Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jemné želé s nezastupitelnou chutí rybízu máme jednoznačně spojené s lineckými koláči a vánočními cukrovinkami. Právě teď je jeho čas.
Útoky ptactva na naše zahrádky zesilují se zráním rybízu, angreštu, ostružin a dalších bobulí, které jsou pro ně neodolatelným lákadlem. Pár dnů dovolené po naší krajině mě přesvědčilo o tom, že je bráníte ostošest. Zvláště keříky rybízu zachumlané pod síťkami byly na dálku snadno rozpoznatelné. Čeká vás tedy radostná sklizeň. Já raději sklidila už před týdnem, abych mohla předložit výsledek s receptem a několika zavařovacími postřehy.
Rybíz patří k ovoci, kterého máte buď hodně, nebo ho ve svém okolí ani neseženete. V prvním případě vás dříve čekaly hodiny odstopkování, k němuž patřila celá řada metod (vidličkou, hřebenem, před vařením, po vaření a pod.) - kdy je to úplně snadné. V okamžiku, kdy jsem zjistila, že to sice je snadné, nicméně mě tato činnost přiková na židli na pěkných pár hodin, pořídila jsem odšťavňovač. Například mechanický mlýnek vás osvobodí od otroctví a přesvědčí o tom, že vánoční cukroví s domácí rybízovou zavařeninou je přece jen nesrovnatelně lepší, než s tou kupovanou.
Pokud se smíříte se slupkami a milionem zrníček, pak si vyrobte rybízový džem, kdy se stopek zbavené ovoce povaří do změknutí a s přisypaným cukrem se prudce provaří (rybíz lze rozvařit i se stopkami a později propasírovat). Z rybízu dělám raději želé, ale ne to pravé, které se dá krájet, ale polotuhé, aby šlo pěkně mazat na koláče. Jedná se vlastně o tepelně zpracované pasírované nebo odstředěné ovocné pyré. Sem tam tu nějaké zrníčko zbude, ale to dělá rybíz rybízem.
Řadu pomůcek pro zavařování i nejrůznější odšťavňovače naleznete na našem e-shopu.
Příprava: 60 minut i s vařením * Získáte: 11 malých skleniček
2 kg rybízu s převahou červeného, hrubá váha
Z tohoto množství rybízu získáte 1,5 l odstředěné šťávy s dužninou; protože můžete mít rybízu méně, základní recept platí pro 1 l šťávy:
Rybíz je jedno z nejkrásnějších druhů ovoce. Pokud mi ptactvo nechá trošku bílého rybízu, klidně ho do granátové směsi přimíchám. Džemy, marmelády a želé tuhnou díky pektinu - gumovité látce, která se varem z ovoce uvolňuje. Smísí-li se s cukrem a kyselinou, pak směs výrazně zahustí. Ovoce obsahuje různé množství pektinu, ale červený a bílý rybíz je na tom hodně dobře. Má i vysokou kyselost, takže se vám dílo podaří. Máte-li rybízu hodně, můžete ho přidávat i k ovoci, které ho má naopak málo - například hrušky. Vytvoříte tak nové zvláštní chutě a nebudete muset přidávat např. želírovací cukr nebo práškový pektin (Želírfix a pod.). Přestože rybíz obsahuje hodně kyseliny, přidávám i do želé trochu citronové šťávy, protože zlepšuje barvu a zvýrazňuje chuť.
Jakmile je želé pod střechou - tedy pod víčky, můžete své dílko ještě vylepšit textilními krejzlíky. Je fakt, že si na své sbírky sklenic můžete zakoupit nová plechová víčka s natištěnými obrázky, koupit si pěkné sklenice s potiskem ovoce a nakonec je zkrášlit i zmíněnými textilními dekoracemi, s nimiž se ze zavařenin stanou vítané dárky z domácí kuchyně. Čisté ovoce bez konzervantů k nim dozajista patří.
ČERVENÝ RYBÍZ MÍSTO KRABIČKY MULTIVITAMÍNŮ
* To, že rybíz je plný vitamínu C je známé, stejně jako to, k čemu ho naše tělo potřebuje (asi 50 kuliček rybízu vám zajistí potřebný denní přísun céčka; ještě více vitamínu C má černý rybíz).
* Podobně jako brusinky, také červený rybíz funguje při zánětech močových cest. Zvláště listy se používají do léčivých směsí při zánětech ledvin.
* Máte-li rybízu opravdu hodně, vyrobte si na zimu rybízové šťávy, které jsou výrazně posilující při nachlazení i v rekonvalescenci. Pravidelné užívání funguje jako dobrá protichřipková prevence.
* Rybíz obsahuje vitamíny skupiny B1- B6, které jsou prospěšné pleti, nehtům i vlasům.
* Provitamín A a barviva v rybízu obsažená příznivě ovlivňují zrak a jsou užitečná při šerosleposti nebo pocitu unavených očí.
* Rybíz konzumujte i při problémech s křečovými žílami a hemoroidy, posiluje křehké cévy.
* Červený rybíz se řadí k účinným antioxidantům, které napomáhají zbavit náš organizmus volných radikálů.