Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Mnozí z nás si zvykli osvěžovat se ve vedrech ledovým čajem. Zjistila jsem, že příprava tohoto lahodného nápoje má své zákonitosti.
Ledový čaj mi zachutnal. Ne takový ten dobarvený z obchodu, ale poctivě uvařený. Protože jsem ortodoxní kafař, musela jsem se o čaji něco přiučit a také jsem musela přemoct svou vrozenou lenost a jít si nápoj připravit. Dobře jsem udělala. Otevřely se mi zase jedny zavřené dveře.
Právě proto, že jsem kávomil, podvědomě jsem se vyhýbala dalším povzbuzujícím účinkům čaje. Jistě, už teď nade mnou kroutíte hlavou; čaj může být přece plný tělu prospěšných látek a zcela bez kofeinu. Dnes budu hovořit o základní přípravě ledového čaje. Ale příště vám nabídnu recepty na své oblíbené čajové nápoje.
Ledový čaj lze připravit dvěma způsoby – za horka a za studena. Nápoj lze dochutit medem, citronem, různými druhy sirupů, lze do něj nakrájet ovoce a přidat bylinky, ale to už jsme u zmíněných nápojů na bázi čajů. Možná však nevíte, že při přípravě klasického černého a zeleného čaje je třeba odlišná teplota vody. K tomu vám doporučím neocenitelného pomocníka – rychlovarnou konvici, která vodu vypne na předem stanoveném stupni teploty. Připravte si ledový čaj, na kterém si skutečně pochutnáte, protože nezničíte nic z jeho cenného obsahu .
Základem pro přípravu ledového čaje je jakýkoliv kvalitní (nejlépe sypaný) čaj s výraznou chutí, voda, led a oblíbené bylinky. Obecně platí pravidlo, že čaj musí být 2× silnější, než obvykle. Jinak nápoji naředěnému ledem nedáte žádnou chuť a budete vnímat jen přísady. Příprava čaje může probíhat za studena nebo za horka.
LEDOVÝ ČAJ PŘIPRAVENÝ ZA STUDENA
LEDOVÝ ČAJ PŘIPRAVENÝ ZA HORKA
K dochucení základního černého a zeleného ledového čaje používám sladilo – zázvorový sirup nebo kandovaný hnědý cukr (Korunní cukr s karamelovým sirupem), který je tak pevné konzistence, že zůstane na dně sklenice a jen velmi jemně uvolňuje svou chuť. Můžete ho přelít opakovaně, protože v hotovém ledovém nápoji se sladidla rozpouštějí jen těžce. Proto se také přidávají před nalitím čaje na ledové kostky. Pak už jen postačí limetky či citrony a z bylinek máta a meduňka. Tady je v chodu rychlovarná konvice, která se ke zvolené teplotě ještě rozzáří příslušnou barvou (toto je oranžová, 80 °C). Celou atrakci uvidíte na závěrečném obrázku.
Nemusíte volit pouze klasické čaje – zelený a černý, ale připravte si ovocný čaj, který může být na bylinné bázi nebo na bázi černého čaje, či z rooibosu, neboli čajovce kapského. Ten mimo jiné obsahuje velké množství železa a mohou ho pít děti i těhotné ženy. Do čajových nápojů se ale skvěle hodí i kvalitní čaje naporcované v sáčcích. Například dárková kazeta se značkou Basilur obsahuje 4 druhy ochucených čajů. Vřele ji doporučuji každému, kdo s čajováním začíná a nemá ještě své oblíbené favority.
A toto je zmíněná konvice, která přesně zajistí teplotu vody pro váš čaj. Její hlavní předností je to, že má 5 funkcí regulování teploty – od 60 do 100 °C. Právě nižší teploty potřebujete pro přípravu různých druhů čajů (nakonec i kávy, protože instantní kávu také nelze přelít vařicí vodou). Barevně svítící diody se vám, zvláště večer, postarají o zábavu.
Jednotlivé nuance chutí čajů teprve poznávám, ale už teď je mi jasné, že jejich přípravu nelze ošidit. Ostatně – jako nic v kuchyni.