Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pro někoho milované jídlo, pro někoho neoblíbený pokrm ze školní jídelny. Ale na ten po první lžičce zapomenete, pokud si dáte říct…
Tenhle rýžovník je nadýchaný jako obláček, protože ho nadlehčuje našlehaný sníh z bílků. Také je plný sušených meruněk a ve výsledku chutná po mandlích. Nevím jak se mi to pokaždé podaří, protože tam fakt žádné nejsou. Docela jinak vyzní v tradičním spojení se zvláštní chutí sušených švestek. Vždy mi připadá maličko exotická. Zkrátka si ho připravte tak, jak to máte nejraději.
Rýžový nákyp patří k lehounkým zimním večeřím, po kterých vám bude moc dobře. Můžete do něj spotřebovat uskladněná jablíčka, a s kousky nasekaných ořechů už je to doopravdy pohádka. Na zapékání se vyplatí mít pěknou keramickou mísu, s kterou lze pokrm přímo servírovat. Rýžovník je vhodné nechat po vytažení z trouby chvilku odpočinout; pak ho jen šoupněte do pěkných utěrek a vlahý hrdě přineste na stůl. Úspěch je zaručen!
MERUŇKOVÝ NÁKYP
Příprava: 50 minut + zapékání * Získáte: plnou keramickou mísu velkou 31 × 21 cm
Rýžovník připravte ve 3 krocích:
Krok 1 – Uvařte rýžovou kaši
Rýži opakovaně propláchněte, vložte do osolené vody a když dosáhne bodu varu, vařte asi 5-7 minut. Smetanu ohřejte, ale nevařte. Rýži zceďte, vraťte do kastrolu a zalijte smetanou. Pod pokličkou velice mírně vařte, přičemž by se měla veškerá smetana vsáknout a rýže změknout. Trvá to něco přes ¼ hodiny, pozor na připálení. Hotovou kaši vyklopte do velké misky a při občasném promíchání ji nechte zchladnout.
Krok 2 – Přidejte vejce
K žloutkům přidejte 60 g prosátého cukru s vanilkovým cukrem, a ručním šlehačem suroviny ušlehejte do nadýchané pěny. V nerezové misce ušlehejte bílky, a když je sníh tuhý, po částech zašlehejte dalších 60 g prosátého cukru, až vznikne lesklý sníh, který se dá krájet. Do zchladlé kaše přidejte žloutkovou pěnu a skořici, a dobře ji promíchejte. Ze sněhu oddělte polovinu a lehce ji vmíchejte do rýžového základu. Snažte se rýži sněhem nadlehčit. Troubu vyhřejte na 160 °C.
Krok 3 – Dokončení
Pekáček vymažte máslem a rýži vložte dovnitř. Zapíchejte do ní celé meruňky. Druhou polovinu sněhu stěrkou rozetřete na nákyp a zubatým koncem dozdobte. Nákyp vložte do trouby a pečte zhruba 1 hodinu. Ideální je, když vložíte misku na pekáč, v kterém jsou asi 2 cm horké vody a pečete na spodním roštu. Voda vydrží po celou dobu pečení a nákyp bude neskutečně nadýchaný.
Rýžovou kaši při vstřebávání smetany míchejte, aby se vám nepřichytila. Pokud si pořídíte hrnec s keramickým povrchem (Gourmet – viz foto, Titus, Champagne a pod.), bude vaše práce o mnoho snadnější. Kaše musí pěkně zchladnout, ale nedávejte ji přímo do chladničky. Lepší je občas ji trochu pošťouchnout jen tak v kuchyni, aby se ochladila. Teplá rýže by totiž později nezničila sníh. Místo meruněk lze přidat osminky jablek nebo sušené švestky, rozinky, ořechy, prostě co máte rádi.
Ve velké míse vmíchejte do kaše žloutkovou pěnu a přidejte skořici. Vše dobře promíchejte. Kaše trošku zrůžoví a začne být krásně vláčná tím, jak se zrníčka rýže obalí žloutky.
Nakonec do rýže jemně vmíchejte polovinu sněhu a hojně ji prošpikujte meruňkami. Je to božské. Zbytek sněhu navršte na povrch a pomocí zubaté stěrky dozdobte. Ještě podotýkám, že z uvedeného množství rýže mi troška rýžovníku zbyla a tak jsem ho upekla zvlášť, aby zapékací mísa vypadala dobře. Porcí bude dost :o)
Pečení ve vodní lázni jsem se naučila z francouzských receptů, a strkám do ní kdeco. Pronikající pára nechá nákyp dokonale nadýchaný. Rýže si prostě jen tak nesedne a neslepí se. Vyzkoušejte to!