Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Také už vymýšlíte, které cukroví bude letos to nej? Počítejte s tím, že vám jako vždy zbyde spousta bílků. Vyzkoušejte si recept, který je spolehlivě spolyká a navíc patří k rychlovkám.
Na sváteční stůl se vám může skvěle hodit tip na ořechový srnčí hřbet. Vypadá slavnostně, zvláště, když ho upečete v krásné formě, která dá těstu zajímavý tvar. Pekla jsem v hliníkové pečicí formě značky MAJESTIC, vhodné pro pečení třených, kynutých i piškotových těst. Vzhledem k prvotřídní výrobní technologii vnitřního nepřilnavého povrchu není třeba formu vymazávat, ani vysypávat moukou. Naporvé jsem formu potřela jen kapkou rostlinného oleje (ideálně můžete použít i olej ve spreji). Formu využijete v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. A ještě jednu radost připojuji - po vyklopení srnčího hřbetu zůstane forma naprosto čistá a nezůstane v ní ani drobeček. Údržba tedy ani nestojí za řeč.
Přeji vám pohodové pečení, a pokud se do formy zamilujete jako já, mrkněte ještě na formy na bábovky, které nabízíme ve stejné kvalitě a v několika efektních tvarech.
Příprava: 45 minut * Získáte: těsto pro formu 30 - 34 cm
Těsto
Poleva
1. Do mísy robotu vložte bílky se špetkou soli a šlehejte zprvu pomalu, pak rychle, až sníh vytvoří měkké špičky. Pak začněte zapracovávat prosátý cukr až našlehaná hmota zpevní a získá lesk. Troubu zapněte na 175 °C.
2. Do pevného sněhu přidejte za nízkých otáček rum, a pak olej, vždy lžíci po lžíci, nakonec mouku s práškem do pečiva. Krátce prošlehejte.
3. Ručně vmíchejte připravené jemně mleté ořechy a nahrubo nasekanou čokoládu. Čokoládu připravuji v chopperu, ale můžete ji nasekat ručně. Při promíchání sněhové těsto jen jemně obracejte, aby nespadlo.
4. Těsto přesuňte do mírně vymazané formy a pečte 30 minut.
5. Poleva - Krupicový cukr a vodu dejte do silnostěnného rendlíku a přiveďte k varu. Plamen stáhněte a obsah nechte mírně probublávat 5-6 minut; kontrolujte, zda se cukr dokonale rozpustil. Pak dejte směs trochu zchladit. V páře rozehřejte čokoládu, přidejte ji do chladnoucího cukrového rozvaru a metličkou prošlehejte, aby vznikla dokonale hladká a lesklá poleva. Srnčí hřbet umístěte na mřížku podloženou tácem se zdviženým okrajem a jakmile poleva zchladne na 36 °C (je hustá, ale stále tekutá) těsto plynule polijte od jednoho konce na druhý. Nádobou esovitě pohybujte, abyste povrch zasáhli co nejlépe. Místa, kam jste se nedostali, potřete štětcem. Zbytek polevy z tácu seškrábněte do misky a spotřebujte dalším způsobem, případně nechte základ polevy zatuhnout a postup zopakujte.
Našlehané těsto v hliníkové formě perfektně zpevní a vyrýsuje každý detail. Bílková těsta jsou po upečení nadýchaná a chuť jim dodají ořechy. Můžete spotřebovat směsku všeho, co vám po sváteční přípravě cukroví zbyde. Poměr vlašských ořechů dá těstu trošku potřebného tuku, takže máte-li je, přidejte je. V každém případě srnčí hřbet přelijte čokoládovou polevou. Tyhle chutě patří k sobě.
Protože bílkové těsto neobsahuje tuk, rychleji vysychá. Čokoláda moučníku skvěle prospěje. Máte dvě možnosti - použít čokoládu naředěnou trochou másla, nebo klasickou cukrářskou polevu, kterou popisuji v receptu. Srnčí hřbet tohoto tvaru se nepolévá nejlépe, protože jeho reliéf odvádí čokoládu pryč :o) Lze si pomoct silikonovým štětcem a ideálně povrch polít ještě jednou.
Čím hrubší necháte kousky čokolády, které přijdou do bílkového těsta, tím lépe. Ucítíte je na skus, což je příjemné, a tolik neobarví těsto nahnědo, zůstane pěkně kropenaté od ořechů.
Tento týden oslavíme svátek svatého Martina, což je ideální příležitost pro hodování. Na stole se může objevit i tento jednoduchý a skvělý moučník. Podávám ho s kopečkem našlehané neslazené smetany. Hezké slavení!