JARNÍ ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S TVAROHEM

VĚNEC S UMĚLÝMI KVĚTINAMI
3.4.2025

Jaro je tu a vyloženě láká k ochutnávání všeho možného, zdravého, ideálně i trochu zeleného. Špenátový mechový dortík už všichni znají, co takhle si ale udělat klasickou roládu ze špenátového těsta, které promažete třeba tvarohem?

Dubnová sezona vyloženě nahrává k využití mladých špenátových listů, ale i medvědího česneku nebo kopřiv – jejich mladé lístky jsou plné živin, a když je spaříte, přestanou jako mávnutím kouzelného proutku i pálit na dotek. Klidně jimi proto část špenátu v následujícím receptu nahraďte, rozhodně tím neprohloupíte.

Jako náplň jsem zvolila ochucený tvaroh, v podstatě je ale jedno, po čem „bílém“ sáhnete: přimíchejte klidně zbytek pomazánkového másla nebo žervé, kromě klasického česneku jemně nasekejte ten medvědí nebo dochuťte sen solí a pepřem. Zkrátka, fantazii se v případě téhle slané rolády rozhodně meze nekladou.

spenatova-rolada-4

ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA

Příprava: 60 minut + chlazení
Získáte: 1 roláda

  • 200 g mraženého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl

Náplň

  • 6–8 plátků šunky
  • 350 g tvarohu
  • česnek a sůl na dochucení, případně i špetka tymiánu
  • sušená rajčata
spenatova-rolada-1

Ihned po dopečení roládu zamotejte a nechte vychladnout

1. Špenát nechte rozmrznout, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a v případě potřeby jej v pánvi zahřívejte ještě tak dlouho, dokud se neodpaří všechna tekutina. U čerstvého (nebo třeba těch kopřiv) postupujte stejně, jen jej nejdřív spařte, vymačkejte všechnu tekutinu a pak jej rozmixujte.

2. Troubu zapněte na 180 °C. Bílky vyšlehejte s trochou soli do pevného sněhu. Ke špenátu vmíchejte žloutky, zakysanou smetanu, osolte a opepřete a střídavě se sněhem vmiste i hladkou mouku.

3. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Jakmile těsto na povrchu zezlátne a po stranách se začne od papíru odlupovat, je hotovo – trvá to asi 12  minut.

4. Vyjměte z trouby, ihned i s pečicím papírem smotejte do rolády a takto nechte vychladnout.

spenatova-rolada-2

Náplň má neomezené možnosti, my jsme sáhli po šunce, česnekovém tvarohu a sušených rajčatech

5. Vychladnutou roládu opatrně rozmotejte. Poklaďte ji šunkou, jen posledních asi 5 cm nechte bez náplně. Tvaroh vymíchejte s utřeným česnekem a potřete jím roládu po celé ploše, kde je šunka. Nakonec poklaďte na kousky nakrájenými sušenými rajčaty.

6. Roládu smotejte, tentokrát už bez pečicího papíru. :-) Motejte opatrně a příliš neutahujte, abyste všechnu náplň nevytlačili ven.

spenatova-rolada-3

Slaná špenátová roláda je chutný předkrm, pohoštění pro návštěvy i zajímavá svačinka

Nechte ideálně aspoň dvě hodiny ztuhnout v lednici, bude při krájení lépe držet tvar, chutná ale i hned po dokončení. Je perfektní jako předkrm, pohoštění na letní party nebo svačinka či večeře. Jen máme malé upozornění: mizí opravdu rychle!

Co by se vám mohlo hodit?

Další dobroty se špenátem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *