Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Uvařte si skvělé jídlo, které patří ke studeným zimním dnům a k pravé babičkovské kuchyni. Právě babičky ho uměly nejlépe.
Kuře na paprice náleží k sytým jídlům, které halí příkrov hutné sametové omáčky. V oblíbenosti nijak nepokulhává za trojlístkem svíčkové, houbové a křenové omáčky. Všechny dohromady je spojuje jedna ingredience, a to je čtvrtlitřík sladké smetany ke šlehání. To už je dost kalorií pohromadě, ale bude ještě hůř - do této paprikové omáčky přibude ještě smetana zakysaná. Výhodou je, že omáčka je výborná jak k bramborám, tak i k těstovinám, takže se lze vystříhat tradičních knedlíků, a konec konců si můžete dát jen pár lžic, pakliže se udržíte.
Kuře připravuji v troubě, takže uspořím dost času a vřele vám to doporučuji. Tentokrát jsem testovala praktické jídlonosiče - víc se mi líbí pojmenování kastrůlky, s nimiž lze odkráčet do práce, přinést v nich jídlo ze školní jídelny, nebo ještě lépe, o porce se rozdělit s rodiči, dospělými dětmi i hladovými kamarády. Vybrala jsem si červené plastové dvojkastrůlky, které zaberou minimum místa. Mají sklápěcí ucha a ačkoliv misky vypadají malé, vejde se do nich pohodlně běžná porce hlavního jídla. V naší nabídce naleznete výrobky z plastu i z nerezu, případně kombinaci kastrůlků vkládajících se do termoobalu, který výrazně prodlouží dobu, kdy jídlo zůstane teplé. Pro velké stravování si pořiďte jídlonosič se třemi či dokonce čtyřmi patry.
Příprava: 40 minut + hodina v troubě * Získáte: 5 porcí
Kuře do trouby
Dokončení omáčky
1. Cibuli nakrájejte najemno a v širokém kastrolu orestujte na másle po dobu 5 minut. Přidejte nasekanou slaninu, krátce osmahněte.
2. Naporcované kuře osolte a opepřete. Papriku si nasypte na talířek a prsty důkladně vetřete do masa. Maso vložte do základu a opečte ze všech stran. Troubu rozpalte na 200 °C.
3. Kastrol odstavte, přidejte nové koření, pepř, bobkový list a nasekané 2 snítky tymiánu. Maso podlijte asi polovinou vývaru, přikryjte poklicí a dejte dusit do trouby. Na spodním roštu pečte po dobu 60 minut.
4. Poté maso otočte, podlijte výpekem a krátce opečte bez pokličky. Kastrol vyndejte, maso vyndejte na talíř a nechte zchladnout. Pak ho zbavte kůže a odstraňte koření. Odložte ho do vypnuté trouby, aby zůstalo teplé.
5. V šálku sladké smetany rozmíchejte rýžovou mouku. Ve zchladlém výpeku rozmíchejte zbytek sladké smetany i zakysanou smetanu. Směs zahřejte, vlijte do ní rozmíchanou mouku a metličkou prošlehejte. Přidejte 1 lžíci sladké papriky (dle chuti), snítku tymiánu vcelku a do houstnoucí omáčky dolijte libovolné množství vývaru, aby měla požadovanou konzistenci. Ochutnejte, omáčku dosolte a opepřete, a prošlehejte ponorným mixérem. Hotová omáčka by měla vytvořit hladký krém. Přiveďte ji k varu, plamen stáhněte a vložte do ní porce masa. Vše krátce prohřejte a podávejte.
Příloha - široké italské nudle nebo jemné knedlíky.
Systém dušení masa v troubě mi vyhovuje. Maso se krásně rozpadá a je provoněné kořením. Když právě nemám čerstvý tymián, používám sušený. V okamžiku, kdy slijete část výpeku, maso musí trochu zchladnout, abyste z něj mohli odstranit kůži. Hodinku, kdy je maso v troubě, máte k dobru a můžete ji věnovat třeba přípravě polévky. Pak už jde vše rychle, omáčka nedá žádnou práci.
Našlehaná omáčka je krásně hladká a krémová. Za to budiž chvála ponorným tyčovým mixérům. Je to vynález, který nedám z ruky. Odpadá zbytečné mazání nádobí i manipulace s horkými tekutinami. Do mini kastrůlků se vešla slušná porce omáčky i přílohy.
Mechanické strojky na výrobu domácích těstovin se začínají hojně objevovat i v českých domácnostech. Tento strojek na nudle připravené těsto rozválí v 6 možných tloušťkách plátu s maximální šířkou 15 cm. Následně plát rozkrájí do 2 proporcí - buď na 2 mm špagety nebo na 6,5 mm široké nudle.
Prostřít si můžete na elegantních skleněných talířích, které dobře drží teplo, jsou odolné proti poškrábání i rozbití, a budou vám dlouho sloužit. K sadě pro 6 osob patří i velká salátová mísa.