5 TIPŮ, JAK ZPRACOVAT RAJČATA

BUBLANINA S KOKOSEM A HROZNOVÝM VÍNEM + ŠLEHAČKOVÁ LÁHEV
19.8.2024
POHANKOVÉ GALETKY Z BRETANĚ
22.8.2024

Kolem poloviny srpna obvykle kulminuje sklizeň rajčat, z čehož profitují i ti, kdo je nepěstují: jsou jich plná zelinářství. A pokud máte to štěstí, že v okolí můžete zajít i na trhy, tak tam často narazíte i na „dvojky“, tedy rajčata měkká a určená k rychlejší spotřebě.

Ty mají hned několik báječných vlastností: jsou obvykle levnější, vzhledem ke své vysoké zralosti jsou úžasně sladká a vhodná k dalšímu zpracování třeba na kečup. Zkrátka srpen buď rajčatovými nadšenci pochválen!

Jenže určitě víte (nebo si dovedete představit), jaké to je, když je rajčat prostě moc a potřebují se sníst. A je vlastně jedno, jak moc velké to relativní množství v kuchyni to je: i kilo navíc umí zavařit mozkové závity v obavách, aby se nezkazila, když na ně v tu chvíli prostě není chuť. Právě s tímto dilematem se nám snad právě dnes podaří vám pomoci – a třeba i zavdáme důvod, proč ta zralejší rajská nakoupit nebo jim příští rok zasadit nějakou tu rostlinu navíc.

Pokud je nějaké to rajče navíc, ale není jich zase tak moc, dopřejte si rajčatový salát jinak a připravte si rajčatovou salsu. Ta je skvělá k vaflím, ale i ke grilovanému masu nebo pečené zelenině. Když přidáte i trochu čerstvého koriandru, bude tahle rajčatová pohádka i s exotickým mexickým nádechem.

U kombinace rajčat a cuket ještě chvíli zůstaneme, protože i cuket je právě teď... spousta. Pokud hledáte něco k dlouhodobější spotřebě, nakombinujte tyto dva druhy zeleniny do oblíbeného čatní – a s přídavkem máty, která umí být pořádný plevel, to bude famózní!

Máte rádi kompoty a nakládanou zeleninu? V případě nadbytku aspoň pár hrstí drobných rajčat se určitě pusťte do tohoto receptu na nakládaná cherry rajčátka. Nálev je příjemně česnekově delikátní, volba dalších bylinek (nebo třeba kousku chilli) už je ale jen na vás.

Důvod, proč mít doma sušičku na ovoce, se vždycky najde. Sušená rajčata v bylinkovém oleji  jsou rozhodně jedním z nich. Abyste je usušili na slunci, musela by být opravdu velká horka a rajčata se tak suší i několik dní. Sušička to oproti tomu zvládne za zlomek času. Naložte je pak do jemně pikantního oleje!

Oblíbený na deset způsobů je zcela jistě domácí kečup. Tenhle recept je sice koncipovaný na konzervovaná rajčata, zvládnete to levou zadní ale i z čerstvých, jen je potřeba je nejdřív spařit nebo ještě lépe upéct. Pasírování někdo vyžaduje, někdo si vystačí i jen s důkladně rozmixovaným kečupem. Jak rajčata upéct se případně dozvíte ve receptu na pečenou rajskou polévku.

Co by se vám ještě mohlo hodit?

Další články, které by vás mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *