LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A HRÁŠKEM

tipy na balkon
DESATERO PRO ÚTULNÝ BALKON
3.6.2025

Trhy už jsou plné skvělých a čerstvých surovin jako nové brambory, hráškové lusky nebo ředkvičky. A když všechny tyhle skvělé suroviny spojíte dohromady, máte na světě dokonalý bramborový salát – ideální třeba na piknik.

My Češi máme bramborový salát spojený hlavně s Vánoci, naštěstí už se i toto začíná měnit a užíváme si bramborové saláty i při letních grilovačkách. Místo těžké majonézy sáhněte po olivovém oleji, místo sterilovaného hrášku po tom čerstvém a místo kyselé okurky vyzkoušejte rukolu či ředkvičku. Jako hlavní chod i jako příloha to bude dokonalá souhra chutí!

bramborovy-salat-4

LETNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT

Příprava: 35 minut
Získáte: 4 porce

  • 4–6 větších nových brambor
  • 2 jarní cibulky (ideálně červená, je barevnější)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4–6 ředkviček
  • hrst hráškových lusků
  • olivový olej
  • vločková sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • co máte rádi: třeba zelené olivy, chlebové tyčky k podávání, bylinky či chilli na dochucení

1. Nové brambory předem uvařte v osolené vodě ve slupce. Pak je sceďte a nechte chvíli zchladnout. Nakonec z nich oloupejte slupky –  není to ale nutné, v tomto ročním období jsou tenké a leckomu chutnají, bramborám dodávají na jemné pikantnosti.

2. Zálivka je prostá: ideálně nefiltrovaný olivový olej smíchejte s trochou mořské vločkové soli a čerstvě mletým pepřem. Tyto suroviny nepodceňujte, starají o dojem ze salátu stejnou měrou jako hlavní suroviny. Sůl salátu přidá na jemném křupnutí, kvalitní pepř mu dodá neuvěřitelný šmrnc. 

Náš tip: Dobrý pepř nemusí být jen ten nyní tolik propagovaný kampotský. I v běžných obchodech dnes už koupíte nějaký ten pepř v bio kvalitě, který se s tím „obyčejným“ obvykle nedá srovnávat. Na léto, na saláty, grilované maso atd., se určitě vyplatí do něj pár korun navíc zainvestovat, dodá vašim kulinářským počinům nový rozměr. :-)

3. Jarní cibulku nakrájejte (klidně i s kouskem nati) najemno, stejně tak řapíkatý celer. Ředkvičky nakrájejte na osminky, můžete jim nechat přiznaný kousek nati, vypadají skvěle a i ředkvičková nať je surovina skvělá do polévek i salátů. A stejně tak použijte i další suroviny nebo bylinky, které budete mít po ruce.

Náš tip: Pokud salát chystáte jako hlavní chod, přidejte i trochu bílkovin, třeba nakrájený sýr, vařená vejce (nebo doma klidně vejce ztracená) nebo opražené kousky slaniny.

4. Všechny suroviny promíchejte, přidejte zálivku (pro pikantnější chuť přidejte i špetku chilli vloček nebo pár kapek citronové šťávy) a nechte aspoň 20 minut odležet, aby se chutě propojily.

Ve smaltovaných miskách s víčkem Olives se salát bude nejen dobře míchat, ale i jej v nich snadno přenesete třeba na piknik, do práce na oběd nebo je využijete ke skladování. A že už jej zbylo jen trochu? Tak salát přendejte do té o kousek menší. :-)

bramborovy-salat-3

Lehký bramborový salát je skvělá příloha i hlavní chod

Tohle využijete při přípravě naplno!

Další tipy na skvělý piknik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *