Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Příležitostí k večernímu posezení je vždycky dost. Nezřídka si dopřejeme sklenku dobrého vína a pak to chce něco malého k zakousnutí.
Příležitostná setkání se obejdou bez velkého vaření, neboť se hosté po domluvě sejdou jen na skleničku. Asi byste se ale necítili nejlépe, pokud byste k ní nenabídli menší pohoštění. Protože kupovaných brambůrků a oříšků si každý užije doma, připravte přece jen něco z vlastní kuchyně. I když to bude jen rychlovka, pro tuto chvíli bude příjemná a zcela postačující.
Vybírat lze z nepřeberných variant studených předkrmů. K bleskovému pečení lze využít hotový vyválený plát listového těsta. Je jasné, že mluvíme-li o rychlém pohoštění, jen těžko můžeme uvažovat o pracné a zdlouhavé výrobě domácího listového těsta, které obsahuje máslo a po zpracování perfektně lístkuje. Stojí však zato poohlédnout se po složení jednotlivých těst na trhu, a dát si práci nalézt takové, kde máslo nenahrazuje palmový tuk a kde jsou použity ztužené tuky, jejichž zpracování má za následek vysoký obsah transmastných kyselin, jež nám škodí.
Nechtěla jsem vám zkazit chuť k pečení, naopak. Informací o zboží je všude dostatek. Pokud mohu přispět do mlýna, pak s ohledem na dobré výsledky z různých spotřebitelských testů kupuji syrové těsto Wewalka (např. Tesco), které má dobrou chuť, nelepí a snadno se zpracovává, neobsahuje transmastné kyseliny a není dobarvované. Podobně vychází těsto Belbake Puff pastry (Lidl), které výborně lístkuje a rovněž zde nechybí na obalu tabulka výživových hodnot.
Takže vzhůru do pečení, víkend je na spadnutí. K ruce budete potřebovat pouze nerozlučnou kuchyňskou pomůcku - lehký plech na pečení. Těsto okořeněné rozmarýnem a doplněné sušenou parmskou šunkou, vám dozajista zpříjemní večer.
Příprava: 25 minut * Získáte: 13 ks z 1 plátu těsta
Suroviny na 1 těsto
1. Listové těsto nechte mírně ohřát v pokojové teplotě, abyste vychlazený plát nepolámali, a rozviňte ho na pomoučněném válu.
2. Plát poklaďte tenkými plátky šunky (viz foto) těsně vedle sebe, sýr jemně nastrouhejte a rozložte ho na šunku. Sušený rozmarýn podrťte v hmoždíři a povrch mírně okořeňte. Troubu vyhřejte na 180 °C.
3. Neostrým nožem nebo nožem na pizzu plát svisle rozkrájejte asi na 3 cm široké proužky. Pak podle fotografie každý proužek zakruťte jedním směrem, až vznikne tyčinka. Konce jemně smáčkněte a tyčinky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
4. Tyčinky potřete prošlehaným vejcem a jemně posypejte rozmarýnem. Chcete-li, mírně posolte. Počítejte však s tím, že šunka a sýr těsto dostatečně dochutí, takže nepřesolte. Pečte 15-20 minut podle výkonu trouby, až tyčinky zezlátnou.
POZN.: Sušenou šunku lze nahradit i tence nakrájenou libovou slaninou.
Nebojte se, že tyčinky z tenkého těsta a s minimem ingrediencí, budou ve výsledku nijaké. Zakroucení i nafouknutí těsta v troubě z nich udělá pěkné kousky. Se sušenou šunkou se perfektně pracuje, protože k těstu přilne podobně jako jemně nastrouhaný sýr, který vám bude mírně tát pod rukama, protože obsahuje 45 % tuku. To vše dohromady společně s bylinkami těsto nejen dochutí, ale vytvoří krásně pevné tyčinky.
Teď už zbývá jen plát těsta rozkrájet. Jde to dobře, používám k tomu nůž s tupým ostřím, abych neporušila povrch silikonového válu. Se stejným úspěchem můžete použít i kruhový nůž na pizzu. Každý proužek uchopte a jedním směrem ho zkruťte tak, aby za každou otočkou vykoukla šunka. Hotové tyčinky přeneste na plech, smáčkněte jejich konce a po dokončení vejcem a kořením je dejte do vyhřáté trouby. V žádném případě se vám nerozmotají.