Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lahodný nápoj z červeného vína a čerstvého ovoce má kořeny ve Španělsku a Portugalsku. Je to nápoj mnoha tváří, a tak i vy si můžete přizpůsobit recept svým chutím i surovinám, které máte právě po ruce.
Sangria nemusí být podávána pouze jako alkoholický nápoj. Osvěžující chuť ovoce, zvláště ve vedrech, si vychutnejte jen tak, s několika kostkami ledu. Krvavě zbarvený nápoj lze namíchat z vychlazené sodové vody, džusu z červeného ovoce a sirupů. Když nic neošidíte, překvapí vás bohatá a čistě ovocná chuť. Nevím, co lepšího spolknout v létě na žízeň.
Hotová sangria se prodává v obchodech, ale raději si pořiďte otevřený džbán nebo klasickou karafu na víno a pusťte se do přípravy z domácích surovin. Stojí to za to.
OVOCNÁ SANGRIA S ALKOHOLEM
Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l nápoje
1. Sangria se podává vždy ledově studená. Nejprve si přichystejte kostky ledu a před samotnou přípravou nápoje nechte veškeré suroviny vychladit v chladničce. Nebojte se, že se zachladíte. V horku se nápoj velice rychle ohřeje.
2. Do karafy vložte led, nalijte sedmičku červeného vína (můžete zaměnit za bílé), trochu brandy nebo whisky a přidejte sladidlo. Použijte přírodní cukr nebo med, kvalitní ovocný sirup – co máte rádi a v takovém množství, aby byl nápoj jen lehce ochucen. Vše dobře promíchejte.
3. Přidejte na kousky a na plátky rozkrájené přezrálé ovoce plné šťávy. Základ tvoří pomeranče, citrony, limety a broskve, ale máte-li lesní plody, ananas, hroznové víno nebo kiwi, můžete je přimíchat. Vyhněte se kyselejšímu ovoci jako je např. rybíz; ostatní ovoce rozkrájejte, aby pustilo co nejvíce šťávy.
Suroviny by se měly vejít do litrové karafy na víno. Ihned podávejte.
OVOCNÁ SANGRIA BEZ ALKOHOLU
Do karafy nalijte vychlazenou pomerančovou šťávu i s dužninou (případně džus), sodovku a podle chuti doslaďte. Obsah dobře promíchejte a vložte připravené ovoce. Citrusové plody (základem jsou opět pomeranče a mandarinky) nakrájejte na tenké plátky, broskve, jablka, kiwi apod. na kostičky. Sangrii uchovejte v chladu a těsně před podáváním přidejte led.
Nezapomeňte, že je třeba pracovat s plody, které nejsou chemicky ošetřené. K nápojům je také vhodné podávat lžičky, aby si mohl každý nakonec sníst kousky ovoce. Pokud zařadíte mezi ovoce i jablka a hrušky, počítejte s tím, že do sebe dokážou vstřebat téměř všechnu brandy. V některých recepturách se přidává bílý rum, a dokonce ve větší míře. Ovšem Sangria nemá za úkol vás opít. V zásadě nejsem proti alkoholu, ale stačí ho maličko, pro zvýraznění chuti. Uprostřed horké letní noci by měl nápoj především příjemně osvěžit.
Karafy ze silnostěnného skla nápoji mimořádně sluší. Tyto klasické tvary lze zakoupit v objemu 1 l, 0,25 l a 0,5 l. Na sangrii si pořiďte tu největší, jinak sáhněte po klasickém džbánku. V karafě vypadá nápoj báječně, kromě toho ji klidně využijte jako kuchyňskou vázu.
Najděte si volnou chvíli a pozvěte své přátele na sklenku dobrého pití. Překvapíte je!
1 komentáře
Sangría je skvělá, oblíbila jsem si ji po cestách ve Španělsku. Dokonce jsme tam narazili na Čechy co tam žijí a mají vlastní e-shop tady, a posílají různé španělské delikatesy i k nám do Čech a mimo jiné i sangrii a různé uzeniny jako chorizo a jamon. A spousty dalšího.