SVÍCEN Z JABLÍČEK

SVÁTEČNÍ PAŠTIKA S TYMIÁNEM
10.12.2015
PRUHOVANÁ ČOKOLÁDA
14.12.2015

ornament_01

Tento nápad znám už spoustu let. A stále mi dělá radost se k němu vracet…

Když jsem pracovala pro holandské vydavatelství, dostávali jsme časopisy z jejich produkce. Nejkrásnější byly samozřejmě ty o zahradě a na obrázcích byla spousta nápadů. V jedné reportáži byly zimní fotografie s mrazem zadýchanými okénky, s krmítky, s opuštěnými rezavými židlemi s poduškami sněhu ve spících záhonech. Naprosto mi učarovaly. Stejně, jako svítící jablíčka vmáčknutá do sněhu na zápraží, která přiváděla hosty k domu. Od té doby si tyhle půvabné svícny vyrábím.

Není to nejbezpečnější svícen, ale alespoň vás připoutá ke stolu, k povídání a k vánočnímu hraní her. To jsou vzácné chvíle. Čajové svíčky vydrží pár hodin a po vyhoření je lze vyměnit za nové. Samotná jablka vydrží pěkná několik dnů; záleží jen na tom, v jakém teple je přechováváte. Výrobou svícnů sice jablka znehodnotíte, ale nemusíte mít výčitky. Jedno, dvě můžete obětovat a později je při nejbližší procházce ponechejte na okraji lesa zvířátkům.

ornament_02

jablka1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Tentokrát jsou veškeré suroviny dostupné. Potřebujete pouze pěkná červená jablka a talíř nebo tác, na které je naaranžujete. K tomu si připravte:

  • čajové svíčky
  • kruhové vykrajovátko ve velikosti čajové svíčky, nejlépe s rovným okrajem
  • tvořítko na melounové kuličky
  • špičatý nůž
  • přírodniny na dokončení aranžmá – větvičky, kousky jehličí, borové šišky apod.

Pro svícen si vyberte jablko, které je na podložce stabilní. Postavte ho stopkou nahoru a kruhové vykrajovátko vtlačte do jablka tak, že z něj bude vidět jen okraj. Vytáhněte ho ven a potom vykrojte nožem kužel přesně podél proříznutí.

jablka2

OTVOR PRO SVÍČKU

Nyní je třeba otvor vydlabat přesně do tvaru, který potřebuje čajová svíčka. K tomu vám pomůže melounové tvořítko. Krásně s ním vykrojíte svislé boky otvoru a také ho prohloubíte, pokud je to třeba.
Zde vidíte hotový otvor, ale ten můj vypadá, jako by ho okousala myš. Se správným průměrem jsem měla totiž pouze vykrajovátko na sušenky a to má drobné zoubky. Ve finále to ale nebylo vidět. Svíčku i s kalíškem vtlačte do jablka. Pokud je otvor těsný, je to dobře, protože bude svíčka držet bezpečně na místě.

Dekorace bez velké okázalosti se mi líbí. Červená jablíčka jsou nejkrásnější v šeru, právě v tom okamžiku, kdy sama sebe pozlatí odleskem plamínků.

2 Comments

  1. Jaroslava ĆECHRÁKOVÁ napsal:

    Milá Jano,
    ráda navštěvuji Vaše nápady a hledám v nich inspiraci .
    Děkuji Jarka

  2. Jana napsal:

    Milá Jaroslavo,
    rádo se stalo; potěšila jste mě, a za to zase děkuji já.
    Přeji Vám, pokud možno, klidný adventní čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.