Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Palačinky zdaleka nejsou jen záležitostí sladkého mlsání. Můžete s nimi dělat doslova psí kusy, jak by řekl Robin.
První, co vás napadne, když se řekne palačinka - je sladký dezert. Máme ho rádi úplně všichni, a já se k palačinkám uchyluji vždy, kdy potřebuji nutně něco sladkého, ale ovládám se, co do kalorií. Palačinku lze dokončit čerstvým ovocem i tvarohovým krémem, přelít rozšlehanými jahodami, lehkým pudinkem. Nicméně s palačinkami si vystačíte i jako se surovinou pro další vaření nebo zapékání, a to už pak vznikne docela vydatný pokrm.
Například můžete palačinky naplnit špenátem, houbovou směsí, mletým masem a krátce je zapéct v troubě. Skvělý oběd je brzy na stole. A pokud si vyrobíte celestýnské nudle (jsou to v podstatě rozkrájené jemné palačinky) do masového vývaru, najíte se docela dobře i k večeři.
Základem úspěchu je pánev s dokonale rovným dnem a nízkými boky, aby se palačinky dobře otáčely. K tomu si pořiďte dřevěnou špachtli, ale pokud umíte s palačinkami čarovat ve vzduchu, máte můj obdiv. S těžkou pánví se však nemanipuluje nejlépe; nahrazuje spíš tál, na němž se dříve dělávaly placky všeho druhu. Navíc na ní můžete péct palačinky téměř bez tuku a jde to bezvadně rychle. Například pánev Alivia s nepřilnavým povrchem je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukce, a budete s ní nadmíru spokojeni (viz galerie pod článkem).
Palačinky s čokoládovou chutí jsou samozřejmě vhodné výhradně pro sladké úpravy. Zvláště spojení se šťavnatými jahodami k nim patří znamenitě, ale dobré jsou i úplně samotné. V těstě je cítit čokoláda, a v sousedství tvarohu, šlehačky nebo zakysané smetany jsou prostě neodolatelné. Můžete je sypat oříšky nebo griliášem, hodí se na ně ovocný toping. Ten nejjednodušší dělám z prohřáté domácí jahodové zavařeniny naředěné bílým rumem. V zimě, než dozraje první ovoce, je to docela luxusní záležitost.
Když připravíte palačinky naslano, pokaždé vás překvapí, jaké možnosti nabízejí. Hodí se prostě ke všemu. K vynikajícím chutím patří palačinky se špenátem (samozřejmě to platí pro milovníky špenátu). Když k palačinkám přidáte sladká rajčata se zakysanou smetanou a to vše uložíte pod peřinku z roztavené mozzarelly, lehký a zdravý oběd se hodí i pro děti.
Celestýnské nudle patří k chutným a jemným zavářkám do polévek. Nejlepší jsou do masových vývarů, které obohatí bylinkami i kořením, které může těsto obsahovat. Správně se krájejí na delší rovné nudličky široké asi 0,5-1 cm. Ovšem vzhledem k tomu, že jsou to v podstatě tenké palačinky, klidně je smotejte do ruliček a nakrájejte tak, aby vznikly malé dekorativní spirálky. Čím větší jste umotali palačinky, tím objemnější budou spirálky. Do talíře si je vkládejte postupně, aby se zcela neprovlhčily.
Mám tu ještě jednou zapečené palačinky, ale nasladko. Proložíte-li je kokosovým krémem a jahodami, pochutnají si na nich mladí, staří. K zapékání palačinek a nejrůznějších druhů nákypů i žemlovek mám nejraději pekáčky z borosilikátového skla. Vypadají zranitelně, ale při správném zacházení vám vydrží spoustu let jak ze škatulky. Jídlo v nich vypadá moc hezky a můžete ho tak servírovat přímo na stůl. Sklo dlouho drží teplotu, takže během roku si pekáč plný dobrot užijete i při venkovním stolování. Jen dejte pozor na ruce a vybavte se kvalitními utěrkami a chňapkami. Vše potřebné naleznete na našem e-shopu.