Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
O tom, že ke každému jídlu nepotřebujete maso, vás přesvědčí tato omáčka. Sytý a voňavý pokrm si můžete připravovat po celý rok, i když houby nerostou.
OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ VII
to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, když nevíte, co vařit a péct
A ony rostou! Právě teď se o houbách docela mluví a snad patříte k těm šťastlivcům, kteří už mají za sebou nasbíraný první letošní houbový košík. O houbách se říkalo, že je to maso chudých. Pojďte se o tom přesvědčit na vlastní pusu, a uvařte si skvělou smetanovou omáčku, která je hotová rychle jako blesk a zvládl by ji i redakční Robin levou zadní.
V mezičase stihnete i knedlíky typu karlovarských, a pokud si přejete opravdu vzdát se masa, nedávejte do nich (i do omáčky) ani tu zpropadeně vonící slaninu. A kdybyste snad náhodou měli více času a nespěchali s večeří, doporučuji vám místo rychlých knedlíků kynuté houstičky (recept ZDE). Dohromady vše vyzní jedna báseň.
Omáčku jsem servírovala v červeném hrnku přímo na stůl, aby si mohl každý přidat podle svého. Malou ochutnávku smaltovaných výrobků naleznete také v galerii pod článkem.
Příprava: 50 minut * Získáte: 4 porce a 12 knedlíků
Knedlíky
Omáčka
1. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, dejte do větší zadělávací misky a mléko mírně zahřejte. Pak jím rohlíky přelijte a promíchejte je.
2. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte polovinu cibule nakrájené nadrobno a poduste ji až zesklovatí.
3. Cibulku přidejte k rohlíkům a přimíchejte slaninu, prošlehaná vejce a nakrájenou petrželku. Směs osolte a opepřete, vypracujte pevnější těsto a nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím připravte omáčku.
4. Omáčka - Očistěné houby nakrájejte na hrubší plátky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla, přidejte jemně nakrájenou cibuli a 4 - 5 minut ji opékejte. Ke konci přidejte kostičky slaniny a pak všechny houby. Míchejte, až se odpaří tekutina a ke konci je prudce osmahněte. Hned pak směs zalijte vínem a povařte asi 10 minut. Do širokého kastrolu dejte vařit osolenou vodu na knedlíky.
5. Z druhé lžíce změklého másla a lžíce hladké mouky si v misce prsty vytvořte hrudku. Jakmile se víno částečně vstřebá a rovněž odpaří, vmíchejte do omáčky 200 ml smetany, promíchejte ji a rozmíchejte v ní máslovou hrudku. Omáčku osolte a opepřete, přidejte lístky tymiánu a povařte do zhoustnutí.
6. Dokončete knedlíky - Z těsta v misce odkrajujte lžící stejná množství a z každého vypracujte kulatý knedlík. Těsto trochu lepí, tak si připravte talířek se 2 lžícemi hladké mouky a knedlík i ruce si jemně omoučněte. Když jsou knedlíky všechny hotové, vařte je v mírně bublající vodě celkem 20 minut. Knedlíky zvětší svůj objem.
Hotové knedlíky rozdělte na talíře a přelijte je hustou omáčkou. Posypejte zbytkem petrželky.
ŠIKOVNÉ TIPY:
Knedlíky nechte vařit pod poklicí v mírně probublávající vodě. Vložte je dovnitř všechny najednou a ponechte jim dostatek prostoru. Bude jich celkem 11 - 12 ks a než je ukoulím, trošku si pomoučním ruce, aby se s těstem lépe pracovalo. Uvařené knedlíky jsou uvnitř pevné a na přípravu opravdu snadné.
A tak si tuhle dobrotu dopřáváme po celý rok. Garantuji vám, že si na maso ani nevzpomenete.