Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Dnes tu mám pořádnou chlapskou pozdní snídani, nebo také jídlo, jež zvládne každý muž, kterému se žena vzdaluje za docela jinou zábavou, než je vaření…
Že muži vaří rádi a dobře, to je obecně známé. Ale jsou tací, kteří propásli všechny příležitosti postavit se k plotně, a v okamžiku, kdy jsou osamoceni, přemýšlejí, do které hospody zajít. Přesně pro ně jsou tu jednoduché recepty z ingrediencí napěchovaných do plechovek, jejichž pospojování do stravitelného pokrmu je víc, než snadné. Mexická vejce jsou přesně to ono.
Ještě jedna věc bude vašim partnerům při vaření sympatická – umažou přitom pouze pánev a pro sebe jednu nádobu. A to je litinový pekáček, který svou váhou a vzhledem skvěle odpovídá chlapskému naturelu. Jen musíte přidat pár rad, jak se s litinou zachází, abyste po návratu nenašla nádobí s narezlou patinou. Vaření v litině je totiž naprosto skvělé, jen je třeba vědět, jak na to.
PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE
Příprava: 35 minut * Získáte: 2 porce do 2 pekáčků
Do 2 litinových pekáčků
Na dokončení
1. V pánvičce rozpalte olej a opečte kousky cibule, závěrem přidejte plátky česneku a odstavte, aby česnek nezhořkl. Pak přidejte konzervu rajčat, směs prohřejte na středním plameni, a do bublající přidejte zcezené a okapané fazole. Promíchejte, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a chilli. Směs ochutnejte a odstavte.
2. Troubu zapněte na 180 °C, pekáčky dobře vytřete olejem. Směs rozdělte do pekáčků a v každém vytvořte lžící 1 nebo 2 důlky pro vejce. Každé vejce rozklepněte do hrnečku a pomalu vlijte do důlku. Bílek se tímto tolik nerozlije. Část vajec posypejte strouhaným sýrem a přidejte zelenou chilli papričku. Vejce osolte a opepřete.
3. Pekáčky vložte do horní třetiny trouby a pečte do chvíle, než se bílky srazí a zbělají. Trvá to asi 10 minut. Žloutky by měly zůstat polotekuté. Podávejte hustě zasypané nasekaným koriandrem.
Tohle vaření se bude vašim partnerům líbit. Je snadné a plné barev. Nechybí pálivé papričky, česnek, oblíbená vejce. Už méně se asi budou honit za bylinkami. Jenomže čerstvý koriandr posune jídlo k výšinám. Listy mají slabou příchuť anýzu a uplatňují se právě v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni. Koriandr skvěle dokončí výslednou chuť tohoto jídla a dobře se po něm tráví. Konec konců, v tomto případě to bude třeba.
Teď je zapotřebí udělat do husté směsi důlek – nebo dva, podle toho, kolik vajec si upečete. Na toto množství doporučuji dvě, ale fotili jsme s jedním, aby bílky nezalily celý povrch. Výtečný koriandr přidávám jak před pečením, tak i potom. Vejce rozklepnu do hrnku a opatrně přeliji do důlku. Po zapečení by měl zůstat žloutek napůl tekutý. Povrch zasypejte sýrem, osolte a okořeňte, a za chvíli je hotovo. Pozor jen na rozpálenou litinu, pořádně dlouho drží teplo. Pořiďte si na ni silikonové rukavice – viz níže.
Jak vařit a péct s litinou: