Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Trhy už jsou plné skvělých a čerstvých surovin jako nové brambory, hráškové lusky nebo ředkvičky. A když všechny tyhle skvělé suroviny spojíte dohromady, máte na světě dokonalý bramborový salát – ideální třeba na piknik.
My Češi máme bramborový salát spojený hlavně s Vánoci, naštěstí už se i toto začíná měnit a užíváme si bramborové saláty i při letních grilovačkách. Místo těžké majonézy sáhněte po olivovém oleji, místo sterilovaného hrášku po tom čerstvém a místo kyselé okurky vyzkoušejte rukolu či ředkvičku. Jako hlavní chod i jako příloha to bude dokonalá souhra chutí!
Příprava: 35 minut
Získáte: 4 porce
1. Nové brambory předem uvařte v osolené vodě ve slupce. Pak je sceďte a nechte chvíli zchladnout. Nakonec z nich oloupejte slupky – není to ale nutné, v tomto ročním období jsou tenké a leckomu chutnají, bramborám dodávají na jemné pikantnosti.
2. Zálivka je prostá: ideálně nefiltrovaný olivový olej smíchejte s trochou mořské vločkové soli a čerstvě mletým pepřem. Tyto suroviny nepodceňujte, starají o dojem ze salátu stejnou měrou jako hlavní suroviny. Sůl salátu přidá na jemném křupnutí, kvalitní pepř mu dodá neuvěřitelný šmrnc.
Náš tip: Dobrý pepř nemusí být jen ten nyní tolik propagovaný kampotský. I v běžných obchodech dnes už koupíte nějaký ten pepř v bio kvalitě, který se s tím „obyčejným“ obvykle nedá srovnávat. Na léto, na saláty, grilované maso atd., se určitě vyplatí do něj pár korun navíc zainvestovat, dodá vašim kulinářským počinům nový rozměr. :-)
3. Jarní cibulku nakrájejte (klidně i s kouskem nati) najemno, stejně tak řapíkatý celer. Ředkvičky nakrájejte na osminky, můžete jim nechat přiznaný kousek nati, vypadají skvěle a i ředkvičková nať je surovina skvělá do polévek i salátů. A stejně tak použijte i další suroviny nebo bylinky, které budete mít po ruce.
Náš tip: Pokud salát chystáte jako hlavní chod, přidejte i trochu bílkovin, třeba nakrájený sýr, vařená vejce (nebo doma klidně vejce ztracená) nebo opražené kousky slaniny.
4. Všechny suroviny promíchejte, přidejte zálivku (pro pikantnější chuť přidejte i špetku chilli vloček nebo pár kapek citronové šťávy) a nechte aspoň 20 minut odležet, aby se chutě propojily.
Ve smaltovaných miskách s víčkem Olives se salát bude nejen dobře míchat, ale i jej v nich snadno přenesete třeba na piknik, do práce na oběd nebo je využijete ke skladování. A že už jej zbylo jen trochu? Tak salát přendejte do té o kousek menší. :-)
Tohle využijete při přípravě naplno!
Další tipy na skvělý piknik