Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
V horkých letních dnech vypijeme obrovskou spoustu vody a ledových čajů, a tak není divu, že máme někdy chuť na sklenici vyšperkovanou i něčím ostřejším.
S alkoholem to není třeba přehánět, do aromatických nápojů se spoustou ovoce ho stačí jen trošička, aby chytly tak říkajíc šmrnc. Ve vedru toho opravdu moc nepotřebujeme. Prázdninový punč můžete směle nechat úplně bez, i tak vám bude chutnat, protože je plný zdraví.
V prvém případě obsahuje výtečnou jablečnou šťávu, které sekunduje šťáva z ananasu, přičemž základ ochuceného rakytníkového čaje vám asi nemusím představovat. Přidejte kousky ovoce, které doporučuji vychladit v lednici, protože společně s kostkami ledu pomohou nápoji udržet nízkou teplotu. Pokud jste se letos rozhodli pořídit mechanický nebo elektrický odšťavovač, udělali jste dobře. Prožeňte jím každý kousek ovoce i zeleniny, který doma leží a v horku vadne, a zpracujte ho do nápojů, smoothie apod. Slaďte medem dle chuti a užijte si klidnou letní pohodu, kdykoli to čas dovolí.
Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l
Čajový základ
Do vychlazeného základu přidat
1. Připravte si 2 sáčky čaje a dejte svařit vodu. Sáčky přelijte, přidejte skořici, hřebíček a med, a za občasného promíchání nechte čaj vychladnout.
2. Pak přidejte libovolní množství rumu (stačí 50 ml) a jablečnou i ananasovou šťávu. Punč promíchejte a dejte chladit i s kořením. Ananas rozkrájejte na kostky nebo trojúhelníčky, část přidejte spolu s kuličkami hroznového vína do džbánu a zbytek ovoce nechte chladit v lednici.
3. Před podáváním přidejte kostky ledu, punč rozlijte do sklenic, doplňte chlazeným ovocem a s dlouhou lžičkou podávejte.
Rakytníkový čaj mám nesmírně ráda, stejně, jako ovocné čaje Basilur. Chutnají zatepla i zastudena a nejvíc se lžící medu. Vyberte si je jako základ prázdninového punče, který vám v letním podvečeru určitě zachutná. Punč připravuji - i bez rumu, kdykoli přinesu domů zralý ananas. Ještě mu dám chvíli, a jakmile se objeví návštěva, může putovat do nápojů. Ananas má minimum kalorií, zato oplývá spoustou vitaminů a minerálních látek.
Nebojte se nabídnout ledový nápoj, při posezení rychle získá okolní teplotu. Nabídnete-li na stůl ještě vychlazené kousky ovoce, každý si je může přidat do pití dle své chuti. Nápoji dodají další šťávu i aroma.