PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE

BROSKVOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
BROSKVOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU
27.9.2025
Pečená treska na zelenině
TRESKA PEČENÁ NA ZELENINĚ
29.9.2025

Pečená mexická vejce jsou rychlý a chutný recept, který kombinuje vejce s aromatickým kořením a zeleninou. Tento jednoduchý pokrm je ideální na snídani, brunch nebo lehkou večeři a přináší do vašeho jídelníčku pikantní a lahodnou chuť Mexika.

Dnes tu mám pořádnou chlapskou pozdní snídani, nebo také jídlo, jež zvládne každý muž, kterému se žena vzdaluje za docela jinou zábavou, než je vaření…

Že muži vaří rádi a dobře, to je obecně známé. Ale jsou tací, kteří propásli všechny příležitosti postavit se k plotně, a v okamžiku, kdy jsou osamoceni, přemýšlejí, do které hospody zajít. Přesně pro ně jsou tu jednoduché recepty z ingrediencí napěchovaných do plechovek, jejichž pospojování do stravitelného pokrmu je víc, než snadné. Mexická vejce jsou přesně to ono.

Ještě jedna věc bude vašim partnerům při vaření sympatická – umažou přitom pouze pánev a pro sebe jednu nádobu. A to je litinový pekáček, který svou váhou a vzhledem skvěle odpovídá chlapskému naturelu. Jen musíte přidat pár rad, jak se s litinou zachází, abyste po návratu nenašla nádobí s narezlou patinou. Vaření v litině je totiž naprosto skvělé, jen je třeba vědět, jak na to.

PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE

PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: 35 minut * Získáte: 2 porce do 2 pekáčků

Do 2 litinových pekáčků

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená najemno
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 400 g krájených rajčat, z konzervy
  • 400 g červených fazolí, z konzervy
  • barevný pepř, čerstvě mletý
  • ¼ lžičky mleté chilli papriky
  • olej na vymazání pekáčků
  • 2-4 vejce
  • 50 g strouhaného uzeného sýra
  • 1 zelená chilli paprička, nakrájená na plátky
  • svazek čerstvého koriandru, nasekaný na kousky

Na dokončení

  • zakysaná smetana a opečené bagetky

1. V pánvičce rozpalte olej a opečte kousky cibule, závěrem přidejte plátky česneku a odstavte, aby česnek nezhořkl. Pak přidejte konzervu rajčat, směs prohřejte na středním plameni, a do bublající přidejte zcezené a okapané fazole. Promíchejte, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a chilli. Směs ochutnejte a odstavte.

2. Troubu zapněte na 180 °C, pekáčky dobře vytřete olejem. Směs rozdělte do pekáčků a v každém vytvořte lžící 1 nebo 2 důlky pro vejce. Každé vejce rozklepněte do hrnečku a pomalu vlijte do důlku. Bílek se tímto tolik nerozlije. Část vajec posypejte strouhaným sýrem a přidejte zelenou chilli papričku. Vejce osolte a opepřete.

3. Pekáčky vložte do horní třetiny trouby a pečte do chvíle, než se bílky srazí a zbělají. Trvá to asi 10 minut. Žloutky by měly zůstat polotekuté. Podávejte hustě zasypané nasekaným koriandrem.

Tohle vaření se bude vašim partnerům líbit. Je snadné a plné barev. Nechybí pálivé papričky, česnek, oblíbená vejce. Už méně se asi budou honit za bylinkami. Jenomže čerstvý koriandr posune jídlo k výšinám. Listy mají slabou příchuť anýzu a uplatňují se právě v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni. Koriandr skvěle dokončí výslednou chuť tohoto jídla a dobře se po něm tráví. Konec konců, v tomto případě to bude třeba.

Teď je zapotřebí udělat do husté směsi důlek – nebo dva, podle toho, kolik vajec si upečete. Na toto množství doporučuji dvě, ale fotili jsme s jedním, aby bílky nezalily celý povrch. Výtečný koriandr přidávám jak před pečením, tak i potom. Vejce rozklepnu do hrnku a opatrně přeliji do důlku. Po zapečení by měl zůstat žloutek napůl tekutý. Povrch zasypejte sýrem, osolte a okořeňte, a za chvíli je hotovo. Pozor jen na rozpálenou litinu, pořádně dlouho drží teplo. Pořiďte si na ni silikonové rukavice – viz níže.

Jak vařit a péct s litinou:

  • Litina má pověst nezničitelného nádobí, které se dědilo z generace na generaci. I dnes platí, že čím déle ji máte v užívání, tím lépe se v ní vaří.
  • Jedná se o čisté železo s vysokým podílem uhlíku, vyznačující se velkou váhou, ale zároveň také křehkostí. Nehrozí, že by se z něj uvolňovalo cokoliv závadného. Pozor ovšem na prudké změny teplot, porézní materiál by mohl popraskat. Před běžným upotřebením je vhodné nádobí nechat 2 minutky pozvolna nahřát.
  • Litina vede teplo lépe než nerezové nádobí, vaření v ní je tedy o něco úspornější. Dokáže skvěle akumulovat teplo a dlouho udrží pokrmy teplé.
  • Litinové nádobí bývá surové nebo má nepřilnavý smaltovaný povrch. Litina bez povrchové úpravy se po čase tzv. vypeče, a tím nepřilnavý povrch získá.
  • Surová litina má sklon k oxidaci, takže po špatném osušení může na povrchu vytvořit rezavé čmouhy. Nedávejte ji do chladničky a do myčky. Pro nádobí je příznivé udržovat ho stále mírně mastné – tedy čistou mastnotou (rostlinným olejem).
  • Před prvním pečením nádobí umyjte jemnou houbičkou bez chemie a abrazivních prostředků, vysušte a natřete vrstvou oleje. Dovnitř dejte oleje víc, a asi na půl hodinky dejte nádobí nahřát do trouby. Proces opakujte nejméně třikrát. Nakonec povrch vytřete papírovou utěrkou. Vytvoříte si tak dokonale nepřilnavou plochu.

Na mexickou kuchyni

Zajímavé tipy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *