Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Cizrna patří k luštěninám, kterými bychom měli ve svých jídelníčcích hýřit. Římský hrách, o kterém bude řeč, se také nazývá cizrna beraní, protože robustní semena připomínají beraní hlavu.
Už slyším, jak říkáte, že s trávením hrachu máte nejrůznější potíže. Vlastně nevím proč, ale cizrna nic z toho nezpůsobuje. Začněte jednoduchou pomazánkou, která zaboduje i u mužů, kteří rádi něco ostřejšího. Do pomazánky totiž přidávám chilli.
Protože příprava cizrny je poněkud zdlouhavá, pro rychlou večeři jednoznačně volím cizrnu naloženou ve slaném roztoku. Dnes už ji koupíte bez problémů. Ovšem, když se chci vytáhnout, pak nelením, a vařím. Čerstvě uvařená cizrna má oříškově kaštanovou chuť, která poctivou přípravou vynikne. Získá si naprosto každého. Nebo víte o někom, kdo okusil hummus a prohlásil, že mu nechutná?
Pomazánku nejraději servíruji v keramické retro misce. Dá se přibalit i do košíku, když jedete do přírody. Vybrat si můžete hned z několika krásných vzorů – mrkněte na závěr článku.
PIKANTNÍ CIZRNOVÁ POMAZÁNKA S CHILLI
Příprava: 20 minut
1. Cizrnu zceďte, propláchněte a vložte do chopperu. Přidejte prolisovaný česnek, chilli, hořčici a majonézu, dochuťte solí a bílým pepřem a vše umixujte do hrubší konzistence.
2. Pomazánku ochutnejte. Měla by mít špetku pikantnosti. Nakonec jemně vmíchejte rozmrazený hrášek.
Pomazánku podávejte s celozrnným, slunečnicovým nebo olivovým chlebem, nejlépe ještě teplým.
Vaření cizrny
Pokud se pustíte do uvaření cizrny, pak ji namočte min. na 10-12 hodin do vody a pak ji vařte necelou hodinu v papiňáku. V obyčejném hrnci to trvá až 1,5-2 hodiny. Tato potravina obsahuje minerální látky a téměř všechny vitamíny, má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Patří k nejužitečnějším surovinám v kuchyni.
Cizrna je sympatický produkt. Chutná mi rozmixovaná tak napůl, aby pomazánka zůstala trošku hrubá. Chilli si dejte samozřejmě tolik, kolik vám chutná. Nemělo by přehlušit celkovou chuť. To platí i o česneku. Nechte cizrnu, aby měla navrch.
Hrášek používám výhradně zmrazený. Je sladký a dobře doplňuje ostřejší chuť pomazánky. Nakládaný hrášek bývá slaný nebo sladkokyselý, a to už odvede chuť jinam. Dejte si záležet na výběru chleba. K pomazánce mi nejvíce chutná olivový.
Pomazánka naplní keramickou misku o objemu 530 ml. Pokud někam cestujete, pomazánku vychlaďte a misku uzavřete potravinářskou fólií. Nechte si chutnat!