PERNÍK V SILIKONU? PROČ NE

STOJÁNEK NA VEJCE Z KVĚTINÁČKU
28.3.2016
MODRÁ JE BARVOU ČISTOTY
30.3.2016

stuha_hneda

Se silikonovými formami se dobře pracuje. Pečivo přijme roztodivné tvary plné detailů, po upečení jde krásně vyklopit a se samotnou formou není žádná práce při mytí. Navíc ji můžete dát do mrazničky, stejně jako do trouby.

Zvykla jsem si na tuto vymoženost velice ochotně. Silikon využívám v kuchyni docela často, a to nejenom k pečení. Také například na zmrzliny, výrobu paštik, na různě ochucená másla, k zamrazení bylinek. Protože materiál nepřijímá pachy, není problém, když sladký srnčí hřbet vystřídá sekaná. Péct se v něm dá do 240 °C. Při mytí formu obrátíte na rub a vyčistíte, pokud ji přímo nesvěříte myčce. Zkrátka pohoda.

Silikonové formy nahrazují těžké formy na bábovkyformy s drobnými tvary vám vysypou na podložku hned celý talíř cukroví a největší radost uděláte dětem s upečeným a nazdobeným hrademmašinkou, pejskem nebo medvídkem. Děti milují malé dortíky, tak jim občas upečte květinové bábovky nebo muffiny a využijte právě toho, že silikon vykreslí zajímavé tvary. Já jsem před svátky pekla perníkové králíčky, protože děti milují cokoli na špejli (tuto formu vám nenabídnu, ale využijte jinou podobným způsobem). Chci jen doporučit to, že v silikonu se dá péct z libovolného těsta, malé tvary lze odlít z čokolády, nebo je vytvarovat ze sladké hmoty jako módní cake pops (těsto na špejli, recept naleznete zde).

stuha_hneda

PERNÍK DO FORMY

Příprava: 30 minut + zdobení * Vyrobíte: 24 ks

  • 140 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g Hery
  • 2 lžíce medu
  •  2 lžičky perníkového koření
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžičku sody
  • máslo na vymazání formy

Na zdobení

  • čokoláda
  • štětec
  • barevná mandlová hmota
  • cukrové kytičky, perličky, ozdobné sypání
  • úzké mašličky, případně bambusové špejle

1. Cukr a vejce vyšlehejte v robotu do husté pěny, přidejte změklou Heru. Přimíchejte med a koření do perníku.

2. Prosejte mouku se lžičkou sody a po malých dávkách zapracujte do základu.

3. Těsto přendejte na vál, zpracujte do vláčné konzistence a vytvořte z něj váleček. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 30 min odpočinout v chladničce.

4. Z těsta oddělte kousek, vytvořte z něj placičku a vložte ji do máslem vymazané formy. Těsto prsty vmáčkněte do reliéfního povrchu, abyste měli jistotu, že vyplnilo všechny záhyby. Formu neplňte do roviny, v těstě nechte hluboký důlek. Těsto dost nabude a tvary se zezadu zakulatí.

5. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 15–20 min.

Tvary nechte vychladnout a dozdobte podle fantazie čokoládou, cukrovými polevami a sypáním, perličkami, čokoládovými vločkami apod. Zoubky a oči, případně další detaily potáhněte slabou vrstvičkou barevného marcipánového těsta. Perníčky napečte a snězte hned. Jsou křupavé a dobré. Pokud je pečete s předstihem, pak potřebují alespoň 10 dnů rozležet.

silikon2

Tady vidíte plnění formy, skutečně stačí perníkové těsto vmáčknout jen do poloviny. Část králíčků – ty světlé, jsem upekla z třeného těsta. Můžete zvolit svoje oblíbené těsto – jogurtové, tvarohové apod.

silikon1

Na zdobení jsem využila obarvenou mandlovou hmotu, čokoládu, cukrové kytičky, perličky a různé sypání. Zajíčky jsem dala na silné bambusové špejle a dozdobila úzkými stužkami.

silikon3

Při testování těst se mi nejlépe osvědčilo těžší třené těsto, které je méně porézní, takže dobře kopíruje detaily formy, a pak těsto perníkové – viz recept.  Z perníku vytvořte pouze „mističky“, lemující reliéf, aby upečené tvary nebyly příliš hutné.

silikon4

Zoubky a oči jsem potáhla mandlovou hmotou a místa natřená čokoládou nebo bílkovou polevou, jsem posypala drobným cukrovým sypáním.

Změknutí perníčků urychlíte, když do krabice vložíte slabé slupky z jablíčka. Jen dávejte pozor, aby byly v krabici uloženy stranou, jinak perníčky provlhčí.

stuha_hneda

2 komentáře

  1. Katka B. napsal:

    Moc pěkný 🙂 To mě ještě nenapadlo, nacpat perník do formiček a už vůbec, že to bude vypadat tak krásně! 🙂
    Kátfoblog

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Katko,
    děkuji moc. Je to tak, že silikonové formy jsou fajn na všechno. Nejsou porézní, takže se k nim nic nepřilepí, vyrýsují každý detail a prsty se z nich vytlačí i robustní tvary. Peču v nich, dělám čokoládu, mrazím. Takže i perník je bez problémů. Mrkněte k nám na e-shop, možná něco šikovného objevíte: https://www.decodoma.cz/Silikonove-nadobi/. Pěkné jarní svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *