LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU

VĚNEČEK S LEVANDULÍ
14.7.2017
SUŠÍME, VAŘÍME A NAKLÁDÁME HOUBY
18.7.2017

stuha_zelena

Langoše mají svůj původ v Maďarsku. Jedná se o placky z kynutého těsta, které se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Když je necháte dobře odpočinout na papírových utěrkách, dá se nad touto pochoutkou občas zamhouřit oko. Jsou totiž pekelně dobré…

Placky doputovaly do Čech víceméně s loužičkou kečupu posypanou sýrem. V Maďarsku se ale připravují nejčastěji s čerstvým zeleninovým lečem nebo s pořádnou dávkou česneku, potřené kysanou smetanou se strouhaným tučnějším sýrem. Název placek je patrně odvozen od slova láng – což znamená plamen. Původně se pekly z chlebového těsta. Než se chléb upekl, ze zbytků těsta se rychle připravily placky, aby bylo do té doby co jíst.

Nyní se placky smaží i z jiného těsta, než kynutého, ale po čase jsem se zase vrátila k droždí. Máte-li jiné zkušenosti, dejte vědět. Placky potřebují při smažení vyšší vrstvu oleje (podobně jako koblihy), kde vyskočí do naducané výšky. K jejich přípravě ideálně využijte hlubokou pánev nebo kastrol.

Inu, tentokrát dieta ostrouhá, ale podobná jídla k prázdninám prostě patří. Podle mě je nejlepší varianta se zakysanou smetanou, česnekem a sýrem, která je spolu s těstem naprosto dokonalá. Ale nejprve se poohlédněte po dobré pánvi, v které se vám bude dobře smažit i vařit. U nás je z čeho vybírat, tak se mrkněte do galerie pod článkem.

stuha_zelena

LANGOŠE SE ZAKYSANOU SMETANOU, ČESNEKEM A SÝREM

Příprava: 20 minut + 1 hodina na kynutí * Získáte: 7-8 ks, záleží na velikosti

Těsto

  • 120 g oloupaných vařených brambor
  • 200 ml mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky olivového oleje + řepkový olej na smažení

Na dokončení

  • 5 stroužků česneku, rozmělněných
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 6 polévkových lžic vlažné vody
  • polotvrdý uzený sýr s tvorbou ok – madeland, královský, farmářský
  • zakysaná smetana
  • polníček

1.  Studené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Do 100 ml vlažného mléka přidejte cukr a droždí, vše dobře rozmíchejte a nechte 8 min stát.

3. Do velké mísy prosejte mouku a vmíchejte sůl, přidejte nastrouhané brambory, kvásek a lehce promíchejte. Přidejte 2 lžičky oleje, přilijte zbytek mléka (je-li třeba, ještě trochu přidejte) a vypracujte vláčné těsto.

4. Bochánek posypejte moukou a nechte 1 hodinu kynout pod utěrkou. Když zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na vále asi na 7-8 částí, každou dlaní rozplácněte a pak pomoučněnýma rukama vytáhněte do tvaru placky silné 1,5 cm.

5. Rozpalte vyšší vrstvu oleje a placku osmažte po jedné straně a pak po druhé dozlatova. Langoše výrazně nabudou a všelijak se zkroutí. Pokud by těsto dělalo velké bubliny, propíchněte je špejlí. Hotové odkládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.

6. Mezitím dejte do misky česnek, utřete ho se solí a přidejte 2 polévkové lžíce olivového oleje. Promíchejte a nakonec směs nařeďte vlažnou vodou.

Langoš potřete připraveným česnekem v oleji, povrch hustě posypejte nahrubo strouhaným sýrem a přidejte lžíci zakysané smetany. Dozdobte polníčkem a teplé podávejte.

langose1

Těsto na langoše můžete udělat i bez brambor, ale tohle je prostě lepší. Ranné brambory však nejsou vhodné, protože by těsto mohlo zřídnout. Jsou moc jemné a obsahují dost vody. Použijte raději starší brambory, uvařte si je den předem a pak je nastrouhejte hodně najemno. Napodruhé už také budete vědět, jaká má být hustota těsta. Ve výsledku musí být pružné a vláčné a nebude se vám lepit na ruce. Kyne dobře, za chvíli už vykoukne z hluboké mísy…

langose2

Na strouhání uzeného sýra použijte hrubé struhadlo; je příjemné se do všech chutí pořádně zakousnout. Langoše jsem nazdobila kvůli focení jen maličko, ve skutečnosti si všech ingrediencí naložte podle svého.

Na tuhle pochoutku si vyhraďte volný večer s rodinou nebo přáteli a užijte si ho. Takové jídlo prostě chutná v partě, a k tomu jsou prázdniny jako stvořené.


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.