ŠPÍZY POD SILIKONEM ANEB PÁNEV BEZ PRSKÁNÍ

DĚTSKÝ POKOJ V NOVÉM
7.9.2022
UMÍTE SKLÁDAT UBROUSKY NA SVÁTEČNÍ STŮL?
9.9.2022

Marinované maso se na rozpálené pánvi dokáže chovat zcela nezpůsobně. Co dělat, aby prskalo co nejméně?

V podstatě tomu nezabráníte, ale jsou tu účinné prostředky na to, aby se příprava jídla odehrála bez následného gruntu. Pořiďte si praktická silikonová nebo nerezová rozptylovací síta, která prskající tuk docela dobře usměrní. Silikonové síto mám spoustu let a nezdolně slouží k několika úkonům najednou:

  • předně ochrání okolí rozpálené pánve (i vás), přičemž velký rozměr funguje na všechny hrnce a pánve, co jich doma mám
  • pak pokličku používám jako cedník, když potřebuji scedit těstoviny apod.
  • a v neposlední řadě mám vždy po ruce podložku, na níž mohu odstavit horké nádobí

Následně multifunkčního pomocníka svěřím myčce nádobí a můžeme se pustit do jídla. Třeba do chutných kuřecích špízů s lilkem a paprikou, k nimž samozřejmě nechybí  rychlý a jednoduchý dip. Při nejbližší příležitosti to určitě vyzkoušejte.

Příprava: 50 minut * Získáte: 8 špízů

Marináda

  • 50 ml řepkového oleje + na opékání
  • 3 plné lžíce dijonské hořčice
  • 3 velké stroužky česneku, prolisované
  • ½ lžičky soli
  • dost čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce sušeného tymiánu / 5 snítek čerstvého

Na špízy

  • 800 g kuřecích prsou
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 menší lilek
  • 3 menší cibule

Dip

  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • sůl, mletý pepř
  • šťáva z limety, pár kapek dle chuti

1. Do větší misky dejte olej, hořčici, rozmělněný česnek, sůl, pepř a tymián. Ingredience promíchejte.

2. Prsní řízky očistěte a nakrájejte na kostky velké asi 2,5 × 2,5 cm. Vložte je do misky s marinádou, dobře je obalte a nechte zakryté 40 - 60 minut v chladu.

3. Připravte si zeleninu - papriky i lilek rozkrájejte na kostky velké 2 × 2 cm, cibuli na silnější kolečka. Po rozležení masa napichujte střídavě kostky i zeleninu na špízové jehly. Přitlačte je k sobě.

4. Rozpalte malé množství oleje na grilovací pánvi a špízy na ni položte vedle sebe. Pánev přikryjte silikonovým sítem a špízy krátce opékejte. Pak je otočte a postup zopakujte po všech čtyřech stranách. Celkem to trvá asi 16 - 20 minut.

5. Dip - Smíchejte veškeré ingredience a podávejte s čerstvě dokončenými špízy, a krajíčky bílé veky. 

Jehly na špízy používám krátké, vejdou se perfektně na grilovací pánev. I když je pánev hranatá, nemějte obavu, že ji kruhové silikonové síto nezakryje. Je naprosto všestranné. Tymián používám čerstvě vypěstovaný, a dávám ho dost, ale řiďte se svou chutí. Samozřejmě lze použít další oblíbené bylinky, jako šalvěj, rozmarýn, saturejku.

Práci s marinovaným masem nemiluji, protože kousky jsou klouzavé od marinády, ale musíte myslet na výsledek :o) Na jídle si zcela jistě pochutnáte. Nezapomeňte, že hotové špízy je dobré nechat nějakou minutku odstát na nahřátém talíři. Budou křehké a výtečné. Beztak potřebujete chvilku pro smíchání smetanového dipu. 

Že jsou špízy hotové, poznáte podle toho, že maso dokonale zatáhne a začne zlátnout. Máte-li rádi grilovanou zeleninu, je to skvělá kombinace. Papriky i lilek pečením zesládnou a výtečně doplní kořeněnou chuť masa.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *