Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Rajská polévka může mít docela dost podob. Záleží na druzích použitých bylin a na dobrém vývaru, ale domnívám se, že nejlepší je ta, která zachová maximální množství chutě z dobře vyzrálých rajčat.
Kromě receptu, který můžete mít pokaždé po ruce, protože je součástí dekoru velkého polévkového hrnku, jsem vám připravila ještě jeden rychlý recept, zajímavý tím, že se polévka připravuje z rajských jablíček pečených v troubě. Chcete-li mít polévku jemnější a delikátnější, pak je třeba rajčata svléknout ze slupky. Alespoň já to dělám pravidelně. Pak už je příprava polévky plné bylinek dílem okamžiku. Vařím ji pro milovníky rajčat pokaždé, když už téměř klepou na dveře.
Je to přesně ten správný prázdninový recept, který vás neobere o čas u vody a přijde k chuti i v horkých dnech. A kdybyste snad náhodou neměli rádi rajskou polévku, pak se mrkněte do galerie pod článkem. Ještě pro vás máme maxi hrnky s recepty na minestrone a dýňovou polévku.
Tento recept jsem nezkoušela; myslím, že bude rychlejší, protože k přípravě polévky nemusíte mít zeleninový vývar. Odpadá i loupání rajčat. Zato je zde správně doporučeno pasírování, ale přiznávám se, že v následujícím receptu si práci usnadňuji ponorným mixérem.
PEČENÁ RAJSKÁ POLÉVKA
Příprava: 45 minut (vývar si připravte předem) * Získáte: necelý litr
1. Rozpalte troubu na 180 °C. Rajčata nařízněte, vložte do misky a krátce spařte vroucí vodou. Pak je zalijte studenou, každé rajče rozpulte, vydlabejte a odstraňte slupku. Šťávu zachyťte.
2. Rajčata rozložte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou nahoru, přidejte česnek nakrájený na plátky, cibuli na jemná kolečka, osolte je a opepřete a zasypejte tymiánem. Povrch zastříkněte olejem a pečte v troubě 30 minut.
3. Mezitím zahřejte vývar, rozmíchejte v něm pesto a šťávu z propasírovaných vnitřků rajčat, přidejte pečená rajčata i se zeleninou. Vše rozmixujte na hladký krém. Polévku podávejte posypanou pepřem a nasekanou bazalkou.
K jednotlivým porcím přidejte houstičky nebo plátky světlé bagetky namazané bylinkovou pomazánkou.
Základem dobré polévky jsou zralá rajčata. Pokud máte vlastní ze zahrádky, nic se jim nevyrovná. Tuto polévku třeba vůbec nevařím v zimě, protože kupovaná rajčata jí nedají tu správnou chuť. Místo výtečného červeného pesta můžete použít i rajský protlak, ale polévka bude o trošku ostřejší.
Pečená rajčata provoní celou kuchyni. Než se připraví, prohřejte základ na polévku. Zbývá vše rozmixovat na jemný krém. Polévku není třeba sladit, završí ji jemná chuť bylinek.