Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Přípravám jídla nehodláme o prázdninách věnovat více času, než je nutné. Takže ať je uvařeno rychle a efektně.
K prázdninovým jídlům patří především jídla sezonní, často z produktů zahrádek či z lesa. Také trhy v místě vašeho chataření a chalupaření, mohou nabídnout suroviny, s nimiž vykouzlíte například skvělé ovocné knedlíky, výtečný houbový guláš, nebo si dokonce zavaříte něco na zimu.
Letní vaření má v sobě více lehkosti, rádi si pochutnáme na jídlech, která nám doposud v jídelníčku scházela, s oblibou si připravíme zeleninové pokrmy. Dětem asi nejvíc chutnají zapečené sladkosti a těstovinová jídla, která se v horku dají jíst i studená.
Na stole se objeví i trochu jiné nádobí - např. misky na polévku, pekáče vhodné k servírování na stůl, z hloubi skříní vyplavou lívanečníky a nízké pánve na palačinky, potřebné budou džbány s vložkou na led. Často prostíráme na čerstvém vzduchu, a tak musíme být o trochu praktičtější. Vše potřebné dostanete na našem e-shopu decoDoma.
Houbová jídla patří k prázdninám úplně nejvíc. Než houby začnou pořádně růst, můžete si pochutnávat na krémových žampionech nebo na velkých odrůdách portobello, které si přinesete z obchodu. Hlavičky hub naplňte libovou slaninou, nasekanou červenou kapií, cheddarem a bylinkami, a to vše zapečte za přispění česnekového másla v troubě. Na přípravu pokrmu si pořiďte pánev, kterou lze do trouby dát i s rukojetí.
Na dobrou pizzu si všichni rádi zajdeme tam, kde se připravuje jedinečným způsobem - a to v peci. Nicméně domácí výroba této pochoutky mě dlouho nedávala spát, protože jsem nebyla spokojená s nejrůznějšími typy těst, která jsem zkoušela. Nakonec se mi podařilo narazit na tento originální recept. Pochází z rukou rodilého Itala a je dobrou domácí alternativou z trouby. Kromě doporučených ingrediencí, si můžete pizzu dokončit nejrůznějším způsobem s využitím surovin, které právě nabízí sezona.
Kulajda, hutná polévka z darů naší přírody, se dá spokojeně sníst místo hlavního jídla. Patříte-li k jejím příznivcům, jistě máte svůj oblíbený recept. Pokud ale chcete polévku vyzkoušet, protože je pro vás nová, určitě si sežeňte čerstvý kopr. Jeho vůni se nic nevyrovná. Společně s houbami, bramborami a smetanou vás čeká vskutku chuťový zážitek.
Nadýchané lívance, na něž se srdce směje, patří k prvním prázdninovým jídlům, která v létě zařazujeme do jídelníčku. Vybídne nás k tomu lákavé ovoce v podobě malin, borůvek a jahod. S oblibou pro ně připravuji jedno super jemné těsto, do něhož přidávám ricottu a celé kousky ovoce. Lívance jsou strakaté od ovocné šťávy, ale o to lákavější. Dětem k nim přidejte ještě zdravý jogurtový koktejl, který je pořádně zasytí.