POSVÍCENSKÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ŘÍJEN: DÝNĚ V BARVÁCH PODZIMU
21.10.2021
NEJČASTĚJI PRODÁVANÉ DÝNĚ A JEJICH UŽITÍ
26.10.2021

Podzimní posvícenské radovánky nejčastěji spojujeme se svatým Martinem. Máme akorát tak čtrnáct dnů na trénink.

Posvícení znamenalo pro naše předky zaslouženou odměnu po celoroční práci. V tuto dobu byla hojnost produktů ze zemědělství i ze dvora. Zralé švestky byly napěchovány do povidel, mouka byla namletá, husičky vykrmené a v dohledu byl advent s dlouhým půstem. Bylo mnoho důvodů pořádně se najíst a poveselit.

Výraz posvícení pochází ze slova posvěcení - týká se vysvěcení kostela po jeho dostavbě. To byla pro každou obec veliká událost a každoročně se na počest pořádaly bujaré oslavy, které provázely poutě, taneční veselice a hodování. Protože tyto radovánky vypukly v každé obci v jinou dobu, což ukrajovalo z pracovních dnů poddaných, nařídil roku 1786 císař Josef II. sjednotit termín posvícenských oslav na třetí říjnovou neděli, tedy po svátku svatého Havla (letos sobota, 16. října). Podle toho se posvícení nejčastěji označuje jako Havelské, ale dnes se s posvícením potkáte v nejrůznějších regionech až do oslav svatého Martina, tedy 11. listopadu.

Pokud jste si letos ještě posvícení neužili, je nejvyšší čas se po nějakém poohlédnout. Konec konců můžete vyvolat rodinnou oslavu, protože i dříve to byl důvod navštívit příbuzné, často i ze vzdáleného kraje. Naplánujte si skvělý oběd a po něm něco sladkého na výslužku. Mohou to být pravé posvícenské koláče. Já jsem je napekla na kulatých plechách určených pro přípravu pizzy, takže je mám velké jak kolo od vozu. Nechte si chutnat.

Příprava: 40 minut + kynutí a zdobení * Získáte: koláč o průměru 33 cm

Těsto na 1 koláč

  • 20 g čerstvého droždí, půlka kostky
  • 120 ml mléka
  • 30 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • lžička bourbonské vanilky
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 žloutky
  • 100 ml řepkového oleje

Náplň 

  • 400 g švestek, asi 15 ks, na čtvrtky
  • 250 g tučného tvarohu z kostky
  • 50 g krupicového cukru
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • sáček vanilkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička citronové kůry

Drobenka

  • 100 g hrubé mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g másla, změklého

Na dozdobení

  • 80 g mandlí, asi polovina oloupaných
  • 1 lžíce másla + 1 lžíce rumu, na potření

1. Kvásek - Droždí rozdrobte do misky, dejte mírně zahřát mléko, k droždí přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a trochu vlahého mléka. Rozmíchejte a nechte vzejít.

2. Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, vanilku a citron a vše promíchejte. Vytvořte důlek, přidejte zbytek mléka, žloutky a vzešlý kvásek, zapněte motor. Pomalu vlijte olej a na vyšší otáčky nechte propracovat těsto, až vytvoří kouli. Hotové těsto je mastné, vláčné, ale kompaktní, úžasně kyne. Nechte ho přikryté, až víc jak zdvojnásobí svůj objem.

3. Pak těsto ještě jednou propracujte na válu, přikryjte ho utěrkou a nechte odpočinout. Mezitím si připravte náplň. Okapané švestky rozdělte na čtvrtiny, smíchejte dohladka tvarohovou náplň. Připravte si drobenku. Troubu vyhřejte na 180 °C.

4. Těsto umístěte na plech opatřený pečicím papírem a bochánek roztáhněte do stran. Koláč upravte válečkem tak, aby vznikly kulaté okraje. Na těsto naneste tvarohovou náplň a rozmístěte švestky. Celek doplňte drobenkou a dozdobte mandličkami. Okraje těsta potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

5. Koláč vložte do spodní třetiny horké trouby a pečte 30 minut. Po chvíli pečení troubu stáhněte na 175 °C. Hotový koláč nechte vychladnout na mřížce, aby na plechu nezvlhnul. Kynuté těsto je po upečení porézní a nadýchané.

Těsto na jeden koláč se vejde do dlaní. Po vykynutí je ho celá miska a stále vám bude pracovat, i při zdobení. Než vykyne, máte dost času na zpracování švestek nebo na sloupnutí mandlí. Dělám to tak, že je spařím horkou vodou. Do tvarohové náplně můžete dát i domácí rozinky. Chcete-li si vyzkoušet jejich sušení, návod naleznete ZDE.

DOBRÁ RADA - Pro tvarohové náplně je nejvhodnější tvaroh z kostky. Je pevnější, než známé tvarohy z vaničky, které jsou často našlehané a obsahují tekutiny. Pokud máte k dispozici jen ten, pak přidejte podíl škrobu (pudinkový prášek). Zatím se to neprojeví, ale po tepelné úpravě se náplň zpevní. Do hustého tvarohu lze přidat jen žloutky, do řidšího tvarohu dejte celá vejce. I ta pomohou se zahuštěním.

DOBRÁ RADA - Syrová kynutá těsta se obvykle natírají prošlehaným vejcem. Přidáte-li trochu mléka (třeba na mazanec, na makový závin), těsto bude více tmavnout. Pokud mám tak málo těsta jako zde, vejce ušetřím a okraje natírám troškou rozpuštěného másla s rumem. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *