LISTOVÉ KREMEŠE: VĚTRNÍKY NA PLECH, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ

none
VLHKOST V BYTĚ? ZBAVTE SE JÍ JEDNOU PROVŽDY
28.2.2025
HOUSKOVÉ KNEDLÍKY BEZ KYNUTÍ 5x JINAK. ZNÁTE VŠECHNY MOŽNOSTI?
5.3.2025

Větrníky, resp. jejich podoba „mraky na plech“ jsou všemi milovaný dezert. Největší strašák je rozhodně odpalované těsto, které v se receptu na kremeše proměňuje na listové. S ním tuhle dobrotu zvládne připravit každý.

Odpalovaného těsta se bojí i leckterá zkušenější domácí cukrářka. Vedla jsem o něm debaty i s nejpovolanějšími, jako je teta mého muže, která roky provozovala cukrárnu, do níž se nejen na větrníky sjíždělo široké daleké okolí. Svoje zkušenosti s ním tehdy shrnula slovy „No a někdy je asi blbej tlak vzduchu, protože důvody, proč nevyšlo, se mi kolikrát prostě objevit nepodařilo“.

Pokud tedy na pracné a náladové odpalované těsto nemáte náladu, ale chuť na mraky na plech nebo větrník vás kvůli tomu nepřešla, pusťte se do výroby kremešů. Jestli je to francouzský krémeš nebo slovenské kremeše nevím, tenhle recept jsem se ale kdysi naučila od slovenské babičky mojí kolegyně a od té doby s ním sklízím úspěch, kdykoliv je peču.

kremes-4

KREMEŠE

Příprava: 65 minut + chladnutí + tuhnutí
Získáte: 12 porcí

Těsto a ozdoba

  • 500 g listového těsta
  • 50 g čokolády
  • 1 lžíce oleje nebo 2 lžíce smetany

Vanilkový krém

  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 250 ml mléka
  • 250 ml vody
  • 75 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 150 g měkkého másla

Šlehačkový krém

  • 500 ml smetany ke šlehání (ideálně 33 % a víc)
  • 3 lžíce moučkového cukru
kremes-1

Pláty těsta upečte dopředu, jeden z nich nakrájejte na kostky

1. Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozdělte na poloviny. Nejdřív rozválejte první na obdélníkový plát silný asi 2 mm, velký by měl být asi jako normální plech. Na pečicím papíru jej přeneste na plech, propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára, a vložte do trouby. 

Náš tip: Doporučuji nepoužívat těsto, které koupíte už rozválené. To obvykle nelistuje moc hezky a u tohoto dezertu je listování důležité, dodá moučníku na lehkosti.

2. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Tu po dopečení nechte lehce zchladnout a ostrým nožem nebo kolečkem na pizzu jej nakrájejte na kostky, na klasickém plechu jich vyjde 12.

3. Pusťte se do vanilkového krému. Vanilkové prášky rozmíchejte ve vodě. V rendlíku zahřívejte mléko, přisypte cukru, a když téměř vře, vmíchejte i modu s pudinkem. Za stálého míchání vařte asi 2–3 minuty, dokud pudink nezhoustne. Výsledný pudink je opravdu hodně tuhý! Povrch překryjte potravinářskou fólií, aby se během chladnutí neudělal škraloup. V dobách, kdy folie nebyla, na něj moje mamka opatrně nalila vrstvu mléka, které pak slila a my si pochutnali na vanilkovém mlíčku. Mňam! :-)

kremes-2

Vanilkový krém přijde dospodu, na něj šlehačka. Horní těsto pocákejte čokoládou

4. Když je pudink téměř vychladlý, vyšlehejte z bílků tuhý sníh, pomůže tomu špetka soli. Měkké máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehávejte vanilkový pudink a nakonec i žloutky. Úplně nakonec do něj opatrně vmíchejte sníh z bílků, v robotu použijte K-metlu. Kvůli sněhu sice krém nebude tak pevný a tuhý, za to bude nááádherně nadýchaný.

5. Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem, který zároveň funguje tak trochu i jako ztužovač. Na ten plát těsta, který je v celku, rozetřete vanilkový krém, na něj šlehačku a navrch poskládejte nakrájené kostky listového těsta. Pokud byste horní těsto chtěli krájet až zároveň s moučníkem, celé by se to rozpadlo.

6. Ve vodní lázni rozpusťte kousek čokolády, přidejte trochu tuku nebo smetany a připravenou polevou povrch trochu pocákejte. Kremeše pak vypadají lákavěji a kapka čokolády přidá i na chuti. 

kremes-3-2

Kremeše se rozplývají na jazyku, to prostě musíte vyzkoušet!

7. Plech uložte aspoň na 1 hodinu do lednice ztuhnout, budou se pak lépe krájet a držet tvar. Jsou ale určeny k okamžité spotřebě, do druhého dne by se těsto dost rozmočilo (což tedy mně osobně ale nevadí).

Jak kremeše servírovat?

Krémové moučníky, které si zamilujete

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *