Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Lečo – i tak může vypadat léto uzavřené do sklenice. Čeká na chvíli, kdy se nám bude po létu nejvíce stýskat. Ve chvíli, kdy nám bude chybět plná a sladká chuť rajčat a svěží a zemitá chuť paprik. Nebudeme si nic nalhávat – nikdy v roce nechutnají lépe, než právě v létě. Uchovejte si je na zimu snadno a rychle.
Lečo je důkazem toho, že i jednoduché jídlo může být naprosto báječné. Je jedno, zda do leča přidáte uzeninu, nebo jen vejce – lečo je jedno z nejoblíbenějších jídel, která si můžeme zavařit do sklenice a vychutnat si tak zeleninu v nejlepší kondici kdykoliv během roku. Potřebujete na to prakticky jen zeleninu a necelou hodinu času. Tento čas se vám právě ve chvíli, kdy se vám bude po létě stýskat, vrátí mnohonásobně.
Skvělé je i jako základ pro vepřové na srbský způsob. Stačí osolené vepřové maso (hodí se kotleta i karé) z obou stran prudce osmahnout, dusit do změknutí a pak přidat sklenici leča. Ideální přílohou je rýže.
Doba přípravy: 15 minut
Doba tepelné úpravy: 35 minut
1200 g rajčat
800–850 bílých paprik
3 velké cibule
4 lžíce řepkového oleje
Sůl
Pepř
Rajčata, pokud vám u nich nebudou vadit slupičky, překrojte napůl, vykrojte bubáky a nakrájejte na půlkolečka. Pokud byste je slupek chtěli zbavit, nejdříve je naříznete nahoře křížem a vložte do větší mísy. Zalijte je vroucí vodou tak, aby byly ponořené. Nechte v lázni 5 minut. Po 5 minutách rajčata vyndejte a až to bude možné, oloupejte z nich slupky.
Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
Ve větším hrnci rozehřejte olej a cibuli opékejte, dokud nezměkne a nezačne mít nazlátlý nádech. Přidejte papriky a za občasného míchání opékejte 2 minuty.
Přidejte rajčata, osolte větší špetkou soli, můžete rovnou přidat trochu mletého pepře a promíchejte. Přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte asi 10 minut.
Hotové horké lečo naběračkou přendejte do čistých sklenic a pevně uzavřete. Vybírejte ideálně stejně vysoké sklenice.
Do většího hrnce položte na dno složenou utěrku. Na ní postavte sklenice s lečem a zalijte takovým množstvím horké vody, aby hladina dosahovala alespoň do 2/3 sklenic. Při teplotě vody 85 (max. 90 °C) zavařujte 20 minut. Pak sklenice vyndejte na prkénko a nechte vychladnout.
Lečo ze sklenice už pak stačí jen přivést varu a přidat vejce (asi 2 na středně velkou sklenici). Míchejte a vařte 2 – 3 minuty na mírnějším stupni. Tak bude lečo krémové a nebudou v něm hrudky sražených vajec. Podle chuti můžete přidat klobásu nebo špekáček.
Kvalitní nůž od švýcarského výrobce Victorinox je ideální na krájení rajčat, ale i jakékoliv jiné zeleniny a ovoce. Je lehký, ostrý, má zakulacený konec čepele a vlnové ostří. Už nikdy jej nebudete chtít vyměnit. Je ideálním pomocníkem při úpravě zeleniny a ovoce. Kuchyňské nože s kratší čepelí, výborně využijete při činnostech vyžadujících přesnost.
Ideální volba, pokud zavařujete jednou za čas a nechce si pořizovat žádné speciální vybavení, které by vám pak v menší kuchyni překáželo. Na dno položte starou utěrku, narovnejte sklenice a zalijte vodou. Doporučuje se v hrnci udržovat teplotu kolem 80 °C pod dobu 20 minut. Pro vytahování horkých sklenic vám přijdou vhod zavařovací kleště.
To je klasika, se kterou prostě neuděláte chybu. Výhodou zavařovacích hrnců je samostatný přívod elektřiny. Hrnce mají velkou kapacitu, najednou je možné zavařit 14 litrových sklenic nebo 20 skleniček o obsahu 0,3 l. Pomocí termostatu můžete nastavit konstantní teplotu. Hrnce mohou být vybaveny nejrůznějšími funkcemi - praktická mřížka na sklenice, regulace teploty 50-100°C, časovač 20-120 minut.
Naplněné a zavíčkované sklenice postavte na pečící plech a zalijte do výšky 2 cm horkou vodou. Plech pak vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. U elektrické bývá doporučovaná teplota 95 °C, plynová na stupeň 1. U horkovzdušné trouby můžete vodu vynechat a sklenice vložte do trouby nastavené na 150 °C a po pěti minutách ji zmírněte na 85—90 °C.
Celková doba zavařování v elektrických, plynových a horkovzdušných troubách závisí na druhu ovoce nebo zeleniny. Nejdříve je potřeba, aby se sklenice zahřály, to je cca 15 minut, a pak dalších 20 - 25 minut na sterilizaci. A poté sklenice otočte dnem vzhůru.
Zavařování v myčce vám ušetří spoustu práce, protože tak jde „zavařit“ opravdu velké množství. Ideální je pro zavařování program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem 60 stupňů.
Ovoce nebo zeleninu vložte do sklenic a zalijte studeným lákem. Sklenice naskládejte do myčky víčky nahoru, tak aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor. V myčce můžete mít i nádobí, které chcete umýt. A pak zapněte nejdelší program na nejvyšší teplotu. Okurky můžete směle nechat celou dobu programu, u přesnídávek nebo zelí, stačí jen hodinku a poté myčku vypnout. Lze takto zavařovat okurky, ale také marmelády a drobné ovoce jako jsou meruňky, švestky, třešně apod.
Do mikrovlnky můžete vyzkoušet sklenice se šroubovacím víčkem. Sice do mikrovlnky nepatří nic kovového, ale materiál, ze kterého jsou víčka vyrobená, mikrovlnce nevadí. Sterilovat takto můžete i maso, polévky a jiné polotovary.
Doba nastavení mikrovlnné trouby se liší podle objemu sklenic. Vycházet můžete z této tabulky.
Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
Výkon 700 W = 6 min/1 ks
Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
Výkon 850 W = 5 min/1 ks
Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks
14 nápadů pro vyparáděnou spíž
Chcete mít spíž, kterou vám budou všichni závidět? Nebo rádi dáváte jedlé dárky? Máme pro vás hned několik nápadů v tomto článku.