IWAS ANEB BYL JSEM A BUDU ZAS

JAK ZÚTULNIT I MALOU PŘEDSÍŇ
20.7.2022
MATRACE, DŘEVO NEBO KOBERCE: UMÍTE O NĚ SPRÁVNĚ PEČOVAT?
22.7.2022

Belgická firma IWAS se věnuje designovým nápadům a moderním technologiím zabývajícím se přeměnou nepotřebného skla v působivé bytové doplňky, a předměty užitné hodnoty.

Celkový proces, k němuž se hlásí řada firem po celém světě, se nazývá upcyklací - jedná se o proces proměňující produkty, které by skončily na hromadě odpadních materiálů ve věci zcela nové, které lidem mohou sloužit ještě další dobu. Dochází tím ke zvyšování hodnoty vstupního produktu, protože v něm nadále zůstávají použité suroviny, energie i vynaložená lidská práce. Smysl dává především to, že se učíme být ohleduplnější k životnímu prostředí. Vždyť kolik předmětů, které by ještě mohly v našich domácnostech sloužit, končí na smetišti jen proto, že je nahradíme novými.

I was - tedy byl/byla jsem - napovídá, že nejen suroviny, ale i předměty často prozradí svůj původ, ale v jiné podobě s námi budou žít dál. Samozřejmě nedokážeme proměnit jejich podstatu a přetavit např. skleněnou surovinu do jiného tvaru, ale docela dobře dokážeme vzít pěknou sklenici od kompotu a místo vyřazení do sběru ji pomalovat, odrátovat nebo schovat pod mozaiku ze střípků. Hned je tu obal na květináč, dárková sklenice na dobroty ze spíže nebo zbrusu nová váza. Tyhle drobné recyklace jsou nám známé a přinášejí radost nejen při samotném ztvárnění, ale i při návratu hezkých věcí do domácnosti. Směle můžeme mluvit o upcyklaci, kdy nový výrobek získá vyšší hodnotu, než měl starý.

Elegantní výrobky firmy IWAS naleznete na našem e-shopu a ukázku v galerii pod článkem. Nechybí mezi nimi ani svíčky ve skleněných obalech naplněné sójovými vosky, tedy čistě přírodním produktem.

Sójový vosk je rostlinného původu vyrobený ze sójového oleje patřícího k dostupným přírodním surovinám. Hořící svíčka do ovzduší neuvolňuje žádné toxiny ani jiné škodlivé látky, které by mohly vadit na dýchání.

Zatímco parafín (zcela závislý na ropné těžbě) nepatří k obnovitelným zdrojům, sójový vosk ano. Je ekologický a v přírodě zcela rozložitelný. S jeho zbytky ve sklenici si snadno poradíte. Uvolněte ho v misce s horkou vodou a sklenice vymyjte. Ručně vyráběné sklenice pak využijte jako vázy či k libovolným kreativním účelům.

SÓJOVÁ SVÍČKA VE SKLE ANGLICKÁ ZAHRADA

SVÍCÍNKY NA ZAHRADNÍ STŮL

Také je vám líto vyhodit skleněný obal od vysvícené svíčky? Mnohé sklenice jsou velmi pěkné, a tak je pečlivě umyjeme a pak někde na polici čekají na šikovné ruce. Můžete je naplnit zbytky roztaveného barevného vosku a vytvořit si zbrusu nové svíčky (návod naleznete ZDE), nebo je dozdobit korálky, slupovacími barvami, přírodninami apod. Sklenice, kterým nebude vadit venkovní prostředí na verandě, lze potáhnout i rozmotanou plastovou drátěnkou. Získáte bezproblémový materiál, s nímž vymyslíte spoustu dalších věcí.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VÝROBĚ ZAHRADNÍHO SVÍCÍNKU

Máte-li rádi romantické světlo svíček, během roku nahromadíte úctyhodné množství skleněných obalů. Svíčky s kvalitními vosky jsou lité právě do nich. Podobně však můžete využít i malé skleničky od džemů apod. K zajištění barevných drátěnek budete potřebovat větší a menší sklenice, které pěkně pasují do sebe, takže nejprve zkoušejte, jak to vyjde. Na 1 svícínek si připravte:

  • větší a menší sklenici pasující do sebe
  • 1 plastovou drátěnku, trojice se prodává kolem 20 Kč
  • nůžky
  • čajovou svíčku v barvě drátěnky

Sklenice mohou mít odlišný tvar, ale malá se musí vejít do větší. Jednak upevní na místě drátěný obal a především oddělí plamínek od hořlavého materiálu. S otevřeným ohněm si nelze zahrávat, takže buďte opatrní. Drátěnky jsem našla doma zcela nevyužité, protože jsem pro ně několik let nenašla uplatnění. K zahradnímu stolování budou jak dělané. Už teď si ovšem brousím zuby na ručně vyráběný obal od sójové svíčky s omamnou a příjemnou vůní Provence (vpravo).

SÓJOVÁ SVÍČKA VE SKLE PROVENCE FIELDS, doba hoření 20 hodin

JEDNODUCHÉ NÁPADY BÝVAJÍ PŘEKVAPIVÉ

Obrázky napovídají, že potažení svícnu bude víc jak jednoduché.

1 Drátěnku musíte nejprve na jedné straně rozpárat a vytvořit z ní rouru. Pečlivě hledejte, až uprostřed naleznete vlákno, kterým je drátěnka stažená. Snažte se síťovinu neprostřihnout na jiném místě, okamžitě by se začala párat. Jakmile spojení uvolníte, dostanete se k protějšímu stažení, které nechte uzavřené tak, jak je.

2 Nyní drátěnku mírně rozviňte a nasaďte ji na hrdlo sklenice.

3 Stáhněte ji k podložce a zbytek ruličky ponechte zavinutý. Vytvoří jakýsi ozdobný stojánek. Pak protější stažený střed drátěnky vmáčkněte dovnitř sklenice a zatižte skleničkou menšího tvaru. Do sklenice vložte barevnou svíčku, a svícen je na světě. Aranžmá můžete kdykoli rozebrat a sklenice použít opět zcela jiným způsobem.

ČAJOVKY OCHRÁNÍ SKLENĚNÝ OBAL

Svíčka je vnitřním obalem chráněná proti větru a plamínek se nedostane za jeho hranici. Teď ještě fotíme ve slunci, ale brzy se svícen rozsvítí do tmy. K letnímu stolování s lehkým plastovým nádobím pasuje moc dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.