KŘUPAVÉ ROHLÍČKY A HOUSKY

BYLINKOVÉ SOLI NAD ZLATO
4.3.2019
VYCHYTÁVKY KOLEM UKLÁDÁNÍ BOT
6.3.2019

Jen tak něco se nevyrovná domácímu snídaňovému pečivu s měkoučkou střídkou a tenkou kůrkou. Pokaždé čekám na to pověstné křupnutí a známou chuť čistého másla nebo sladké náplně uvnitř.

Briošky, bulky, rohlíčky nebo pletýnky, se většinou pečou z bílé mouky nebo z mouky na chleba či pizzu. Pečivo je předurčeno k rychlé spotřebě, protože tak je nejchutnější, a ani vám pravděpodobně déle nevydrží. Ta chvíle strávená u trouby však za to stojí. Je to příjemnější, než běžet ráno k pekaři, nehledě na to, že domácí je zkrátka domácí.

Těsta lze zhotovit bez droždí i s ním, a tak se vyplatí mít doma sáčky se sušeným droždím. Když to na vás padne, jen po něm sáhnete a můžete kdykoli péct. A pokud si přejete uschovat přebytek zásob na později, pečivo lze zamrazit v sáčcích k tomu určených. A ještě něco - ke kynutým těstům lze přistoupit zcela tvůrčím způsobem. Můžete z něj modelovat, splétat jej a vytvářet nejrůznější tvary; takže nyní, kdy nás čas přibližuje k jarním svátkům, zapřemýšlejte, zda se nějak kulinářsky nevyřádit.

HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

1

Houstičky s kostkou sýra uvnitř jsou překvapením pro toho, kdo další chuť nečeká. Housky jsou dobré samotné, takže jako příloha postačí svěží okurkový salát a česnekový dip. Ošatka, v které jsem je servírovala, patří k mé výbavě na pečení chleba. Těsto v ní ideálně nakyne a vytvaruje se. Pořídit si ji můžete také v podlouhlém tvaru.

KOKTEJLOVÉ CROISSANTY

2

Koktejlové croissanty by nepatřily k rychlovkám, kdybych nesáhla po kupovaném listovém těstě. Takže to udělejte právě tak. Motají se ze špičatých výseků těsta, které jsem v článku vytvářela pomocí speciálního válečku. Ten už na našem e-shopu neobjevíte, ale podle foto postupu zcela určitě dokážete trojúhelníky vykrojit nožem. Dále bude postup stejný. Rohlíčky naplňte strouhaným sýrem, zamotejte a dejte péct. Během chvíle mohou přijít hosté...

SLADKÉ ROHLÍČKY S NÁPLNÍ + VIDEO

3

Rohlíčky naplněné tvarohem, mákem, povidly, jablíčky, ořechy, či jak si budete přát, vyrobíte jednoduchým způsobem. Jakým, to už uvidíte na videu (viz proklik obrázkem nebo názvem receptu). Je to přesně ten způsob, kterým budete mít rázem plnou mísu pro hosty. Jemné pečivo můžete vzít v potravinové krabici s sebou na výlet, a pokud vám to počasí dopřeje, tak si vbrzku posedíte na čerstvém vzduchu. Pro jistotu mrkněte na naše venkovní prostírání i vinylové ubrusy.

HOUSKOVÝ VĚNEC

4

Na houskovém těstě toho tolik zázračného není. Ale když jsou housky čerstvé, těžko odolat. Jsou-li dosud teplé a rozpouští se na nich máslo nebo džem, není co dodat. Jemné příchuti jim dodají nejrůznější posypky. Na houskovém věnci se vystřídá mák, sezam i kmín, ale další kombinace záleží na vaší oblibě. Věnec se perfektně hodí pro vítání nejrůznějších svátků. Na prostřeném stole moc pěkně vypadá a snadno ho přizpůsobíte i současné jarní náladě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.