Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Marinované maso se na rozpálené pánvi dokáže chovat zcela nezpůsobně. Co dělat, aby prskalo co nejméně?
V podstatě tomu nezabráníte, ale jsou tu účinné prostředky na to, aby se příprava jídla odehrála bez následného gruntu. Pořiďte si praktická silikonová nebo nerezová rozptylovací síta, která prskající tuk docela dobře usměrní. Silikonové síto mám spoustu let a nezdolně slouží k několika úkonům najednou:
Následně multifunkčního pomocníka svěřím myčce nádobí a můžeme se pustit do jídla. Třeba do chutných kuřecích špízů s lilkem a paprikou, k nimž samozřejmě nechybí rychlý a jednoduchý dip. Při nejbližší příležitosti to určitě vyzkoušejte.
Příprava: 50 minut * Získáte: 8 špízů
Marináda
Na špízy
Dip
1. Do větší misky dejte olej, hořčici, rozmělněný česnek, sůl, pepř a tymián. Ingredience promíchejte.
2. Prsní řízky očistěte a nakrájejte na kostky velké asi 2,5 × 2,5 cm. Vložte je do misky s marinádou, dobře je obalte a nechte zakryté 40 - 60 minut v chladu.
3. Připravte si zeleninu - papriky i lilek rozkrájejte na kostky velké 2 × 2 cm, cibuli na silnější kolečka. Po rozležení masa napichujte střídavě kostky i zeleninu na špízové jehly. Přitlačte je k sobě.
4. Rozpalte malé množství oleje na grilovací pánvi a špízy na ni položte vedle sebe. Pánev přikryjte silikonovým sítem a špízy krátce opékejte. Pak je otočte a postup zopakujte po všech čtyřech stranách. Celkem to trvá asi 16 - 20 minut.
5. Dip - Smíchejte veškeré ingredience a podávejte s čerstvě dokončenými špízy, a krajíčky bílé veky.
Jehly na špízy používám krátké, vejdou se perfektně na grilovací pánev. I když je pánev hranatá, nemějte obavu, že ji kruhové silikonové síto nezakryje. Je naprosto všestranné. Tymián používám čerstvě vypěstovaný, a dávám ho dost, ale řiďte se svou chutí. Samozřejmě lze použít další oblíbené bylinky, jako šalvěj, rozmarýn, saturejku.
Práci s marinovaným masem nemiluji, protože kousky jsou klouzavé od marinády, ale musíte myslet na výsledek :o) Na jídle si zcela jistě pochutnáte. Nezapomeňte, že hotové špízy je dobré nechat nějakou minutku odstát na nahřátém talíři. Budou křehké a výtečné. Beztak potřebujete chvilku pro smíchání smetanového dipu.
Že jsou špízy hotové, poznáte podle toho, že maso dokonale zatáhne a začne zlátnout. Máte-li rádi grilovanou zeleninu, je to skvělá kombinace. Papriky i lilek pečením zesládnou a výtečně doplní kořeněnou chuť masa.