Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Horké nápoje, které si připravujeme v zimě, jsou zcela specifické. Voní po ovoci, koření nebo čokoládě, a nezřídka i po kapičce alkoholu. Pokaždé se na ně těšíme.
Mezi ostatními nápoji si velkou oblibu vysloužily pečené čaje. Zdomácněly na trhu i v domácí kuchyni a často z nich připravujeme malé dárky a těšíme se, jak budou chutnat ostatním, kteří tuto pochoutku neznají. Protože základem pečeného čaje je sezonní ovoce, receptury mají spousty obměn. Ovoce, které je na trhu v zimním čase, má jiné chuťové zabarvení, a určitě stojí za vyzkoušení.
Tak jako v létě tvoří základ pečených čajů červený rybíz, v tomto období jsou to hlavně citrusy. Předpokládejme, že i po tepelném zpracování v nich uvízne trocha vitaminů a přidejme si k nim další plody z dalekých zemí plné zdraví, jako jsou například grepy, pomelo nebo lahodné ‚Diovo ovoce’ - kaki. Sklenička exotického pečeného čaje bude snadno dostupným dárkem pro vaši rodinu i přátele.
Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: 4-5 malých skleniček
Základní dávku na ochutnání tvoří 1 kg vyzrálého ovoce, z toho:
1. Zralé kaki nakrájejte nebo vydlabejte lžičkou, dílky citrusů pečlivě vyloupejte z hořkých blán a společně s ostatním ovocem nakrájejte na kostičky. Rozinky spařte horkou vodou, vymačkejte a zakapejte rumem. Vše uložte na hlubší pečicí plech. Pozor - ovoce pustí dost šťávy.
2. Přidejte rozinky i s rumem, veškeré koření, směs promíchejte a rovnoměrně zasypejte třtinovým cukrem. Nakonec vše pokapejte citronovou šťávou. Plech vložte doprostřed trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 30 minut. Během pečení směs promíchejte v okamžiku, kdy se rozpouští cukr.
3. Upečené ovoce i se šťávou rozdělte do sterilizovaných skleniček, zakápněte trochou rumu, suché hrdlo přetáhněte potravinovou fólií a pevně uzavřete víčkem. Sklenice obraťte do vychladnutí dnem vzhůru. Čaj uchovejte v chladu.
Příprava čaje - Do sklenice o objemu 200-250 ml dejte 4 lžičky ovocné směsi a dolijte vroucí vodou.
Pečený čaj z letního ovoce je většinou zabarvený dočervena. Je jasné, že z tohoto ovoce bude mít zcela jiný charakter. K tomu bude hodně voňavý, díky zázvoru mírně štiplavý a s rumem určený jen pro dospělé. Rum se sice při pečení vytratí - má za úkol zvýraznit chuť ovoce, ale pakliže před uzavřením sklenic ještě trochu přidáte, pak si s čajem klidně přiťukněte i na Nový rok.
U veškerého ovoce je důležité, aby bylo vyzrálé a sladké. Kaki, které se konzumuje až když je dužnina absolutně měkká (pak chutná jako med), jsem rozkrájela těsně před dozráním. I tak vám budou kousky klouzat v prstech, ale brzy bude všechno hotové. Efektní směs zbývá ještě zasypat cukrem a pokapat citronovou šťávou. Než půjde do trouby, můžete ji promíchat, ale nechávám cukr na povrchu trochu zkaramelizovat a míchám až tak po 10 minutách.
Sklenička exotického pečeného čaje bude vítaným dárkem pro každého, kdo nápoj nezná. Věnujte ji třeba i s efektními sklenicemi Dylan, z nichž čaj chutná znamenitě.