Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Se silikonovými formami se dobře pracuje. Pečivo přijme roztodivné tvary plné detailů, po upečení jde krásně vyklopit a se samotnou formou není žádná práce při mytí. Navíc ji můžete dát do mrazničky, stejně jako do trouby.
Zvykla jsem si na tuto vymoženost velice ochotně. Silikon využívám v kuchyni docela často, a to nejenom k pečení. Také například na zmrzliny, výrobu paštik, na různě ochucená másla, k zamrazení bylinek. Protože materiál nepřijímá pachy, není problém, když sladký srnčí hřbet vystřídá sekaná. Péct se v něm dá do 240 °C. Při mytí formu obrátíte na rub a vyčistíte, pokud ji přímo nesvěříte myčce. Zkrátka pohoda.
Silikonové formy nahrazují těžké formy na bábovky, formy s drobnými tvary vám vysypou na podložku hned celý talíř cukroví a největší radost uděláte dětem s upečeným a nazdobeným hradem, mašinkou, pejskem nebo medvídkem. Děti milují malé dortíky, tak jim občas upečte květinové bábovky nebo muffiny a využijte právě toho, že silikon vykreslí zajímavé tvary. Já jsem před svátky pekla perníkové králíčky, protože děti milují cokoli na špejli (tuto formu vám nenabídnu, ale využijte jinou podobným způsobem). Chci jen doporučit to, že v silikonu se dá péct z libovolného těsta, malé tvary lze odlít z čokolády, nebo je vytvarovat ze sladké hmoty jako módní cake pops (těsto na špejli, recept naleznete zde).
PERNÍK DO FORMY
Příprava: 30 minut + zdobení * Vyrobíte: 24 ks
Na zdobení
1. Cukr a vejce vyšlehejte v robotu do husté pěny, přidejte změklou Heru. Přimíchejte med a koření do perníku.
2. Prosejte mouku se lžičkou sody a po malých dávkách zapracujte do základu.
3. Těsto přendejte na vál, zpracujte do vláčné konzistence a vytvořte z něj váleček. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 30 min odpočinout v chladničce.
4. Z těsta oddělte kousek, vytvořte z něj placičku a vložte ji do máslem vymazané formy. Těsto prsty vmáčkněte do reliéfního povrchu, abyste měli jistotu, že vyplnilo všechny záhyby. Formu neplňte do roviny, v těstě nechte hluboký důlek. Těsto dost nabude a tvary se zezadu zakulatí.
5. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15–20 min.
Tvary nechte vychladnout a dozdobte podle fantazie čokoládou, cukrovými polevami a sypáním, perličkami, čokoládovými vločkami apod. Zoubky a oči, případně další detaily potáhněte slabou vrstvičkou barevného marcipánového těsta. Perníčky napečte a snězte hned. Jsou křupavé a dobré. Pokud je pečete s předstihem, pak potřebují alespoň 10 dnů rozležet.
Tady vidíte plnění formy, skutečně stačí perníkové těsto vmáčknout jen do poloviny. Část králíčků – ty světlé, jsem upekla z třeného těsta. Můžete zvolit svoje oblíbené těsto – jogurtové, tvarohové apod.
Na zdobení jsem využila obarvenou mandlovou hmotu, čokoládu, cukrové kytičky, perličky a různé sypání. Zajíčky jsem dala na silné bambusové špejle a dozdobila úzkými stužkami.
Při testování těst se mi nejlépe osvědčilo těžší třené těsto, které je méně porézní, takže dobře kopíruje detaily formy, a pak těsto perníkové – viz recept. Z perníku vytvořte pouze „mističky“, lemující reliéf, aby upečené tvary nebyly příliš hutné.
Zoubky a oči jsem potáhla mandlovou hmotou a místa natřená čokoládou nebo bílkovou polevou, jsem posypala drobným cukrovým sypáním.
Změknutí perníčků urychlíte, když do krabice vložíte slabé slupky z jablíčka. Jen dávejte pozor, aby byly v krabici uloženy stranou, jinak perníčky provlhčí.
2 komentáře
Moc pěkný 🙂 To mě ještě nenapadlo, nacpat perník do formiček a už vůbec, že to bude vypadat tak krásně! 🙂
Kátfoblog
Zdravím, Katko,
děkuji moc. Je to tak, že silikonové formy jsou fajn na všechno. Nejsou porézní, takže se k nim nic nepřilepí, vyrýsují každý detail a prsty se z nich vytlačí i robustní tvary. Peču v nich, dělám čokoládu, mrazím. Takže i perník je bez problémů. Mrkněte k nám na e-shop, možná něco šikovného objevíte: https://www.decodoma.cz/Silikonove-nadobi/. Pěkné jarní svátky!