nich můžete dokonce malou zahrádku, která se stane příjemnou dekorací. Jakmile se naučíte vařit s čerstvými bylinkami, už se jich nevzdáte. Čerstvé bylinky propůjčují pokrmům chuť, vůni a pomáhají upevnit naše zdraví.
Doba přípravy: 30 minut + kynutí
Doba pečení: 25 minut
Ingredience na 6 kousků
15 g droždí
½ lžičky cukru
180 ml vlažného mléka
300 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička najemno nakrájené petrželky
1 lžička najemno nakrájené pažitky
¼ lžičky najemno nakrájeného tymiánu
Můžete navíc přidat ½ lžičky nakrájené bazalky nebo oregana
40 g změklého másla
Olej na potření
Sůl na posypání
Droždí rozdrobte do mističky a posypejte cukrem. Zalijte vlažným mlékem, přidejte ještě lžičku mouku a promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
V míse promíchejte mouku se solí a nakrájenými bylinkami. Vlijte vzešlý kvásek, přidejte změklé máslo a zadělejte těsto. Ideální doba zadělávání je 10 minut. Lepek se pak krásně uvolní a těsto bude pěkně pružné, hladké a po upečení krásně nadýchané, vláčné a kypré. Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta utvořte bochánek. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Každou bulku potřete trochou oleje a nechte 15 minut kynout.
Nakynuté bochánky nahoře dvakrát nebo třikrát nařízněte nožem. Lehce posypejte solí.
Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C 25 – 30 minut dokud nejsou na povrchu zlaté a křupavé. Poté nechte vychladnout na mřížce.
Chlebníky nabízíme z různých materiálů a s různými vzory
Tipy na domácí pečivo