Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Úhledným dortíkem potěšíte své jarní hosty. Vsázím na to, protože pokaždé, když ho nesu na stůl, vyvolá potěšení.
Já vím, plánujete mazance, beránka a další oblíbené rodinné recepty, ale občas něco vlítne do plánů, a pak je zapotřebí rychlovka, která nevyžaduje čas na kynutí a zdobení, přitom si nezadá s cukrárenskými lahůdkami. Takový je, myslím, tenhle lehounký dortík vonící po citronu a bylinkách.
Umíchat těsto (bez mouky) je dílem okamžiku. Vezměte si k ruce můj oblíbený silikon, konkrétně koláčovou formu s vroubkovaným okrajem, nebo klidně třeba formu na bábovku (pak ovšem použijte dvojnásobnou várku těsta). Po upečení dort vyjměte z formy a nazdobte cukrovými vajíčky, lístečky bylinek a květy krásek sedmikrásek. Stále doufám, že jich za týden budou plné záhony. Použila jsem velkokvěté zahradní sedmikrásky, a jistě vám neuniklo, že ty zelené, dokonale tvarované lístečky patří bylince zvané rýmovník.
Pak už jen dort nakrájejte na úhledné klínky, každému přidejte na talířek kopec domácí šlehačky, a jen si počkejte na charakteristické křupnutí cukrové polevy.
VELIKONOČNÍ SEDMIKRÁSKOVÝ DORT BEZ MOUKY
Příprava: 25 minut + pečení a zdobení * Získáte: dort o průměru 27 cm
Korpus
Citronová poleva
Na dort této velikosti spotřebujete něco přes polovinu polevy.
Zdobení
1. Celá vejce dejte do robotu nebo do mísy a krátce je prošlehejte. Pak po částech přidávejte cukr, až našleháte světlou pěnu, která asi trojnásobně zvětší svůj objem.
2. Za stálého pomalého šlehání přilijte pramínkem olej. Mezitím smíchejte v misce pudinky s práškem do pečiva, nastrouhanou kůrou, vše přidejte do základu a prošlehejte. Troubu zapněte na 175 °C.
3. Těsto přesuňte do silikonové formy, podložte ji plechem a několikrát s ním ťukněte o stůl, aby se z těsta uvolnily bublinky vzduchu. Dejte péct na 30 minut, troubu během pečení neotvírejte.
Dokončení – Vychladlý dort vyjměte z formy a potáhněte ho citronovou polevou. Do téměř zaschlé polevy jemně vmáčkněte vajíčka a zbytek hnízdeček dozdobte podle své fantazie. Podávejte s porcí našlehané smetany bez cukru.
Tuhle základní jarní výbavu mám v kuchyni nachystanou každý rok. Jen rýmovník znám krátce, ale využívám ho, kde se dá. V tomto případě, kdy jsem ho použila k dozdobení dortu, vám prozradím jeho další úžasnou vlastnost – je to bylinka, která nezvadne. Dort bude jak ze škatulky i druhý den. Sedmikrásky pompadúrky jsou na tom také tak, takže si tu krásu užijete doslova do posledního drobečku. A ještě slovo k těstu; formu podložte plechem a pak s ním párkrát klepněte, aby vyběhly bubliny vzduchu. Po upečení těsto doroste až k okraji formy.
Bio citrony ničím nenahradíte. Dobře je umyjte, a pak spotřebujte každý milimetr jejich kůry. Provoní vám ruce, celý prostor kolem, a z běžného těsta se stane neobyčejné. Dort zakončete vysokou citronovou polevou vyrobenou ze šťávy, a až poleva trochu zaschne, povrch nazdobte…
… třeba takhle nějak. Z vajíček můžete také vytvořit hnízdečko uprostřed dortu a okraje nechat volné. Omyté lístky rýmovníku zůstanou svěží a krásné, ale pokud bylinku nepěstujete, pak je nahraďte lístky máty či snítkami meduňky.
Sedmikráska zahradní, BELLIS PERENNIS
4 komentáře
Dobrý den
paní Jano dort vypadá nádherně a koukám že i bylinka si našla své místečko. Určitě vyzkouším Krásný den M
Dobrý den, paní Miluško,
díky moc, dort je bleskový a nadýchaný. Rýmovníky mají nové malé lístky, tak ani nepoznaly, že jsem je otrhala. Listy vydrží absolutně svěží, však je znáte…
Mějte se hezky.
Konečně ! Dceři před pár lety určili celiakií a já se celou tu dobu poptávala po receptu na piškot, který jsme před 40. lety, jako začínající hospodyňky zkoušely. Pamatovala jsem si pouze – 4 vejce a 4 pudinky. Vím, že byl nadýchaný jako piškot z mouky. UPOZORNĚTE VE SVÉM RECEPTU I NA BEZLEPKOVOU DIETU. Zdravím.
Dobrý den, paní Naďo,
děkuji, že jste na recept upozornila, ale hlavně jsem moc ráda, že vám dobře posloužil. Piškot je, myslím, výtečný.
Máte pravdu, v textu jsem jen vypíchla, že se moučník peče bez mouky, ale neprezentovala jsem ho jako bezlepkový; musela bych správně upozornit na to, že je nutné vybrat i pudink nebo prášek do pečiva bez lepku. Vy jste si to dovodila, protože máte s touto životní těžkostí zkušenosti. Takže na Váš popud ráda doporučuji dortík všem ostatním, kteří se potýkají s celiakií, a jdu opravit název receptu :o) Mějte se hezky.