SMETANOVÁ OMÁČKA S HOUBAMI A KNEDLÍKY

VÍTE, JAK SKLÍZET LEVANDULI A CO PAK S NÍ?
7.6.2024
NOVÁ DÁVKA INSPIRACE PRO LETNÍ STOLOVÁNÍ
12.6.2024

O tom, že ke každému jídlu nepotřebujete maso, vás přesvědčí tato omáčka. Sytý a voňavý pokrm si můžete připravovat po celý rok, i když houby nerostou.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ VII

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, když nevíte, co vařit a péct

A ony rostou! Právě teď se o houbách docela mluví a snad patříte k těm šťastlivcům, kteří už mají za sebou nasbíraný první letošní houbový košík. O houbách se říkalo, že je to maso chudých. Pojďte se o tom přesvědčit na vlastní pusu, a uvařte si skvělou smetanovou omáčku, která je hotová rychle jako blesk a zvládl by ji i redakční Robin levou zadní.

V mezičase stihnete i knedlíky typu karlovarských, a pokud si přejete opravdu vzdát se masa, nedávejte do nich (i do omáčky) ani tu zpropadeně vonící slaninu. A kdybyste snad náhodou měli více času a nespěchali s večeří, doporučuji vám místo rychlých knedlíků kynuté houstičky (recept ZDE). Dohromady vše vyzní jedna báseň.

 

Omáčku jsem servírovala v červeném hrnku přímo na stůl, aby si mohl každý přidat podle svého. Malou ochutnávku smaltovaných výrobků naleznete také v galerii pod článkem.

 

 

Příprava: 50 minut * Získáte: 4 porce a 12 knedlíků

Knedlíky

  • 6 starších rohlíků
  • 200 ml mléka, vlažného
  • 1 lžíce másla
  • ½ cibule
  • 50 g libové slaniny, na kostičky
  • 2 vejce, prošlehaná
  • svazek hladkolisté petrželky
  • sůl, pepř
  • hladká mouka na zaprášení

Omáčka

  • 600 g čerstvých lesních hub / 400 g žampionů + 200 g hlívy
  • 2 lžíce másla, 1 + 1
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 50 g libové slaniny, na kostičky
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce mouky
  • 200 ml smetany, 30%
  • bílý pepř, jemně mletý
  • sůl
  • lístky čerstvého tymiánu

1. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, dejte do větší zadělávací misky a mléko mírně zahřejte. Pak jím rohlíky přelijte a promíchejte je.

2. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte polovinu cibule nakrájené nadrobno a poduste ji až zesklovatí.

3. Cibulku přidejte k rohlíkům a přimíchejte slaninu, prošlehaná vejce a nakrájenou petrželku. Směs osolte a opepřete, vypracujte pevnější těsto a nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím připravte omáčku.

4. Omáčka  - Očistěné houby nakrájejte na hrubší plátky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte jemně nakrájenou cibuli a 4 - 5 minut ji opékejte. Ke konci přidejte kostičky slaniny a pak všechny houby. Míchejte, až se odpaří tekutina a ke konci je prudce osmahněte. Hned pak směs zalijte vínem a povařte asi 10 minut. Do širokého kastrolu dejte vařit osolenou vodu na knedlíky.

5. Z druhé lžíce změklého másla a lžíce hladké mouky si v misce prsty vytvořte hrudku. Jakmile se víno částečně vstřebá a rovněž odpaří, vmíchejte do omáčky 200 ml smetany, promíchejte ji a rozmíchejte v ní máslovou hrudku. Omáčku osolte a opepřete, přidejte lístky tymiánu a povařte do zhoustnutí. 

6. Dokončete knedlíky - Z těsta v misce odkrajujte lžící stejná množství a z každého vypracujte kulatý knedlík. Těsto trochu lepí, tak si připravte talířek se 2 lžícemi hladké mouky a knedlík i ruce si jemně omoučněte. Když jsou knedlíky všechny hotové, vařte je v mírně bublající vodě celkem 20 minut. Knedlíky zvětší svůj objem. 

Hotové knedlíky rozdělte na talíře a přelijte je hustou omáčkou. Posypejte zbytkem petrželky.

ŠIKOVNÉ TIPY:

  • K jemnému zahuštění omáčky používám tzv. francouzské máslo. Jedná se o máslo obohacené o hladkou mouku. Můžete si připravit jen jednorázovou hrudku, nebo celý váleček do lednice, kdy z něj odkrajujete potřebná množství pro zahuštění masových šťáv. Vytvoříte ho smícháním 200 g změklého másla + 200 g hladké mouky. Váleček zabalte do fólie a postupně spotřebujte.
  • Místo čerstvého tymiánu lze také použít saturejku.
  • Pokud byste nechtěli vařit s bílým vínem (což by bylo škoda), omáčku nařeďte silným zeleninovým vývarem. Nechte ho zredukovat jen částečně a pokračujte dle receptu.

Knedlíky nechte vařit pod poklicí v mírně probublávající vodě. Vložte je dovnitř všechny najednou a ponechte jim dostatek prostoru. Bude jich celkem 11 - 12 ks a než je ukoulím, trošku si pomoučním ruce, aby se s těstem lépe pracovalo. Uvařené knedlíky jsou uvnitř pevné a na přípravu opravdu snadné.

A tak si tuhle dobrotu dopřáváme po celý rok. Garantuji vám, že si na maso ani nevzpomenete. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *