PROSTĚRADLA – KAMARÁDI NA DOBROU NOC

10 SNÍDANÍ DO POSTELE
3.7.2017
DOMÁCNOST NA OCET
10.7.2017

Vzorně vyrovnané, chladivé a hebké prostěradlo je prostě poklad. Okamžitě v každém z nás navodí příjemné pocity. Rozhodně dříve, než dotek ložního povlečení.

Zcela jistě je to proto, že uléháme-li unavení, vnímáme dotekem celého těla. Kvalitní matrace s prostěradlem pak působí jako konejšivá náruč. Ještě jedno hledisko je důležité. Sebekrásnější lůžkoviny nevyniknou, neodrazí-li se od bílé, nebo pastelové barvy prostěradel. Teprve pak je souznění dokonalé a vaše cesta za spánkem se odehrává v útulné ložnici.

Zajímají vás nové trendy? Prostěradla rozhodně nepatří ve vaší ložnici k detailům, které můžete opomenout:

  • Vše to točí víceméně kolem barev. Pastelové odstíny nikdy nebudou na ústupu, naopak, jejich současná barevná škála je tak bohatá, že vám dovolí vybrat si prostěradla přesně tón v tónu s hlavní barvou dekoru na lůžkovinách.
  • U vzorů vybírejte citlivě. Je-li dekor lůžkovin hodně dominantní, ponechejte prostěradlo jen v lehkém, jednobarevném tónu. Dezénům nesoucí barvy, které nejsou příliš kontrastní, takovým sluší klasická bílá prostěradla. Poslední v řadě jsou dvoubarevná řešení (proužky, květiny ve stylu pozitiv negativ apod.). Tady je volba jednoduchá, přikloňte se ke světlé nebo tmavé barvě, k té, která je pro vás důležitější.
  • Samostatnou kapitolou jsou tmavé barvy prostěradel – bordó, čokoládová, odstíny šedi a neproniknutelná černá. Jsou vyzývavou doménou minimalisticky zařízených ložnic.
  • Módní je rovněž styl opak – kdy si zvolíte jednobarevné lůžkoviny, ale doplníte je vzorovaným prostěradlem, často v odlišné kvalitě materiálu (např. v mikroplyši). Je to avantgardní a zajímavé. Výtvarně působí například batikovaný povrch froté prostěradel, která se těší velkému zájmu.
  • Druhým důležitým hlediskem je kvalita materiálu. Zde máte několik možností, které jsou značně odlišné. Hladkým bavlněným materiálům a saténovým úpravám ložního povlečení sluší jemná žerzejová prostěradla. Krep se dokonale odrazí od smyčkového froté, ať už v melírované úpravě nebo v pastelových odstínech. Odvážnějšími sytými odstíny hýří mikroplyš, jemný materiál s počesaným povrchem, který vás zahrne hebkostí. A milovníci tradice určitě dají přednost naškrobeným a nažehleným plátěným prostěradlům, navzdory vynaloženému úsilí, které musejí věnovat údržbě.
  • Žerzejová prostěradla v exkluzivní úpravě  –  jsou zhotovena z pružného úpletu (kvalita 145 g/m2) ze stoprocentní bavlny. Pevné gumičky a vysoké švy na rozích zajišťují nejen skvělou obsluhu při převlékání matrací, ale především prostěradla výborně sedí tam, kde mají. Vybrat si můžete nejen z široké škály pastelových barev, ale i z módních tmavých odstínů včetně aktuální černé. Prostěradla je vhodné prát při teplotě 40 °C.
  • Smyčkové froté  – naleznete na jednobarevných a batikovaných prostěradlech i v úpravě melír. Froté v kvalitě 190 g/m2  tvoří z  80 % bavlna a z 20 % polyester.  Aby prostěradla na matracích dobře seděla, mají až 20 cm vysoké švy na rozích. Vhodné je praní na 40 °C.
  • Mikroplyš – napínací prostěradla z mikroplyše jsou dokonale hřejivá a jistě jim dají přednost věční zmrzlíci. Nemusí se žehlit, materiál po vyprání nežmolkuje a povrch nepouští vlákna, takže prostěradla mohou využít i alergici. Prostěradla perte na 40 °C.
  • Plátěná prostěradla – jsou zhotovena ze stoprocentní bavlny s rozměry 140 x 230 cm. Jsou určena všem, kteří dají přednost tradičnímu vzhledu ložnice. Údržba je sice poněkud náročnější, protože materiál vyžaduje mírné škrobení a žehlení, ale výsledkem je lůžko připravené s veškerou pečlivostí.
  • Za zmínku ještě stojí prostěradla na jednolůžka v úpravě, která nepropustí vlhkost. Ochrání matraci před znečištěním, ale tělu zachovají veškerý komfort. Nepropustná PVC vrstva se zátěrem tvoří rub prostěradla, zatímco lícová strana je na omak hladká a příjemná, neboť je z kvalitního froté úpletu ze stoprocentní bavlny. Prostěradlo lze prát do 60 °C.

Při rozhodování, která prostěradla pořídit, se dejte vést citem, svým vkusem i zkušenostmi s různými materiály. V každém případě vám od tohoto čtvrtka až do příští středy nabízíme 20% slevu. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli kvalitu, bude vám na lůžku pokaždé příjemně.


prosteradla


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.