Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Horké léto se postaralo o překotné dozrávání ovoce a zeleniny. Máte-li nějaké přebytky, honem si je schovejte pod víčka na zimu!
Pro všechny příznivce úchvatně krásných hrušek tu mám zas trochu jiný recept. Džem s kousky ovoce, které dostane výraznější barvu a chuť díky cukru zpracovaného na karamel. Zabydlela jsem ho v elegantních sklenicích s klipovými uzávěry, které jinak s oblibou používám na uskladnění suchých potravin. Větší, litrové sklenice, jsou ideální na křížaly, zásoby domácích nudlí nebo napečených sušenek. Perfektně těsní, ale můžete dát přednost i zavařovacím sklenicím s tradičními víčky. Stačí si jen vybrat.
Příprava: 1 hodina * Získáte: 4 středně velké sklenice
1. Hrušky očistěte, nakrájejte na malé kostičky a zvažte.
2. Do hrnce se silným širokým dnem dejte 250 g cukru a na středním plameni ho nechte pomalu rozpouštět. Občas zamíchejte a hlídejte. Zprvu se nic neděje, ale pak se cukr začne rozpouštět na karamel.
3. Jakmile vznikne hladký a zlatý karamel, ihned do něj opatrně (karamel je horký) přilijte jablečnou šťávu a přidejte 2 hrsti hrušek. Buďte pozorní a opatrně míchejte. V okamžiku, kdy se karamel rozvaří do šťávy, přidejte i zbytek ovoce a skořici. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a vařte 10 minut.
4. Změklé ovoce v hrnci asi z poloviny rozmixujte ponorným mixérem, druhou část ponechte tak a přidejte druhý díl cukru se zamíchanou Želírkou. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a vařte ještě 5 minut. Před koncem varu přidejte citronovou šťávu, promíchejte a odstavte.
5. Džem dejte do nahřátých sterilizovaných sklenic, uzavřete je a na 10 minut otočte dnem vzhůru.
Ne, tady není žádný alkohol, ve sklenici je jiskrná 100% jablečná šťáva. Pokud jste právě ve velkém zavařování a odšťavňujete jablka, je to ideální. Pokud ne, kupte kvalitní jablečnou šťávu v obchodě. Citron přidávám do džemu pro chuť před ukončením. Želírovací směs sice obsahuje kyselinu citronovou, ale citronová šťáva vždy napomůže správnému tuhnutí.
Karamel připravujte přímo v hrnci, v kterém džem dokončíte. Beztak potřebujete široké dno, aby se cukr rozprostřel a mohl se snáze rozpustit. Použijete-li hrnec (zde Gourmet Ceramia, viz galerie pod článkem) s keramickým povrchem, který je nepřilnavý, karamel, který se rád připaluje, se v něm bude chovat naprosto vzorně.
Když hrušky změknou, odhrnu jich část stranou, a zhruba polovinu ovoce rozmixuji ponorným mixérem. Pak přidám zbytek cukru, do něhož je třeba zapracovat Želírku a směs ještě chvíli povařím. Na vychlazeném talířku provedu želírovací zkoušku, přidám citronovou šťávu, a když je vše ok, džem poputuje do nahřátých sklenic.