VYROBTE SI TABLETY DO MYČKY, JE TO SNADNÉ

TIPY NA ZPRACOVÁNÍ SLADKÉHO ZELÍ: JAK HO ZKVASIT ČI ZAVAŘIT?
16.10.2024

Myčka je když ne nejlepším, tak jedním z nejlepších přátel každé domácnosti, kde se aspoň občas vaří. Pojďte ji vyšperkovat domácím ekologickým prostředkem na mytí nádobí!

Prášek do myčky už dnes používá málokdo a většina z nás si asi dávno zvykla na mnohem praktičtější podobu kapslí nebo tablet. Ani u nich ale není třeba rezignovat na ekologii, na trhu je celá řada produktů, jejichž ekologická stopa je jen minimální. Takový si ale můžete připravit i doma, není to žádná věda. S trochou nadsázky můžu říct, že pokud si zvládnete namazat chleba, zvládnete i domácí tablety do myčky.

1. PŘIPRAVTE VŠE POTŘEBNÉ

Na diy tablety do myčky potřebujete několik „bílých prášků“. Základní surovinou je prací soda neboli uhličitan sodný, někdy se prodává také pod názvem namáčecí soda. Její funkce je změkčit vodu, rozpustit tuk, odstranit skvrny a desinfekce a je nedílnou součástí prakticky jakéholiv pracího prášku.

Drhou důležitou surovinou je jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný. Ta při reakci s vodou začne silně šumět, čímž v tabletách pomáhá odloučit špínu od nádobí. Je také nedílnou součástí kypřicího prášku do pečiva, její šumění je to, co pečivo nakypří.

Třetí důležitou surovinou je kuchyňská sůl. Ta, stejně jako jedlá soda, neutralizuje zápach a pomáhá zbavit nádobí mastnoty.

Poslední surovinou je kyselina citronová. Ta především odstraňuje vodní kámen a funguje jako leštidlo.

Na výrobu si připravte ještě tvořítka na led. Mně přijdou skvělá tahle, která jsou rozebrat, modrá část je jakýsi stojánek a každá bílá „dvojformička“ jde vyndat. Dobře se z ní totiž všechno vyklepává.

2. SMÍCHAT A NAPLNIT

Pracovní postup je jednoduchý: vše smíchejte, zakápněte trochou vody a napěchujte do tvořítek. Vody použijte opravdu jen pár kapek, na 3 hrnky směsi stačí asi 1–1 1/2 lžíce. Když to s vodou přeženete, vypění soda ještě ve formičkách a v myčce pak nebude plnit svoji funkci. Stačí mít trochu navlhčenou směs, která začne tvořit hrudky, a ty do formiček zatlačit. Jen pozor, je z toho obvykle dost nepořádku.

Doporučený poměr surovin je 1 díl prací sody + 1 díl jedlé sody + 1/2 dílu soli + 1/2 dílu kyseliny citronové.

Je to ale jen doporučený poměr, možná máte hodně tvrdou vodu, takže budete potřebovat přidat prací sodu a kyselinu citronovou, možná myjete hodně špinavé nádobí, tak přidáte víc jedlé sody. Zkrátka to vyzkoušejte a příště podle potřeby přidejte nebo uberte surovinu, jejíž funkci potřebujete více či méně. A pamatujte, že tablety nenahrazují sůl do myčky: pokud je jí kvůli vaší vodě potřeba, určitě ji i nadále používejte. Sůl do myčky rovněž změkčuje vodu a pečuje o zdraví vaší myčky i lesklé nádobí, umí totiž rozpouštět některé minerály. 

3. USUŠIT A ULOŽIT

Naplněné formičky nechte alespoň pár hodin vyschnout, aby se směs vysycháním hezky spojila a tablety držely pohromadě. Pak je vyklepněte, uložte do vlhkotěsné krabičky a uložte na obvyklé místo. Pokud by zůstaly na vlhku, slepily by se k sobě. Domácí tablety do myčky používejte normálně jako jakékoliv jiné, pokud preferujete prášek do myčky, tak směs používejte čistou a ušetříte si práci s plněním formiček.

Mohlo by se vám hodit...

 

Další dárky z domácí dílny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *