NEPEČENÁ ZEBRA SE ZÁBAVNOU PŘÍPRAVOU

NOVÁ DÁVKA INSPIRACE PRO LETNÍ STOLOVÁNÍ
12.6.2024
JAK UVAŘIT NEJLEPŠÍ RÝŽI
14.6.2024

Tenhle americký dortík zaručeně vyzkoušejte. Možná znáte jeho variantu z trouby, ale způsob bez pečení brzy láskyplně zařadíte do horkého léta. Vychlazený dezert chutná moc dobře.

Pruhovaný koláč zebra (Zebra Cake) před časem oblétl svět. Jedná se o sofistikovanější podání naší třené mramorové bábovky a v zámoří ho pečou i se zelenými (čaj matcha) či růžovými (maliny, šťáva z červené řepy) proužky. Také jsem jeden z mnoha receptů přijala do své domácí kuchyně - obsahuje zralé banány, tvaroh a tradičně vanilku s čokoládou. 

Nepečenou variantu jsem zde pro vás dělala poprvé. Samozřejmě s trémou, ale koneckonců zebra může mít pruhy všelijak našišato a dá se to skousnout. Doslova. Chuťově dopadla na výbornou, tak s klidným svědomím předkládám. 

Příprava: 45 minut + chlazení * Získáte: dort o průměru 22 - 24 cm

Korpus

  • 170  g máslových sušenek, rozdrcených
  • 1 - 2 lžičky kakaa
  • 150 g rozpuštěného másla

Základ krému

  • 400 g zakysané smetany, 18%
  • 300 g kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 400 ml smetany, 33%
  • 70 g želatinového ztužovače zastudena
  • 200 ml vlažné vody

Rozdělit na 2 mísy

  • vanilkový krém - 600 g základního krému + 20 g vanilkového cukru
  • kakaový krém - zbytek základního krému + 60 g kakaa + 100 ml horké vody

1. Rozevírací dortovou formu opatřete pečicím papírem. Na dno stěrkou umačkejte těsto vytvořené z rozmačkaných sušenek, kakaa a vlažného másla. Formu odložte na chvilku do chladničky.

2. Připravte si větší mísu na šlehání, dejte do ní zakysanou smetanu spolu s kondenzovaným mlékem a metličkou směs promíchejte.

3. Do menší mísy dejte smetanu na šlehání a ručním šlehačem ušlehejte pevnou šlehačku. Po malých částech ji vmíchejte do ochucené zakysané smetany.

4. Do mističky dejte práškovou želatinu pro přípravu dezertů zastudena, zalijte ji 200 ml vlažné vody a ½ minuty ji míchejte, aby se dokonale rozpustila. Ihned ji přesuňte do základního krému a vše vyšlehejte ručním šlehačem.

5. Nyní pracujte rychle. Základní krém rozdělte do 2 misek. Oddělte 600 g krému, přidejte vanilkový cukr a krátce prošlehejte. Do zbytku krému přidejte kakao a horkou vodu a vše rovněž rychle prošlehejte.

6. Na sušenkový korpus navrstvěte 8 - 9 lžic kakaového krému a stěrkou ho po celé ploše urovnejte do roviny. Nyní střídejte 8 lžic vanilkového a 7 lžic kakaového krému. Loužičku umístěte vždy na střed formy tak, aby postupně jedna vrstva vytlačovala do stran ty předchozí. Pracujte do spotřebování obou krémů.

7. Nakonec vezměte do ruky špejli a od krajů do středu formy nakreslete dortové výseče přičemž špejli vždy zabořte asi 4 cm do hmoty. Po každém tahu špejli otřete do ubrousku. Hotový dort nechte do druhého dne vychladit. Porce krájejte ostrým nožem ještě když je dort důkladně ztuhlý.

Budete potřebovat pouze rozevírací dortovou formu, dvě větší misky a základní vybavení na šlehání. Příprava dortu je tak jednoduchá, že se pro ni nadchnete. Základní krém ze tří složek nejprve smícháte dohromady, pak do něj zašleháte práškovou želatinu a nadýchanou hmotu opět rozdělíte do dvou misek, abyste každou část jinak dochutili.

Základ dortu tvoří sušenkový máslový korpus. Po jeho krátkém vychlazení na něj první vrstvu krému rozetřete po celé ploše a pak už jen střídejte světlou a tmavou část. 

Krémy vrstvěte po lžících podle receptu a klaďte je vždy jen na střed formy. Váha krému sama roztlačí předchozí vrstvy do krajů. Na nic nesahejte, nechte to jednoduché kouzlo působit a těšte se na výsledek. Pracovat musíte rychle, protože želatina se stále činí. Kdyby vám snad náhodou krém ztuhl, nařeďte ho opatrně pár lžičkami horké vody - záleží na množství krému. Pokračujte dokud není forma plná.

20240606_006

POMOCÍ ŠPEJLE DORT POMYSLNĚ ROZDĚLTE NA KLÍNY

Vrstvení krémů vás donutí k rychlé práci. Hotový dort by prý měl být za 30 minut v lednici, ale celkem jsem ho připravovala 3/4 hodiny (asi, při fotografování se to špatně měří). Když to však porovnám s pečením korpusu, výrobou krému a zdobením klasického dortu, časová úspora je veliká.

Jediné zdobení proběhne při rozdělení horní plochy dortu špejlí. Tím, že ji zaboříte dovnitř, jednotlivé proužky více či méně promícháte. Co vznikne, uvidíte až dort ztuhne a budete ho krájet. Špejli táhněte od kraje ke středu a po každém tahu ji otřete do ubrousku, abyste vrstvičky krémy „nezašpinili”.

20240607_005

VEZMĚTE NŮŽ A PŘEKVAPTE SEBE I HOSTY

Vychlazený nadýchaný dort je na stole. Počkejte si, až dozní obdivné aaáách, a pusťte se do ochutnávání. Budete spokojeni :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *