Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
V této kulaté formě jsem vám předvedla svůj linecký koláč. Peklo se v ní tak krásně, že jsem ještě vyzkoušela jeden recept, vánoční. Vzhledem k tomu, že je forma hluboká, ukážu, jak koláč z formy dobře vyjmout, aby ozdobil váš prostřený stůl.
Nejlepší vánoční koláče jsou plné jablíček, skořice, ořechů a kokosu. Tyhle chutě prostě o Vánocích na stole očekáváme. Místo tradičního štrúdlu si letos upečte koláč, v kterém je tolik oříšků a mandlí, že byste na něj přilákali regiment veverek. K veselému pečení pozvěte menší děti a nechte je z těsta vykrajovat. Nemusejí to být právě veverky (u nás se po léta těší velké oblibě), ale vykrájet lze losíky, lední medvědy i prasátka pro štěstí, a samozřejmě cokoli mimo zvířecí říši. Na koláči se budou krásně vyjímat zvonky, komety nebo drobné hvězdičky. Dětem určitě tím nejhezčím způsobem zkrátíte dlouhé čekání na Ježíška.
Přidávám ještě malý trik pro vyjmutí koláčů z hluboké formy. Pokud ho neznáte – vychladlý koláč bezpečně vyndáte tak, když si před pečením vložíte do formy dva široké pruhy pečicího papíru. Dejte je křížem přes sebe, okraje nechte koukat z formy a koláč upečete. Pak si pozvěte do kuchyně pomocníka a koláč za papírová držátka vyjměte. Jak uvidíte, papír nijak nenarušil parádní vlnkovaný okraj koláče. Plechovou formu s keramickým povrchem využijete i na zapékané těstoviny nebo na slaný quiche. Je opravdu všestranná.
VÁNOČNÍ OŘECHOVÝ VEVERČÍ KOLÁČ
Příprava: 50 minut + pečení
Křehké těsto
Náplň
1. Sypké suroviny prosejte a vložte do robotu (na válu je to nepraktické). Přidejte obě másla a žloutek a těsto rychle zpracujte. Vytvořte z něj kouli a dejte ho na chvilku do chladu. Mezitím zalijte rozinky horkou vodou, vymačkejte je a zalijte je rumem. Jablka zpracujte na hrubší plátky.
2. Kousek těsta oddělte na vykrajování. Na válu vytvořte kulatou placku vysokou asi 4-5 mm, přeneste ji do máslem vymazané koláčové formy a okraje seřízněte do roviny. Troubu zapněte na 180 °C.
3. Dno těsta propíchejte vidličkou, naneste vrstvu kokosu a plátky jablíček. Rozložte je přibližně do roviny a zasypejte cukrem a skořicí. Přidejte rozinky i se zbytkem rumu, potom i ořechy; vrstva by měla být vysoká přibližně jako okraje těsta.
4. Ze zbytku těsta vyválejte malou placku asi 4 mm vysokou a vykrojte 4 veverky, 4 velké smrčky, 8 malých. Povrch dozdobte a mezery vyplňte lupínky mandlí. Povrch vykrájených tvarů potřete rozpuštěným máslem a koláč vložte do trouby na 40 min. Hotový koláč po obvodu pocukrujte.
Toto křehké těsto, jehož základ tvoří pomazánkové máslo, je jak plastelína. Je vláčné, tvárné, na vykrajování a pečené legrácky, jako stvořené. Oříšky, kokosem a rozinkami skutečně nešetřete. Chutě se do sebe pečením zamotají a určitě si pochutnáte. Na obrázku vidíte papírový kříž, který vězí pod korpusem těsta. Pruhy pečicího papíru jsou poměrně široké, takže se váha upečeného koláče na nich rozloží a pohodlně ho vyjmete ven.
Předtím, než povrch pokryjete vykrájenými tvary, je třeba plátky jablek trochu srovnat do roviny. Nedá to žádnou práci. Těsto nakonec potřete rozpuštěným máslem a upečte dozlatova.
Koláč je pochopitelně nejlepší ještě teplý. Voní máslem a skořicí. Nechte si chutnat!