SVÍCNY Z ČAJOVÝCH SKLENIC

5 RAD, JAK SI PORADIT S ÚKLIDEM
6.10.2015
DOMÁCÍ CUKRÁRNA
12.10.2015

Ač si to nerada připouštím,  začíná se stále rychleji stmívat. I když nás léto potrápilo pořádnými vedry, ohlížím se za ním s nostalgií. Nezbývá, než si jí kousek pustit domů a probarvit ji pastelovými tóny babího léta. A také – mihotavými plamínky svíček. Bez nich nedokážu být ani den.

Jednou z nejhezčích bylinek tohoto období je vřes. Usušit si ho můžete zcela neobvyklým způsobem. Vytvořte z něj aranžmá na romantický svícen, kterým si ozdobíte stůl až do zimy. Budete k tomu potřebovat větší sklenice nebo skleněné hrnky a svíčku. Stačí malé čajovky nebo si pořiďte klasickou svíčku, která má základnu stejného průměru, jako váš hrneček. Protože ho budou rostlinky dekorovat zvenčí, nemusíte se bát, že svícen nebude bezpečný.

Pokud jste si pořídili keramické talíře a misky Piegi v přírodních barvách (dala jsem je do pozadí), ostrůvek s vřesem je velmi vkusně doladí. Svícny naaranžujte na střed stolu a pomocí proutěného, keramického nebo nerezového tácku jim vymezte místo. Tyto kombinace materiálů vřesům velice sluší. Je zvláštní, jak rychle se na podzim odloučím od romantického porcelánu a s oblibou sáhnu po zemitých barvách.

vres_pomucky

Co budete potřebovat na výrobu svícnů:

  • jeden nebo dva čajové hrnky z robustního skla
  • kytičku vřesu
  • pomocné gumičky
  • lýko nebo přírodní provázek
  • nůžky
  • svíčky
  • oblázky na dokončení aranžmá
  • libovolný tácek, plochou misku, cokoli se vám líbí

vres_postup

Ačkoliv jsem si vybrala kónický tvar hrnečků, nebyl problém upevnit vřes na hladké stěny. Vyberete-li si rovnou sklenici, bude se vám tvořit ještě lépe. Nejprve navlékněte pod ouško hrnečku jednu nebo dvě gumičky. Vřes nastříhejte do přibližně stejné výšky, jako má hrnek. Potom jednu snítku po druhé zasuňte pod gumičku kolem dokola sklenice. Když bude gumička správně pružit, vřes uchytíte docela pevně. Pokud jste s aranžmá spokojeni, sklenici postavte na stůl a místo s gumičkou převažte lýkem nebo provázkem. U kónické sklenice doporučuji lýko provléknout spodní částí ouška, aby převázání nesklouzlo (napoprvé se mi všechno sesypalo k nohám). Lýko zavažte na pevný uzlík a teprve pak vytvořte ozdobnou mašličku. Nakonec gumičku přestřihněte a odstraňte.

Svícínky naaranžujte na připravený tác a přidejte k nim libovolné přírodniny z lesa, nasušené listy, oblázky apod.

Traduje se pověra, že bílý vřes přináší do domu štěstí. I když tedy vytváříte růžové aranžmá, nezapomeňte do něj zaplést pár bílých snítek. Pokoušet štěstí v dobrém, se určitě vyplatí.

Vřes nejen pomáhal proti zlým silám, ale také zapustil kořeny v lidovém léčitelství. Vřesu se přisuzují zásluhy při léčbě revmatismu a při zánětech ledvin a močových cest. Dokonce se z něj připravuje vzácný med. Chutná po kávě a jeho cena je vysoká.

Není od věci zařadit tuto bylinu do jarní čisticí kúry. Její velkou výhodou je to, že nemá žádné známé nepříznivé účinky, které by zatěžovaly organizmus. Je tedy vhodná i pro dlouhodobé užívání.

2 Comments

  1. JarDo napsal:

    …krásné

  2. Jana napsal:

    Srdečný dík :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.